ΜΕΤΟΧΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 1  === Ένα από τα λεγόμενα πειστήρια για τεκμηρίωση δικαιωμάτων,  κατόχων τίτλων της Τράπεζας της Ανατολής (Banque d’Orient), είναι και μία μετοχή, στο σώμα της οποίας πιστοποιείται ότι ανήκει στον τραπεζίτη Στέφανο Γεωργίου Αθηνογένη.

  === Μου την έστειλαν με το παρακάτω κείμενο:

  === «Αυτή (η μετοχή) είναι σφραγισμένο από το χρηματιστήριο Αθηνών στο όνομα Αθηνογένης – πήγαινε βρες το ΦΕΚ της εθνικής ασφαλιστικής και στο σάιτ τους έχει εκεί που λέει η εταιρεία η ιστορία της εθνικής ασφαλιστικής να δεις ποιος ήταν ο Αθηνογένης και γιατί του την σφράγισαν το 1954!!!!
Και έχω και άλλες με χαρτιά που έμπαιναν ενέχυρο γιατί δεν είχαν απλά αξία !!!! Τάχα μου….
Να ξέρεις η διακόσιες δραχμές ήταν προκαταβολή μιας και τότε από χαρτιά η μετοχή έκανε 680 στο ΧΑΑ.
Και το κεφάλαιο πάλι με ΦΕΚ είχε οριστεί αξία χρυσού φράγκου 38 δραχμές = 1 χρυσό φραγκο κανονικά λοιπόν κάνετε 38 * 298 Χρύσα φράγκα που ήταν το αποθεματικό βάση του ισολογισμού του 1932 που βρήκα ο οποίος δεν υπάρχει δημοσιευμένος πουθενά αλλά τον πήρα από τα πρακτικά της ΤΑ από την βουλή των Ελλήνων !!!!!
Και το πόσο αποδόσεις σε κάθε μέτοχο ήταν το πόσο δεν το βρήκε τυχαία ο κύριος Καριώτης!!!
Σας στέλνω και συνέχεια.«

  === ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ: Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τη γνησιότητα της μετοχής, αλλά σεβόμενος τις επιστημονικές μου γνώσεις και την μακρόχρονη επαγγελματική μου εμπειρία, διαπίστωσα τα παρακάτω:
1.– Ο Στέφανος Γεωργίου Αθηνογένης υπήρξε γόνος οικογένειας τραπεζιτών και πολιτικών. Ο πατέρας του χρημάτισε και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της ΕΤΕ. Δεν κάνω κανέναν συνειρμό, απλά το σημειώνω για να ξέρουμε και γιατί δεν έχουμε κανέναν λόγο να κρύψουμε τίποτα.
2.– Η συγκεκριμένη και εικονιζόμενη μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής, φέρει τη σφραγίδα εξοφλήσεως της ΕΤΕ, δια του ποσού των (150+50)= 200 δραχμών που είχε οριστεί ως κατ΄ αρχήν ποσό εξαγοράς κάθε μετοχής. Επομένως ο κάτοχός της (όποιος κι΄αν είναι) γνώριζε ΕΓΚΑΙΡΑ ότι η Τράπεζα της Ανατολής τελούσε υπό εκκαθάριση, άσχετα αν σήμερα υπάρχουν αμφισβητήσεις ολοκλήρωσης και νομιμότητας.
3.– Πράγματι στο δεξιό της άκρο, η συγκεκριμένη υπ΄ αριθμ. 151174 μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής, φέρει σφραγίδα με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 1951 (και όχι κατ΄ άλλους 1954 ή 1957), μετά βεβαιώσεως του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που πιστοποιεί ότι η μετοχή ανήκει στον παραπάνω προαναφερθέντα τραπεζίτη Στέφανο Γεωργίου Αθηνογένη. Έτερον ουδέν.
4.– Βεβαίως και είναι αξιοπερίεργη η εν λόγω βεβαίωση, για μια μετοχή που έχει εκκαθαριστεί και βεβαίως θα πρέπει να κληθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να εξηγήσει το ακατανόητο σε μας της βεβαιώσεως, επί ενός εγγράφου, το οποίο κατά την ΕΤΕ και κατά τη Τράπεζα της Ελλάδος ήταν και το 1951 «εξοφλημένος» τίτλος άνευ αξίας.
5.– Όμως είναι λάθος χειρισμός να ισχυρίζεται κάποιος άνευ πραγματικών στοιχείων (που δεν υπάρχουν επί του σώματος της μετοχής) ότι η βεβαίωση περί της ταυτότητος του κατόχου, σημαίνει σώνει και καλά, ότι η μετοχή χρησιμοποιήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Είναι υπερβολικά τραβηγμένος ο ισχυρισμός και υπάρχει και σε ιστοσελίδα του Σώρρα.
6.– Κανένας οικονομολόγος που σέβεται τις γνώσεις του και τη δουλειά του, δεν θα δεχόταν τις αυθαίρετες «μεταφράσεις» μετοχών μιας υπό εκκαθάριση τράπεζας (ή οποιασδήποτε Α.Ε.) σε χρυσό, όταν μάλιστα η αξία της διαπραγματευόταν στο ΧΑΑ σε δραχμές. Πολύ περισσότερο, είναι απαράδεκτες αναγωγές σε ακραίες τιμές ίδρυσης μεταφραζόμενες σε χρυσά φράγκα, όταν έστω δεχόμαστε ότι η αξία της ήταν 680 δραχμές. Είναι φανερό ότι εν προκειμένω αυτοαναιρούμαστε.
7.– Ο Καριώτης επιστημονικά είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ να παριστάνει τον εκτιμητή της μετοχής και νομίζω ότι έχει ανακαλέσει με τον τρόπο του, την αυθαίρετη εκτίμηση που είχε κάνει κάτω από μια ειδική συμμετοχή του σε μια ομάδα διεκδίκησης, που αποδείχθηκε απάτη. Καμία μετοχή (οποιασδήποτε εταιρείας) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καταθετικό προϊόν εγγυημένης απόδοσης και κατ΄ επέκταση, κανένα δικαστήριο δεν θα δικαίωνε μια τέτοια απαίτηση.
8.– Λαμβανομένων υπόψη όμως, άλλων στοιχείων με άμεση συνάφεια με την υπόθεση, όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις ή συμπεράσματα, δεν μπορούν να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες υπάρξεως διαφοράς τιμήματος των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής κατά τον χρόνο της εκκαθάρισης ΚΑΘΩΣ επίσης υπάρχουν βάσιμες αμφισβητήσεις για τη τήρηση των κανόνων δημοσιότητας και νομιμότητας της διαδικασίας ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης.

Απάντηση