Photo: APΑμερικανική έκθεση για την εξέγερση στην Αίγυπτο, παρουσιάζει την Ουάσινγκτον, να μην έχει κανένα δισταγμό απέναντι σε σύμμαχο και δεν περιμένει για το πότε θα συμβεί η πτώση. Κινδυνεύει το Ισραήλ να τύχει ανάλογης μεταχείρισης; Οι ειδικοί λένε ότι η δυνατότητα υπάρχει πάντα, ενώ υπάρχουν προτάσεις για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ινδία, την Κίνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν με τους διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο, απειλώντας να σταματήσουν τις ενισχύσεις προς την Αίγυπτο εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η Ουάσιγκτον πρόσθεσε επίσης, ότι τα αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού πρέπει να λάβουν άμεση απάντηση από την κυβέρνηση.
“Η πιθανότητα να μας εγκαταλείψουν για άλλα συμφέροντα είναι πάντοτε δυνατή”, λέει ο καθηγητής του Εβραϊκό πανεπιστημίου Michal Pomerantz, ειδικός στο διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Pomerantz, “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλήρως δεσμευμένες σε μια δεδομένη κατάσταση, και ότι έγινε στην Αίγυπτο, καθώς και στο Ιράν -χώρες με τις οποίες είχαν τέτοιες στενές σχέσεις, σε ένα σημείο που ο (πρώην πρόεδρος) Κάρτερ, μελετούσε το ενδεχόμενο να μεταβιβάσει την πυρηνική τεχνολογία- αποδεικνύει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι πάντα δυνατή, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αλλαγές στη διοίκηση, όπως έχει συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Ωστόσο, ο καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου τονίζει, ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι ακόμη πολύ μακριά, από το να γίνει πραγματικότητα.
Ο καθηγητής Pomerantz σημειώνει, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν τι είναι χειρότερα -η τρέχουσα κατάσταση, στην οποία δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία στην Αίγυπτο, ή οι πιθανές εξελίξεις. “Δεν είναι μόνο ο τοπικός πληθυσμός που θα υποφέρει, αλλά κινδυνεύουν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών« συμφέροντα και βεβαίως το γειτονικό Ισραήλ“, ισχυρίστηκε.
Σε μια συνομιλία με το “Ynet”, ο καθηγητής Eytan Gilboa, ειδικός για την πολιτική των ΗΠΑ από το Bar Ilan University, συνιστά να λαφθούν προληπτικά μέτρα και να «σκεφτόμαστε (στο Ισραήλ) πέρα από τις σχέσεις μας με την Ουάσιγκτον, παρά την υποστήριξη στο Κογκρέσο και τη θετική στάση της (Αμερικάνικης) κοινής γνώμης.

“Ο Ομπάμα μαχαίρωσε τον Μουμπάρακ στη πλάτη”
Σύμφωνα με τον καθ. Gilboa, ο Μπαράκ Ομπάμα μαχαίρωσε τον Μουμπάρακ στην πλάτη και έχει γυρίσει ήδη την πλάτη του στο Ισραήλ μια φορά, και ως εκ τούτου θα πρέπει να “ρίξουμε μια καλή ματιά στο μέλλον Πρέπει να αναπτύξουμε τις εξωτερικές σχέσεις μας με τις ανερχόμενες δυνάμεις – την Ινδία, με τον οποίο έχουμε ήδη στρατιωτική συνεργασία, και την Κίνα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στη βελτίωση των πολυσύνθετων σχέσεών μας με την Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Ο Obama εργάζεται ακούραστα για να διαδωθεί η δημοκρατία, και (αυτό) γίνεται για  πρώτη φορά στην Αίγυπτο, μετά από μια μοναρχία, εξήγησε ο καθηγητής Gilboa. Οι συνέπειες, προειδοποίησε, θα φτάσουν και στο Ισραήλ.

“Αυτός (ο Ομπάμα) κάνει, ό,τι έκανε ο Κάρτερ, όταν προσπάθησε να συναντηθεί με τον Χομεϊνί. Συνέβη επίσης και στον Λίβανο, όταν οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα «απομακρύνουν τους Σύρους», καθώς επίσης και στη Γάζα. Αυτά όλα γίνονται, κάτω από μια λανθασμένη παρανόηση, η οποία τελικά μας επηρεάζει”, είπε.
“Όλοι οι σύμμαχοί των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να σκεφτούμε τα πράγματα, αφού το Ισραήλ χάνει κι εδώ, επειδή το Ιράν θα εμφανίσει αυτές τις εξελίξεις, σαν μια άλλη ιρανικό νίκη, όπως και κάθε άλλο χτύπημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
“(Μιλώ) για μυωπία του Ομπάμα, που νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια τάξη με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ιράν – είναι η αλλαγή των καθεστώτων στις χώρες της περιοχής, δίνει ακόμα μέτρια αποτελέσματα. Και να μην αναφέρω μια (ιδιόμορφη) κατάσταση, όπου υπάρχει ένα πυρηνικό (οπλοστάσιο) του Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται να είναι εντελώς έξω από ότι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή”, σημείωσε ο καθηγητής Gilboa.

Ωστόσο, ο καθηγητής Gilboa τόνισε ότι υπάρχουν επίσης κάποια περιθώρια για αισιοδοξία. “Έχουμε μια δημοκρατία, και τα επιχειρήματά μας μπορούν ακόμη να πείσουν την Ουάσιγκτον, επειδή το Ισραήλ είναι σταθερό, και η μόνη δύναμη που μπορούν να εμπιστευθούν (οι ΗΠΑ) στη Μέση Ανατολή.
“Επιπλέον, η Αμερικανική κοινή γνώμη είναι με το μέρος μας – περίπου τα δύο τρίτα των πολιτών υποστηρίζουν το Ισραήλ, και στο συνέδριο έγινε η μεγαλύτερη συμφωνία με ολοκληρωμένα θέματα που αφορούν το Ισραήλ,” κατέληξε

ΠΗΓΗ: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4022102,00.html

Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση