=== ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ή ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ???
=== Ακολούθησε ο βιασμός του με την ψήφιση του Μνημονίου Ι και έκτοτε η χώρα κυβερνιέται με έκτακτες διαδικασίες, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν αλλοιώσει το νομικό της πολιτισμό και την έχουν καταδικάσει σε «κατάσταση εξαίρεσης». Η συμπλήρωση πενταετίας από την προηγούμενη αναθεώρηση επιτρέπει να ανοίξει νέα διαδικασία αναθεώρησης. Είναι προφανές ότι η τρικομματική πλειοψηφία θα επιδιώξει την συνταγματοποίηση των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων. Εκεί, λοιπόν, στο σύνταγμα θα δοθεί η τελική μάχη. Εκεί θα δοθεί η μάχη για την ελευθερία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, για τη δημοκρατία και την ανατροπή της βιοπολιτικής των μνημονίων. Εκεί, στην επόμενη αναθεώρηση θα δοθεί η μάχη για το ελληνικό μέλλον και για την Ευρώπη που θέλουμε. Αν χαθεί αυτή η μάχη, σημαίνει ότι θα έχουμε διασφαλίσει ένα μεσαίωνα για τον ελληνισμό. Αν κερδηθεί, θα έχουμε ως κοινωνία ανέβει στο εφαλτήριο του 21ου αιώνα.
=== Ο πολιτικός προβληματισμός γύρω από το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Λαού δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει προβλέψεις όχι μόνο από την εμπειρία της περιόδου της αποχαλίνωσης (1998-2009), όσο και από αυτή της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και των μνημονίων (2009-2013), αλλά και από τις θεμελιακές αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στα ατομικά δικαιώματα και στην δημοκρατική νομιμότητα.
=== Η αναθεώρηση έχει νόημα μόνο αν εμβαθύνει και επεκτείνει τη λαϊκή κυριαρχία, μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την εμβάθυνσή τους. Στη χώρα μας, σχεδόν δύο αιώνες μετά από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, ο λαός δεν έχει αισθανθεί ότι αυτός ελέγχει το κράτος, απ΄ εναντίας θεωρεί ότι αυτό λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων και των συντεχνιών. Με αυτό το πνεύμα, η αναθεώρηση πρέπει να εξυπηρετεί τους παρακάτω εθνικούς στόχους:
Πρώτος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η αμετάκλητη συνταγματική εγγύηση των λαϊκών συμφερόντων και του κοινωνικού κράτους στο νέο κύκλο της ανάπτυξης που θα επιδιωχθεί και συγκεκριμένα, με την διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου δημόσιας παιδείας, υγείας και ασφάλειας.
Δεύτερος εθνικός στόχος είναι η ανάδειξη τεσσάρων νέων συνταγματικών προβλέψεων: α) η δημογραφική αναγέννηση, β) η ενσωμάτωση των μεταναστών, γ) η αυτάρκεια σε βασικά αγαθά (τροφή, φάρμακα, ενέργεια, ασφάλεια) και δ) η δημιουργία ελληνικής τεχνολογίας.
Ο τρίτος εθνικός στόχος είναι να μη χαθεί καμία γενιά στο βωμό του χρέους και της «ανταγωνιστικότητας». Αντίθετα, η προοπτική της νεολαίας να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα και να δρομολογηθεί η ταχεία μετάβαση των αποφάσεων και των χειρισμών για το παρόν και το μέλλον της χώρας στις νεότερες γενιές που έχουν και την τεχνογνωσία που απαιτούν οι καιροί . Η «γενιά του Πολυτεχνείου» μπορεί να περάσει σε μια φάση ενδοσκόπησης και εξιλέωσης. Όλη η εθνική προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί στους νέους, οι οποίοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία της άμεσης εμπλοκής τους στην ανασυγκρότηση της χώρας.
- Η διατήρηση του πολιτειακού καθεστώτος με διευθέτηση του θέματος της εκλογής ΠτΔ, ώστε αυτή να μην αποτελεί μέσο μόχλευσης πρόωρων εκλογών.
- Ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας και η συγκρότηση κοσμικού κράτους. Η κυβέρνηση να ορκίζεται στο Σύνταγμα και όχι στο Ευαγγέλιο. Να δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων.
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να λειτουργήσουν με όρους ελευθερίας και όχι ελευθεριότητας. Ο εκπαιδευτικός και πολιτιστικός τους ρόλος πρέπει να κατοχυρωθεί μέσα από το καθεστώς αδειοδοτήσεων.
ΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναρτήθηκε από ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ