Της Μπρίτζετ Τζόνσον

Ο πρώην Πρόεδρος George W. Bush, κατάγγειλε μια εκδήλωση (εναντίον του), λόγω των αναμενόμενων διαδηλώσεων για την παρουσία του εκεί, στη γνωστή για την ουδετερότητα χώρα της Ελβετίας.
Ο Μπους έπρεπε να δώσει
την εναρκτήρια ομιλία του, σε έναν φιλανθρωπικό όμιλο, όπου είχε οργανωθεί γκαλά Εβραίων, για τις 12 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.
Αριστερές ομάδες είχαν προγραμματίσει για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψή του, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων. Πάντως, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν επίσης καταθέσεις, ποινικές καταγγελίες (μηνύσεις) ενάντια στον Μπους, ζητώντας να συλληφθεί όταν θα παούσε επί Ελβετικού εδάφους και γίνεται έρευνα για τις καταγγελίες, πως έδωσε διαταγές για βασανιστήρια.
Ένα μέλος της δεξιάς του Ελβετικού κοινοβουλίου ζήτησε επίσης τη σύλληψή του Μπους την περασμένη εβδομάδα για εγκλήματα πολέμου εάν ήρθε στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Reuters.
Ελβετός αξιωματούχος αντικρούει (αυτές τις εκδηλώσεις) ότι, σαν πρώην αρχηγός κράτους, ο Μπους θα πρέπει να προστατεύεται με ένα επίπεδο διπλωματικής ασυλίας, και εκπρόσωπος της ομάδας (Εβραίων) “Keren Hayesod”, που είχε καλέσει τον Μπους, δήλωσε, ότι οι ενέργειες δικαστηρίου κατά του πρώην προέδρου (των ΗΠΑ), δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφασή της να προχωρήσει στη πραγματοποίηση του “γκαλά” (δείπνο) χωρίς αυτόν.
“Δεν θέλαμε να βάλουμε τους ανθρώπους και τους ιδιοκτήτες (του κτιρίου) στη Γενεύη σε κίνδυνο. Το γκαλά πραγματοποιείται, αλλά ο Τζορτζ Μπους δεν θα λάβει μέρος”, δήλωσε στην “Tribune de Geneve” ο δικηγόρος της ομάδας (των Εβραίων), Robert Equey, και πρόσθεσε: “Το (ποινικό σκέλος) των καταγγελιών δεν λήφθηκε τπόψη για την λήψη της απόφασης”.
(Υπενθυμίζεται), ότι διαμαρτυρίες είχαν σημειωθεί ενάντια στη σύνοδο κορυφής της G8, αρχικά στη μεθόριο με τη Γαλλία το 2003, οι οποίες είχαν καταλήξει σε λεηλασίες στο κέντρο της Γενεύης.

Πηγή: http://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/142289-bush-cancels-swiss-visit-under-threat-of-protests-efforts-to-arrest-him
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

1 Trackback or Pingback

Απάντηση