ΧΡΗΜΑ -ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ  — Τον κώδωνα του κινδύνου  κρούει  το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία  έκθεση του για την οικονομία για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2013, τονίζοντας πως εμφανίζεται μεγάλη υστέρηση και προχειρότητα στις μεταρρυθμίσεις. Επικαλείται μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι σπουδαιότερες υστερήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώνονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση, στις αποκρατικοποιήσεις, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία και την εκπαίδευση.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια, το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει μετά το 2014 να καλυφθεί με νέα μέτρα λιτότητας. Η λύση είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή προς την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της ΕΕ που θα καλύψει το κενό αυτό. Επομένως η περίοδος έως το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε χειρότερη κρίση» αναφέρει.
«Η επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλό όραμα αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις»  εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η κατάσταση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παραμένει κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.
Αν και επισημαίνουν πως έχει υπάρξει πρόοδος στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και πως η χώρα μας έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα, ωστόσο τονίζουν πως αρνητικοί παράγοντες κινδυνεύουν να τινάξουν την προσπάθεια στον αέρα.
Ποιοι είναι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες; 
Oι δημόσιες επενδύσεις που περικόπτονται συνεχώς, βασικά διαρθρωτικά προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να είναι απειλή για το μέλλον, ενώ το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των ιδιωτών προμηθευτών του.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους αναφερόμενο τέλος στη στάση της τρόικας, διαπιστώνει πως αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά ότι θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί, «έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων». 
star
Αναρτήθηκε από ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

Απάντηση