ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ!!!

6 Αυγούστου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 2  — Όταν ήμουν πιτσιρίκος και πήγαινα στις Στρόπωνες Ευβοίας (γενέτειρα του πατέρα μου και της μάνας μου και τόπος εγκατάστασης του οπλαρχηγού Γιαννάκη Δημητρίου Αρβανίτη μετά την επανάσταση), οι κάτοικοι μου έδιναν την εντύπωση, ότι όλοι ήσαν λίγο ή πολύ συγγενείς μου.

   — Αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα. Αρβανίτης, Μπακρής, Κολοκούρης, Μαντέσκας, Χαλικόπουλος, Ντεγιάννης, Τσέργας, Κουτσαυλής, Μπασούκος, Στάμος, Κόλιας, Σταματούκος, Πνευματικός, Τσώκος, Τσάλας, Καρλατήρας,  και πολλά άλλα επίθετα, μου είναι ονόματα τόσο οικεία!!!!!

  — Λένε, πως ότι φωλιάζει στη παιδική ψυχή σου, θα σ΄ ακολουθεί μέχρι να φύγεις από αυτή τη ζωή. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, αγάπησα πολλά μέρη, αλλά ο παράδεισος της ψυχής μου έχουν παραμείνει οι Στρόπωνες και ντρέπομαι που δεν μπορώ να πηγαίνω συχνά.

  — Με αφορμή ανάρτηση φωτογραφιών από την ανιψιά μου Κωνσταντίνα Κολοκούρη, και επειδή πλησιάζει ο δεκαπενταύγουστος με τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, έκλεψα τις φωτογραφίες της για να κάνω τούτο το φωτο-αφιέρωμα.

  — Τον δεκαπενταύγουστο, με αφορμή τη γιορτή της Παναγίας, γίνεται μεγάλο αντάμωμα κατοίκων των γύρω χωριών (Στρόπωνες, Στενή, Κούτουρλα, Μετόχι κλπ) αλλά και κατοίκων από όλη την Ελλάδα, που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη περιοχή. Εγώ όμως ανεβάζω τις φωτογραφίες, γιατί έχω τη τρέλα να πιστεύω, ότι τη περιοχή των Στροπώνων αξίζει να την επισκεφθείς και να ξαναπάς οποτεδήποτε, με τη πρώτη ευκαιρία. Και φυσικά στη παραλία Χιλιαδούς, θα δροσιστείτε στο “Ξύλινο”

ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ 1ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 3ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 1ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 4ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 5ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 1ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 2ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 3ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 4ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 5ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 6ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 7ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 8ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 9ΠΑΝΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ 10ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ 2ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΟΠΩΝΙΑΤΗΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Κωνσταντίνα Κολοκούρη

Λατρεύω τη Χαλκίδα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, λατρεύω τη Θεσσαλονίκη που έζησα, αλλά ο παράδεισος της ψυχής μου είναι οι Στρόπωνες. Στη Παναγία Χιλιαδού, σαν χθές, θυμάμαι πριν 50-55 χρόνια σε δεκαπενταύγουστο, το ξενύχτι στον προαύλιο χώρο, τις γυναίκες που ετοίμαζαν τα καζάνια, τους άνδρες να σφάζουν και να γδέρνουν τα προς βρώση ζώα, ο ένας να βάζει πλάτες βοήθειας στον άλλον, τα απαραίτητα όργανα για γλέντι. Το ΚΟΙΝΟ τραπέζωμα!!!! 800 – 1.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, σαν μια οικογένεια. Ο καθένας συναγωνιζόταν να δείξει με ευχαρίστηση, ότι μπορεί να συνεισφέρει, όσα ή και περισσότερα από τον άλλον!!!!Και ο καθένας από το υστέρημά του!!!!

Σαν μια οικογένεια!!!! Με τα προβλήματα ξεχασμένα στο ρέμα, τον Στροπωνιάτη!!!!

1 Comment

Απάντηση