Jörg Asmussen — Ο σκιώδης “υπερκαγκελάριος” της Γερμανίας

24 Αυγούστου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Jörg Asmussen  === Ένας φίλος με ρώτησε αν γνωρίζω γιατί ήλθε στην Ελλάδα, και επειδή δεν τον είχα σπουδάσει τον υποκείμενο, έψαξα, ζορίστηκα, αλλά έμαθα πολλά και χρήσιμα που έπρεπε να ξέρω. Αυτό που ΠΡΟΚΑΛΕΙ, είναι ότι η επίσημη ιδιότητά του, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ και οι υπόγειες αναμείξεις του σε… σκάνδαλα. Όσο όμως τον μελετάς προσεκτικά, συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με τη προσωποποίηση της βούλησης, της ΕΚΤ, της Μπούντεσμπανκ και της σιωνιστικής Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών!!.. Γνωρίστε τον, γιατί μας κυβερνά ΚΑΙ αυτός!!!

  === Jörg Asmussen
  — Ο Jörg Asmussen (γεννήθηκε το 1966 στο Flensburg) είναι μια κεντρική φιγούρα στην οικονομική πολιτική σκηνή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 2012 είναι Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 — Εργάστηκε ως ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών για τις κυβερνήσεις Schröder-Fischer, Μέρκελ-Steinmeier, Μέρκελ-Βεστερβέλε. Ο Asmussen τοποθετήθηκε στη διοικούσα επιτροπή του Ειδικού Ταμείου για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της αγοράς (Soffin) – μια από τα πιο ισχυρές επιτροπές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ασχολήθηκε με τις υποτιθέμενες “συστημικά σημαντικές τράπεζες” προς τις οποίες χάρισε δισεκατομμύρια δολάρια, για να διασωθούν από βρόμικες υποθέσεις, όπως η Hypo Real Estate (HRE).
— Το FDP (κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών) είχε ανεπιτυχώς ζητήσει στην επιτροπή του Ειδικού Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, την απόρριψη της μελέτης Asmussen για το σκάνδαλο της Hypo Real Estate (HRE). Μετά την συμμετοχή του στην κυβέρνηση, το FDP έπρεπε να αποδεχθεί τις θέσεις του μέλους του SPD Asmussen και του Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble (CDU), οι οποίοι συνέχισαν τη πολιτική τους και μετά τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο Asmussen φαίνεται να είναι απαραίτητος σε όλους τους κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς και καθορίζει τις γραμμές των κομμάτων και των κυβερνητικών συνασπισμών που εναλλάσονται στην εξουσία.

 === Καριέρα
  —  Από 01.01.2012 είναι έλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
—  Από 07/2008-12/2011 ήταν Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών.
—  Την 1η Μαρτίου του 2003, είχε αναλάβει τη διαχείριση του Τμήματος Εθνικών και Διεθνών Δημοσιονομικών και Νομισματικής πολιτικής.
—  Μετά την παραίτηση του Όσκαρ Λαφοντέν (τότε SPD) ο Asmussen
ήταν Επικεφαλής του Γραφείου Υπουργού, του Υπουργού κ. Hans (SPD)
—Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 1998, είχε αναλάβει προσωπικός βοηθός του νέου δημοσιονομικού Γραμματέα Heiner Flassbeck
—   Από το 1996, είχε τοποθετηθεί στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, αρχικά ως σύμβουλος για τη διεθνή οικονομική και νομισματική πολιτική σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Τέο Βάιγκελ (CSU).
—   Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου
—  
Σπούδασε Οικονομικά στη Βόννη συμπεριλαμβανομένων Axel Weber

  === Άλλες Υπεύθυνες Θέσεις
    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το Διοικητικό Συμβούλιο της Γερμανικής ομοσπονδιακής αρχής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin)
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ειδικού Ταμείου για δημοσιονομική σταθεροποίηση της αγοράς (Soffin)
Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων Νέας Αρχιτεκτονικής της Οικονομίας.
Εποπτικό Συμβούλιο της Telekom, της Deutsche Bahn και της Γερμανικής Εταιρείας για την Τεχνική Συνεργασία (GTZ)
Μέχρι το 2008 ήταν στο Εποπτικό Συμβούλιο της IKB, της Postbank,της Hermes Credit Insurance AG και της Euler Hermes-AG (παραιτήθηκε από
1 Ιουλίου του 2008, όταν ανέλαβε κρατικές θέσεις)
Το 2008 Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου προς τους μετόχους από True διεθνών πωλήσεων.

Jörg Asmussen 1  === Διασυνδέσεις
Σύμφωνα με το stern.de ο Assmussen είναι προσωπικός φίλος του
Martin Blessing,  CEO  της Commerzbank και μακροπρόθεσμος φίλος του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner. Φροντίζει να διατηροεί τις καλύτερες σχέσεις με την Deutsche Bank.
Είναι συνεργάτης της Deutsche Börse
Σύμφωνα με την Financial Times, ο Asmussen 2009 Henriette Peucker χρονολόγηση, το Βερολίνο εκπρόσωπος της Deutsche Börse AG. Όλες οι εργασίες στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία είχε να κάνει με το Γερμανικό Χρηματιστήριο, Asmussen αποφασίσει τον εαυτό σας ως εκ τούτου, αλλά και των νοικοκυριών Γραμματέας Werner Gatzer. Ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων των νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών της αγοράς και ως εμπειρογνώμονας στην αγορά όντα πεδίο εργασίας μετοχών Asmussen για την περικοπή με τη σύζυγό του.
Συμμετέχει στο σκιώδες “Υπουργικό Συμβούλιο” με τους Weidmann, Otrember και Weber
Ο Asmussen είχε δηλώσει
σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι έχουν σχηματιστεί με τον επικεφαλής του τμήματος στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία Jens Weidmann και τον Υφυπουργό Walther Otrember και τον επικεφαλής της Bundesbank Axel Weber στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ένα είδος σκιώδους κυβέρνησης.
Φίλοι από την εποχή που σπούδαζε στη Βόννη:  Οι Jörg Asmussen και Jens Weidmann σπούδαζαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μαζί, σε ένα αθλητικό κέντρο στο Friedrich-Wilhelms του Πανεπιστημίου της Βόννης. Ο Asmussen έχει σπουδάσει οικονομικά, και ο Weidmann έγραψε τη διδακτορική του διατριβή για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική. Δεύτερος επιβλέπων???: ο Axel Weber.

  === Ο Asmussen στην ΕΚΤ
Τον Αύγουστο του 2012, τοποθετήθηκε ως διευθυντής της ΕΚΤ, υπεύθυνος για την τύχη της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ!!! Σε αντίθεση με προηγούμενη γνωμοδότηση του παλιού του φίλου Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank, ο Asmussen πρότεινε να αγοραστούν περισσότερα κρατικά ομόλογα για να ωθήσει τα επιτόκια στην Ιταλία και την Ισπανία.  Εντούτοις, είναι απόλυτα σαφές, ότι ο Asmussen είναι αυτός που καθορίζει όλους τους όρους για βοήθεια (=δάνεια) από την ΕΚΤ. Συχνά δέχεται κριτικές, για τον τρόπο που προσεγγίζει λύσεις με την επικυριαρχία του τραπεζικού τομέα και τις δεσμεύσεις που επιβάλει, ισχυριζόμενος ότι ο κλάδος δεν λειτουργούσε σωστά πριν από την οικονομική κρίση.

  === Η ομάδα κρίσης για τη διάσωση της Hypo Real Estate
Σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση,
που δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times Γερμανίας το 2009, η οποία, μεταξύ άλλων, διαδόθηκε περισσότερο από την ιστοσελίδα nachdenkseiten.de, πήρε μέρος ως επικεφαλής της ομάδας της Deutsche Bundesbank, μαζί με τον Axel Weber, στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2008, στις δραματικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής κρίσης, εξ αιτίας των υποθηκών της προβληματικής Hypo Real Estate (HRE) στη Φρανκφούρτη. Επίσης παρόντες στην ομάδα για την Hypo Real Estate, ήσαν ο διευθυντής της BaFin Georg Funke,  και ο ηγέτης του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (ΠΣΠ) Jochen Sanio. Η Γερμανική τράπεζα είχε το δικό της πρωτόκολλο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στο HRE. ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ήταν το πλήρες όνομα της “Law Firm p”, η οποία έστειλε προφανώς τρεις εκπροσώπους στην ομάδα κρίσης. Επιπλέον αναφέρεται και μια “δικηγορική εταιρεία L.”  Όταν έχει προκαθοριστεί, ή ήταν προσωρινά ενημερωμένοι (με e-mail, τηλέφωνο, φαξ) και άλλοι, όπως ο Josef Ackermann (Γερμανική τράπεζα), ο Asmussen (BMF), και οι κ.κ. Klaus-Peter Müller (BdB-Πρόεδρος, πρώην CEO Commerzbank), Andreas Schmitz (HSBC Trinkaus & Burkhardt), Wolfgang Sprißler (HypoVereinsbank), Martin Blessing (Commerzbank). [7]

  === Τιτλοποίηση Απαιτήσεων
Ο Asmussen έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για στενή σχέση του με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Έχει εργαστεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μεγάλο βαθμό, με τις συναλλαγές τιτλοποίησης απαιτήσεων (asset-backed securities, ABS) (βλ. άρθρο του «τιτλοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών»,  ολόκληρο το δημοσίευμα για το πιστωτικό σύστημα της 26.9.2006, διατίθενται στην εφημερίδα NachDenkSeiten). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Οικονομικές και την Νομισματική Πολιτική, ο Asmussen ήταν επίσης συνεργάτης, της συμβουλευτικής επιτροπής των αληθινών διεθνών πωλήσεων, μια πλατφόρμα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα για τις συναλλαγές τιτλοποίησης, καθώς και του εποπτικού συμβουλίου της IKB, που επίσης αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα λόγω της συμμετοχήςτης στις ABS συναλλαγές.

  === Ο Asmussen στην IKB
Ως μάρτυρας στη δίκη για απάτη, του πρώην
επικεφαλής της Düsseldorf IKB Stefan Ortseifen, ο πρώην σύμβουλος της IKB Asmusssen, χρεώθηκε με πολλές κατηγορίες. Ο Assmussen και ο πρώην επικεφαλής της Eon Ulrich Hartmann, κατηγόρησαν τον Ortseifen για παραπληροφόρηση και παραπλάνηση, γιατί δεν είχε εκδώσει αισιόδοξα Δελτία Τύπου, μια εβδομάδα πριν από την επικείμενη πτώχευση των εταιρειών Τράπεζας.

  === Οι Τραπεζίτες και οι ομάδες συμφερόντων στο Υπουργείο Οικονομικών Γερμανίας
Ο Asmussen έχει επίσης θητεύσει ως οικονομικός Γραμματέας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, που προΐσταται του τμήματος, που συνεργάζεται στενά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες). Από τους προκατόχους του, έχει λάβει την ιδέα να δανείζεται χρήματα από τους επαγγελματίες του κλάδου για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, απασχολεί στην ομάδα του έναν υπάλληλο της Deutsche Bank και έναν της ένωσης τραπεζών. Οι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θα του φέρουν ανεπίσημα την εμπειρία των διαθέσεων της αγοράς, είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 
Ανατρέξτε στο θέμα: Δεν υπάρχουν λομπίστες στις κρατικές υπηρεσίες? της Finanzminsterium.

=== Οι γνωστές ατάκες του Jörg Asmussen
Με τα CDS είναι σαν το κόκκινο κρασί. Τα απολαμβάνεις υγιή με μέτρο, που αν το ξεπεράσεις γίνονται επικίνδυνα” σχολίασε ο Asmussen για τα προβλήματα της Ελλάδας, της οποίας η έξοδος από το (Ευρωπαϊκό) νόμισμα, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, έγινε συστηματικό τυχερό παιχνίδι
(CDS) από κερδοσκόπους που έκαναν ύποπτες συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης.
“Το μυστικό της επιτυχίας είναι να καταλαβαίνεις τη θέση του αντιπάλου.” Η γνωστή ρήση του Henry Ford κρέμεται στο γραφείο τουAsmussen, σύμφωνα με δικό του Δελτίο Τύπου.

=== Αποσπάσματα αναφορών για Jörg Asmussen
“Πάνω απ ‘όλα, ο Asmussen μαζί με τον Jens Weidmann, είναι οι οικονομικοί σύμβουλοι της Καγκελαρίου Angela Merkel (CDU), που δημιούργησαν ένα ισχυρό δίδυμο υπαλλήλων, δια των οποίων ελέγχονται πλήρως, όλοι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων. Το FDP είχε ζητήσει
κατ’ επανάληψη στην Εξεταστική Επιτροπή για τους δανειστές, ολίγον πριν κατάρρευση των ακινήτων της Hypo Real Estate (HRE), την παραίτηση του Asmussen. Οι φιλελεύθεροι είναι γεγονός ότι έδωσαν μάχες για την διατήρηση του Asmussen ως συμβούλου της Μέρκελ.”
“Λόγω της εγγύτητάς του προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, πιθανολογείται επίσης επανειλημμένα, ότι ο Asmussen θα μπορούσε να λάβει μια καλά αμειβόμενη εργασία στην Deutsche Bank ή σε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική τράπεζα.”

ΠΗΓΗ:  https://lobbypedia.de/wiki/J%C3%B6rg_Asmussen

Απάντηση