ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ  — ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΣΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ….. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!!!! Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ “Τ.Ν.” ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΡΑΚΟΝΤΖΗ, ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΚΟΠΡΙΤΩΝ. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:

  — Σύσταση σώματος πραγματογνωμόνων

  — Θα είναι υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Εφετών και θα αποτελείται από 250 άτομα.
   — Της Ιωαννας Μανδρου
   — Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και την εφαρμογή και στη δική μας δικαστηριακή πρακτική προτύπων που χρόνια έχουν εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη θεσμοθέτηση ειδικού σώματος πραγματογνωμόνων για τα δικαστήρια.
   — Πρόκειται για ειδική υπηρεσία, η οποία όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο αφορά και άλλες διατάξεις και θα κατατεθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βουλή, θα συγκροτείται από 250 ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων.
   — Το ειδικό αυτό σώμα, κατά το νομοσχέδιο, θα υπάγεται στην εποπτεία της Εισαγγελίας Εφετών, και το έργο του προσδιορίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό.
   — Οι ειδικοί επιστήμονες, που θα ανήκουν σε κάθε δικαστήριο και θα κατανέμονται με βάση τις ανάγκες στα δικαστήρια όλης της χώρας -πρωτίστως τα μεγάλα της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας- έργο θα έχουν να βοηθούν, με τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις, τις έρευνες που διενεργούν είτε εισαγγελικοί λειτουργοί είτε ανακριτές.

   — Προκαταρκτικές
Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οι ειδικοί επιστήμονες, που θα συνεπικουρούν το ανακριτικό έργο, θα μπορούν με εντολή εισαγγελέα να διενεργούν προκαταρκτικές εξετάσεις και με παραγγελία ανακριτή ειδικές ανακριτικές πράξεις στο πλαίσιο ερευνών για συγκεκριμένη υπόθεση. Μπορούν επίσης να διενεργούν πραγματογνωμοσύνες που σχετίζονται με το επιστημονικό τους αντικείμενο, να συντάσσουν τις σχετικές εκθέσεις και επιπλέον να καταθέτουν ως μάρτυρες για όσα διερεύνησαν ενώπιον των δικαστηρίων.
Η σύσταση για πρώτη φορά του ειδικού σώματος 250 πραγματογνωμόνων, αναμένεται να συνδράμει ουσιαστικά τις έρευνες σε σημαντικότατες υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους εισαγγελείς και ανακριτές. Δεκάδες είναι οι μεγάλες έρευνες για βαριές δικογραφίες, οι οποίες είτε καθυστερούν είτε -το κυριότερο- δεν μπορούν να διερευνηθούν σωστά, διότι δεν υπάρχουν οι ειδικοί επιστήμονες για να στηρίξουν το έργο των ανακριτών και να προχωρήσουν σε βάθος τις έρευνές τους.
Σε θέματα εξειδικευμένης οικονομικής εγκληματικότητας, που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στα δικαστήρια, οι ανακριτές, όπως είναι φυσικό, δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις για να «διαβάσουν» όγκους υλικού που προέρχεται από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ή από την έρευνα off shore εταιρειών.
Η κατάσταση που επικρατεί για παράδειγμα στα ανακριτικά γραφεία της Αθήνας -και μάλιστα τους ειδικούς ανακριτές του νόμου 4022 του 2011 που ασχολούνται αποκλειστικά με βαριές υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων- είναι αποκαλυπτική των ελλείψεων που υπάρχουν.
Μόνον ένας εμπειρογνώμονας, ειδικός επιστήμονας σε οικονομικά θέματα διατίθεται για 10 ανακριτικά γραφεία!
Πρόκειται για ειδικό επιστήμονα -κατέθεσε και ως βασικός μάρτυρας στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου- τον οποίον κυριολεκτικώς «κυνηγούν» οι ανακριτές, ενώ σημαντικές υπηρεσίες προσφέρει και στους εισαγγελείς που χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας.
Οι ανάγκες για συνδρομή ειδικών στο έργο της Δικαιοσύνης είναι μεγάλες και προς το παρόν ακάλυπτες ειδικά σε εξειδικευμένα θέματα οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως τεχνολογίας που καθορίζουν πλέον και την εγκληματική δράση.

   — Εως το τέλος του έτους
Πάντως, η στελέχωση του ειδικού σώματος εμπειρογνωμόνων -κατά επιστημονική ειδικότητα- θα γίνει σύντομα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναμένεται να έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε ώς το τέλος του χρόνου οι ειδικοί επιστήμονες να μπουν στις μεγάλες εισαγγελικές και ανακριτικές έρευνες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των ειδικών αυτών επιστημόνων θα διατεθείν στην Αθήνα όπου είναι ανοικτές και οι περισσότερες και σημαντικότερες έρευνες, καθώς πέραν των ανακριτών σημαντικό έργο σε έρευνες «σηκώνουν» οι εισαγγελείς διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Απάντηση