Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενέκρινε σήμερα την προμήθεια των συστημάτων SPICE 1000 και SPICE 2000, τα οποία προσαρμόζονται στις βόμβες που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 και ουσιαστικά τις μετατρέπουν σε αυτόνομα οπλικά συστήματα με πολύ μεγάλη ακρίβεια πλήγματος. Το συνολικό κόστος της προμήθειας αυτής θα προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η αναλογία των συστημάτων θα είναι περίπου 70% από τα SPICE 1000 και 30% από τα SPICE 2000, με τις τελικές λεπτομέρειες να καθορίζονται το προσεχές διάστημα.
Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι το θέμα της προμήθειας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είχε συζητηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι όταν συναντήθηκαν στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κκ. Γ. Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το Βήμα
Βλέπε επίσης : Ελληνοισραηλινές συνομιλίες (14-12-2010)

Πηγή: enkripto

Να και οι απαιτήσεις για τις περαιτέρω περικοπές:

ImageΟλοκληρώθηκε πριν από λίγο ο έλεγχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τους εκπροσώπους της τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) ο οποίοι είχαν μεταβεί για να «μαστιγώσουν» για άλλη μια φορά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί η μείωση των λειτουργικών δαπανών δεν είναι η προσδοκούμενη παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είναι «πρωταθλητής» στις περικοπές κονδυλίων. Οι ξένοι επικυρίαρχοι που έχουν θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής του 1944, υπό καθεστώς ελεγχόμενης λειτουργίας είχαν συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Ε.Βενιζέλο. Επικεντρώθηκαν στην ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 20% (επιμένουν ιδιαίτερα στην μείωση των λειτουργικών δαπανών και δεν θέτουν θέμα εξοπλισμών και αυτό είναι λογικό: Ετησίως οι λειτουργικές είναι το 75% των δαπανών του υπουργείου και από του χρόνου το 90% αν δεν μετατεθεί πάλι η αποπληρωμή των φετινών εξοπλιστικών προγραμμάτων και εξοφληθούν κανονικά).
Στις λειτουργικές, δηλαδή, κρίνεται όλο το παιχνίδι, κατ’αυτούς. Έθεσαν θέμα υπέρβασης των στόχων μείωσης των δαπανών που έχουν θέσει και ζήτησαν περαιτέρω περικοπές σε καύσιμα, διάφορες εξτρά δαπάνες για το προσωπικό (οδοιπορικά κλπ) και απαίτησαν να υπάρξουν και άλλες περικοπές!  Το γεγονός ότι αποσυντίθεται γοργά ο ιστός των Ε.Δ. όχι μόνο δεν τους απασχολεί, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι ο αντικειμενικός τους στόχος: Χώρα με αδύναμες Ένοπλες Δυνάμεις είναι έρμαιο του κάθε ξένου «προστάτη»
Πάντως είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης της δαπάνης των «μαύρων κονδυλίων» του υπουργείου που – κατά κανόνα – διοχετεύονται για να σιτίζονται «προσωπικοί στρατοί» δημοσιογράφων, φίλων εκλογικής περιφέρειας, στελέχη του κλειστού περιβάλλοντος κλπ. Aυτά τα κονδύλια φτάνουν μέχρι και 10 εκατ. ευρώ το χρόνο και κρύβονται πίσω από διάφορους κωδικούς.
Αυτή την στιγμή οι γενικές λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου έχουν μειωθεί σε ποσοστό 8-14% (κανείς δεν είναι σε θέση να πιστοποιήση με ακρίβεια το ποσοστό). Το βέβαιο είναι ότι σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν «ενταφιαστεί» εδώ και χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταθέσει τον βαρύτερο κεφαλικό φόρο, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Πηγή: defencenet

Αναρτήθηκε από Διηνέκης-ΕΣΧΑΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΣΧΕΣΕΩΣ

Απάντηση