ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ “Ransomware” ή “ο ιός των 100 ΕΥΡΩ”

5 Οκτωβρίου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

INTERPOL ΙΟΣ 1   — Να προσέχετε φίλοι μου αλλά και να μη πανικοβληθείτε. ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ που κολά εκεί που δεν το περιμένεις. Όταν το διαβάσεις, σου απαγγέλει κατηγορίες για…. όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά εγκλήματα!!!! Όλο και κάποιο θα σε αφορά. Αν δε έχεις κάνει καζούρα στον Παπούλια και ξαφνικά βλέπεις τον Τσάρλς να είναι φάτσα κάρτα στην υποτιθέμενη ιστοσελίδα της αστυνομίας, λες σαν κκαι μένα “ΩΧ ΤΗ ΒΑΨΑΜΕ, ΠΑΝΕ ΤΑ 100 ΕΥΡΑ”

  — Έχει μολυνθεί ο υπολογιστής μου από το κακόβουλο λογισμικό “Ransomware”

  — Ξαφνικά μου βγήκε μια δεύτερη σελίδα και είναι αυτή που αναρτώ σε εικόνα. Στην αρχή τα έχασα, γιατί είδα ότι έχουν και την φωτογραφία του Παπούλια, και εγώ σήμερα έχω γράψει και για τον… Παπούλια.

  — Μετά διαπίστωσα ότι αυτή η σελίδα δεν έχει πληροφορίες για να απευθυνθώ και το περιεχόμενό της δεν αντιγράφεται.

  — Μετά βλέπω την ηλεκτρονική διεύθυνση της περίεργης ιστοσελίδας, η οποία δεν έχει σχέση ούτε με Ελληνική Αστυνομία ούτε με Ιντερπόλ και εγώ έχω ένα χρόνο να στείλω ομαδική αλληλογραφία. Και ακόμα δεν κατόρθωσα να φτάσω ούτε στο “Α” των ηλεκτρονικών κακουργημάτων.

  — Είναι χαρακτηριστικό, ότι μου λένε οι ηλεκτρονικοί απατεώνες, ότι ο υπολογιστής είναι μπλοκαρισμένος, αλλά δεν είναι. Μπορώ να κάνω ότι θέλω, εκτός από το να ξεφορτωθώ αυτή τη σελίδα.

  — Επειδή τη ψιλιάστηκα, πήγα στην ιστοσελίδα της αστυνομίας να αναζητήσω πληροφορίες και εκεί πολύ εύκολα διαπίστωσα ότι είναι κακόβουλο λογισμικό, το οποίο δεν ξέρω από που το κόλησα.

Στην ιστοσελίδα της αστυνομίας είδα ότι ονομάζεται “ιός των 100 ευρώ”. Εκεί υπάρχουν οδηγίες αποκατάστασης:
Ενδεικτικές οδηγίες για εκκίνηση του υπολογιστή όταν έχει μολυνθεί απο το κακόβουλο λογισμικό “Ransomware” στα παρακάτω λινκ:

  — ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Σίγουρα, είναι εκτός χώρας οι εμπνευστές αυτής της λαμογιάς!!!!!

2 Comments

  • Ο/Η Αναστάσιος λέει:

    Επαναφορά του συστήματος κανά δυο μέρες πριν και είσαι μια χαρά και με τα 100 ευρουλάκια στην τσέπη για κανα χαράτσι , καμια δόση . Άλλωστε υπάρχουν και άλλοι ληστές , πιο μάγκες.

  • Ο/Η Αυτόλυκος λέει:

    Μπαρμπανίκο,
    μία είναι η λύση. LINUX. Απ’τόν καιρό πού τά εγκατέστησα δέν ξαναμπήκα στό διαδίκτυο μέ Windows.
    Ένα μικρό partition 20 Giga στόν δίσκο, καί έχεις καί τά δύο λειτουργικά. Δέν περνάει τίποτα από τά LINUX, γι’ αυτό καί δέν χρειάζονται antivirus.

Απάντηση