Υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. η Αλβανία…! Με ποια κριτήρια?

19 Οκτωβρίου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ -ΣΤΕΦΑΝ ΦΟΥΛΕ -ΕΕ  — Η ΕΕ πιέζει τα Τίρανα για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη προστασία των μειονοτήτων.

  — Τον τίτλο της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Αλβανία την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως τα Τίρανα πρέπει συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

  — Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, παρουσίασε την έκθεση προόδου των Βρυξελλών για την Αλβανία, όπου συνιστά τη χορήγηση στην Αλβανία του καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας.

  — “Έχουμε συστήσει τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος”, δήλωσε ο επίτροπος.

  — Ο κ. Φούλε προειδοποίησε τα Τίρανα, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει ουσιαστικό εποικοδομητικό και βιώσιμο διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη χώρα, καθώς και μεταρρυθμίσεις στους τομείς της διοίκησης, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  — “… Προκειμένου η Επιτροπή να εισηγηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες που έχουν αρχίσει και να αναλάβει δράση για την ολοκλήρωση των 5 προτεραιοτήτων” είπε ο κ. Φούλε, διαβάζοντας την έκθεση προόδου για την Αλβανία.

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ -ΑΛΒΑΝΙΑ -ΕΕ  — “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες της Αλβανίας να ανταποκριθεί σε αυτές τις βασικές προτεραιότητες, με διμερή διάλογο” δήλωσε ο κ. Φούλε. 

  — Όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της για την διεύρυνση της Ε.Ε. η Κομισιόν, προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η αύξηση της ανεξαρτησίας των δικαστικών Αρχών, η εντατικοποίηση του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, και η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των μειονοτήτων.

  — Η υποψηφιότητα της Αλβανίας πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους 28 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., βάσει των προτάσεων της Κομισιόν, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση αξιολόγησης των υποψήφιων κρατών για διεύρυνση της Ε.Ε.

Αναρτήθηκε από ΑΥΤΟΝΟΜΗ

Απάντηση