Εγκεμέν Μπαγίς 3  — Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της ΕΕ να ανοίξει, έπειτα από τρία χρόνια, ένα νέο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Aγκυρα, χαρακτηρίζοντάς την εντούτοις “καθυστερημένη”.

  — “Είναι μια θετική εξέλιξη που είναι καθυστερημένη”, σχολίασε ο Μπαγίς σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
   — “Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν τώρα περάσει”, επισήμανε επίσης σήμερα ο Μπαγίς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη των 28 θα μπορούσε πλέον να πείσει την “ε/κ διοίκηση” να άρει τα εμπόδια για να ανοίξουν άλλα δύο κεφάλαια που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια. Από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, έχουν ανοίξει 13 και μόνον ένα έχει ως τώρα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί.
   — Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του χθες στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σιαφάκ”, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και σε ερώτηση  αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα είπε ότι στην άκρη του τούνελ σήμερα φαίνεται ένα φως, λίγο έστω, και ως τουρκική πλευρά είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν με διάλογο και διπλωματία. “Στο κυπριακό ζήτημα εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δρόμο για την εξεύρεση μιας λύσης, υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, δίκαιη, συνολική και εφαρμόσιμη. Η Τουρκία, όπως στο παρελθόν δεν ήταν η πλευρά που έφυγε από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), που εγκατέλειψε τη λύση, σήμερα και από δω και πέρα, δεν θα είναι επίσης. Μια διχοτομημένη μισή Κύπρος, δεν είναι προς όφελος ούτε των Κυπρίων, ούτε της ΕΕ. Σήμερα όλος ο κόσμος βλέπει τη δυσκολία που δημιουργείται από την κατάληψη της μισής Κύπρου”
  — Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την αναμενόμενη έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και τη συζήτηση του θέματος των Βαρωσίων, ο κ. Μπαγίς έκανε λόγο για προκλητικές δηλώσεις από την ε/κ πλευρά. “Έχουν ενθουσιαστεί με το ότι είναι δυνατόν το άνοιγμα ενός κεφαλαίου έναντι της επιστροφής των Βαρωσίων. Το ότι το εξέφρασε αυτό ένα άτομο που στο παρελθόν στήριξε το σχέδιο Ανάν και προώθησε τη λύση είναι μια άλλη αντίφαση. Σίγουρα στην ε/κ πλευρά υπάρχει ένας ιός στην πολυθρόνα του Προέδρου που σε σύντομο χρονικό διάστημα ζαλίζει τους ανθρώπους με τέτοια άρνηση”. Ούτε μια σπιθαμή έδαφος δεν πρόκειται να θυσιάσουμε, όχι για ένα κεφάλαιο, ούτε για την αξία ολόκληρης της υποψηφιότητας για την ΕΕ, είπε ο κ. Μπαγίς.
Αναρτήθηκε από onlycy.com

Απάντηση