Συνάντηση Ράμα – Θάτσι – Ερντογάν στο Κόσοβο

23 Οκτωβρίου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΡΑΜΑ -ΕΡΝΤΟΓΑΝ -ΘΑΤΣΙ  — Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Τουρκίας, Ε. Ράμα και Ρ. Τ. Ερντογάν παρέστησαν στα εγκαίνια νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Πρίστινας.

  — Οι πρωθυπουργοί του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συναντήθηκαν σήμερα στην Πρίστινα. Οι κ.κ. Ράμα και Ερντογάν ως προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, παρέστησαν στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο, “Αντέμ Γιασάρι” της Πρίστινας.

  — Μετά τα εγκαίνια, οι τρεις πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν την πόλη Πρίζρεν, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής μειονότητας στο Κόσοβο. Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας συνοδεύει, στην επίσκεψή του στο Κόσοβο, η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν.

  — Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του, χθες, στο γερμανικό ραδιόφωνο “Deutsche Welle”, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Πρίζρεν η πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσόβου.

  — “Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε την πρώτη κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Πρίζρεν. Είναι μέρος μιας γνωστής πρακτικής που την θεωρούμε πολύτιμη και ακολουθείται από τις άλλες κυβερνήσεις, με στόχο την εφαρμογή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης φιλίας και καλής γειτονίας. Ειδικά οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου θα πρέπει να αναπτυχθούν σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να κάνουν αόρατα τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη”, είπε ο Ράμα.

  — Μιλώντας για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ο Ράμα εξέφρασε την ιδέα της μετατροπής της κοιλάδας του Πρέσεβο ως παράδειγμα των προσπαθειών για το σεβασμό των μειονοτήτων και το μοτίβο διαλόγου Κοσόβου-Σερβίας. Αναφερόμενος στο λεγόμενο “τσάμικο ζήτημα”, ο Ράμα δήλωσε ότι “η επίλυση του ζητήματος αυτού, θα βασιστεί στο σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, που υπογράφηκε το 1996 με την Ελλάδα”.

Αναρτήθηκε από ΑΥΤΟΝΟΜΗ

Απάντηση