Νικολέττα Λυρή -Παιδαγωγός Πύργος  — Απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη, μετά από οδυνηρό αγώνα για τη ζωή της, η φιλόλογος Λία (Νικολέττα) Λυρή σε ηλικία 45 ετών.

  — Η Λία Λυρή γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1968 στον Πύργο και μεγάλωσε στον Άγιο Ανδρέα. Τελείωσε το Λύκειο στον Πύργο και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και από το 1998 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας σε διάφορα σχολεία του νομού Ηλείας (Τεχνικό Λύκειο Πύργου, 2ο Λύκειο Πύργου, Γυμνάσιο Μυρτιάς, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, 3ο Γυμνάσιο Πύργου κ.ά.).

  — Ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχαίας Φειάς, του Φιλοτεχνικού Ομίλου Πύργου και άλλων ομάδων, ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Θεατρικής Ομάδας Πύργου.

  — Το Θέατρο υπήρξε η μεγάλη της αγάπη. Έπαιξε και πρωταγωνίστησε σε πολλές από τις παραστάσεις της Θ.Ο.Π., ακόμη και στα δυο τελευταία έργα, τη «Λυσιστράτη» (2012) και τη Σμύρνη (2013), παρά το γεγονός ότι παράλληλα έδινε σκληρή μάχη για τη ζωή. Συμμετείχε ενεργά στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Πύργου (2011-2012), παίρνοντας μέρος στην παράσταση «Πύργος – Είμαι ακόμα εδώ». Έγραψε, διασκεύασε και σκηνοθέτησε αρκετά θεατρικά έργα και κείμενα, κυρίως στα σχολεία όπου υπηρέτησε. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελευταία δουλειά της με μαθητές του 3ου Γυμνασίου στη θεατρική παράσταση «Φέγγε μου να περπατώ», όπου δίδασκε και εμψύχωνε τα μέλη της ομάδας κάθε Κυριακή, αν και βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

  — Επιμελήθηκε αρκετές εκδόσεις και δημοσίευσε πολλά κείμενα για το θέατρο και τη λογοτεχνία σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία της με το περιοδικό Αλφειός, όπου και τακτικά δημοσίευε κείμενα για τη γλώσσα και την ιστορία. Υποστήριζε με πάθος και εργαζόταν εθελοντικά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών εκπαιδευτικός συνεργάτης.

  — Το τελευταίο διάστημα και ενώ η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί, συνέχισε να διδάσκει στο σχολείο της μέχρι την παραμονή της εισαγωγής στο νοσοκομείο Πύργου, όπου και κατέληξε σήμερα το πρωί.

  — Ήταν μητέρα μιας κόρης, οκτώ ετών, στην οποία αφοσιώθηκε με απεριόριστη αγάπη και με την οποία, εκτός από τις ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, μοιράστηκε τη συμμετοχή της στην θεατρική παράσταση της «Σμύρνης».

  — Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 15:00 από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου Πύργου και η ταφή της στο κοιμητήριο Κορακοχωρίου.

Αναρτήθηκε από ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση