ΜΕΡΚΕΛ 3  — Άνοιξε ο δρόμος για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού
   — Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις πέντε εβδομάδων και ο χθεσινός μαραθώνιος διαβουλεύσεων 17 ωρών μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

  — Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πέντε εβδομάδων και έναν τελικό μαραθώνιο διαβουλεύσεων 17 ωρών μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ο δρόμος άνοιξε πλέον για τη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άγκελα Μέρκελ.

  — Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιάσει επίσημα η ίδια η καγκελάριος με τον πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το μεσημέρι, 13.00 ώρα Ελλάδας, σε κοινή συνέντευξη τύπου. Σε σύντομες δηλώσεις που έγιναν νωρίς το πρωί μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας εκπρόσωποι και από τα δύο κόμματα σημείωσαν ότι το περιεχόμενο φέρει τη «σφραγίδα» και των δύο κομμάτων.

  — Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων διήρκεσε 17 ώρες
Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο γενικός γραμματέας Χέρμαν Γκρέχε αποσαφήνισε ότι στη συμφωνία δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, ενώ μπαίνει φραγμός στη δημιουργία νέου χρέους από το 2015. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις πρόσθετες δαπάνες και επενδύσεις μέχρι το 2017 δεν θα ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ. Ο γγ. του CDU επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμβιβασμός για τον κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ την ώρα, που θα ισχύσει δεσμευτικά σε ολόκληρη τη Γερμανία από το 2017, αλλά θα δοθεί ο χρόνος μέχρι τέλος του 2016 στα συμβαλλόμενα μέρη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να αναπροσαρμόσουν τα ισχύοντα, ενώ προβλέπονται και εξαιρέσεις για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ  — Σύγκλιση επετεύχθη και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Η συμφωνία θα ισχύσει ήδη από τον ερχόμενο Ιούλιο. Καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά από 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών. Συμφωνία επετεύχθη και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, που θα ισχύσει από του χρόνου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι τα έσοδα θα επενδύονται σε έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι γερμανοί οδηγοί.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των υπουργείων το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) θα πάρει πέντε συν το υπουργείο Καγκελαρίας, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) έξι και το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) τρία. Ονόματα δεν πρόκειται να ακουστούν σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό θα παρουσιάσουν σήμερα τη συμφωνία στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και στα προεδρεία. Οι Χριστιανοκοινωνιστές θα την εγκρίνουν ήδη αύριο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα τη θέσουν στην κρίση των 450.000 μελών τους σε εσωκομματικές εκλογές από τις 6 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 17 Δεκεμβρίου η Άνγκελα Μέρκελ θα εκλεγεί και θα ορκιστεί στη Βουλή για τρίτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου. Την ίδια μέρα η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, dpa, reuters, spiegel online
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
DW.DE

Απάντηση