Στα χρώματα της Δίρφυος!!! Το διαμάντι της Εύβοιας!!!

15 Δεκεμβρίου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΔΙΡΦΥΣ 1ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ, ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΝΥΦΟΥΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΣΠΡΑ ΠΕΠΛΑ ΤΗΣ

ΔΙΡΦΥΣ 2 -ψαρονιαΟΤΑΝ ΤΗ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟ
ΦΩΤΟ Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ

ΔΙΡΦΥΣ 3 -ΠΥΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ….
ΦΩΤΟ ΑΝ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

ΔΙΡΦΥΣ 4 -παιχνιδι στον ηλιοΑΙΩΝΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΣ, Ο ΓΟΗΣ ΗΛΙΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΛΟΥΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΤΟΥ. ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ…!!!
Αναρτήθηκε από ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ (μέσω βικιπαίδειας) : Δίρφυς
Η Δίρφυς (γεν.: της Δίρφυος), κοινώς Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας με υψόμετρο της μεγαλύτερης κορυφής, καλούμενη Δέλφι (το), 1.743 μέτρα. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικής Ελλάδας. Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά προέκταση της οποίας είναι η Οχθονιά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα. Η Δίρφη παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις από τις πρώτες κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.
Η χλωρίδα και η πανίδα της Δίρφης είναι αρκετά πλούσια και σε μεγάλα υψόμετρα απαντώνται σπουδαία ελατοδάση ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα απαντώνται καστανιές, δρυς, πλατάνια, πεύκα και διάφορα φυλλοβόλα.
Στην αρχαιότητα επί της κορυφής της φέρονταν αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφης είναι η Στενή Δίρφυος, που αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου Διρφύων, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, και οι Στρόπωνες Εύβοιας που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά.

Απάντηση