ΠΟΜΙΔΑ -ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ  — Tο χαράτσι που ενέκρινε ως προσωρινό μέτρο το ΣτΕ ΠΡΙΝ γίνει πρωθυπουργός ο Πικραμένος, γίνεται μεγαλύτερο και μόνιμο!!!

  — ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. “ΠΕΘΑΙΝΕΙ” Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΑΠΟ 1.1.2014!!!

  — Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εξοντωτική φορολόγηση των εντός σχεδίου και εντός οικισμών οικοπέδων, των ξενοίκιαστων και των δεσμευμένων ακινήτων με δημευτικά ποσά φόρων βασισμένα σε ανύπαρκτες «αντικειμενικές» αξίες, και ενημέρωσης για τα γενικότερα προβλήματα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η ΠΟΜΙΔΑ και τα κατά τόπους σωματεία της Πατρών,  Ιωαννίνων και Πρέβεζας:

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Σάββατο 23.11, ώρα 11 π.μ. στο ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σάββατο 23.11, ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Δήμου Πρεβέζης (Λαϊκή Αγορά)

ΠΑΤΡΑ: Κυριακή 24.11,  ώρα 12 μ. στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, Παραλία Πατρών.

Τις εκδηλώσεις αυτές συντόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς και άλλα κεντρικά στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ.

  — ΠΑΤΡΑ: Υπερ-οκταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 16ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων του Νομού Αχαΐας. Συγκεκριμένα οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις. ευρώ. Η εξέλιξη των προβλέψεων για εισπράξεις του προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία έχει ως εξής:

   — Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)

2009 2010 2011 2012 2013 (εκτ.) 2014 (προβλ.)
526 487 1172 2857 2784 3937

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται…), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης κ. Διονύσιος Χιόνης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μείωση της φορολογίας ως μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάκαμψη της κτηματαγοράς». Ο κ. Χιόνης τόνισε ότι η αγορά ακινήτων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης και ότι η δημοσιονομική προσέγγιση των θεμάτων της ακίνητης περιουσίας  αφαιρεί την οποιαδηποτε αναπτυξιακή της συμβολή. «Εκτός της αναπτυξιακής συνεισφοράς η φορολογική μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας ενέχει και το στοιχείο της αδικης φορολογικής επιβάρυνσης εφόσον η συνολική συνεισφορά των ακινήτων μεταξύ των ετών 2009 και 2012 τετραπλασιάστηκε», σημείωσε.

Ο Φορολογικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και του Δ.Σ.Α. δικηγόρος κ. Ευστάθιος Μπακάλης επεσήμανε ότι οι δυνατότητες δικαστικής προστασίας των ιδιοκτητών που αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι περιορισμένες, για σειρά λόγων στους οποίους περιλαμβάνεται η αδυναμία αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών αφού δεν υπάρχουν άλλα αποδεκτά συγκριτικά στοιχεία, το γεγονός ότι η δικάσιμος στα φορολογικά δικαστήρια προσδιορίζεται μετά από 5-7 χρόνια, χωρίς στο μεταξύ να αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής των φόρων,  κ.α. Σημείωσε ακόμη ότι σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τα Δικαστήρια έχουν αποφανθεί οτι δεν νοείται φόρος κατοχής στην περιουσία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Νίκος Παπάκος ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ που  απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος για όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» ήταν μια επιτυχία ενώ αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα το Δημόσιο προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές μεγάλων χρηματικών ποσών.

Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαίας Δικηγόρος κα Κυριακή Αθανασιάδου είπε ότι η Πολιτεία διαχειρίζεται την εξαθλίωση των πολιτών οι οποίοι όμως όπως τόνισε δεν χρειάζονται διακηρύξεις ελεημοσύνης αλλά προστασία των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. 

ΠΗΓΗ: http://www.pomida.gr/

2 Comments

Απάντηση