ΚΥΠΡΟΣ: Νεκρό βρέφος βρέθηκε στα σκουπίδια…

10 Ιανουαρίου 2014
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 6  — Είδηση 8:03 (χθες) — Νεκρό βρέφος μερικών μηνών εντοπίστηκε στο ΧΥΤΥ Κόσιης Λάρνακας

  — Νεκρό βρέφος ηλικίας 3 – 4 περίπου μηνών εντοπίστηκε νεκρό στο χώρο του ΧΥΤΥ Κόσιης στην επαρχία Λάρνακας.
   — Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 06.55 σήμερα το πρωί υπάλληλος του ΧΥΤΥ τηλεφώνησε στον Αστυνομικό σταθμό Αραδίππου και ανέφερε ότι είχε εντοπιστεί ένα βρέφος νεκρό.
   — Στο ΧΥΤΥ μετέβησαν άνδρες του ΤΑΕ Λάρνακας ενώ αναμένεται να μεταβεί στη σκηνή και ιατροδικαστής.

  — Ενημέρωση 12:35 (χθες) — Κοριτσάκι ήταν το νεκρό βρέφος

  — Γένους θηλυκού, βάρους τριών κιλών και 160 γραμμαρίων, με λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά, ηλικίας ολίγων ημερών μέχρις ενός μηνός, με γεμάτο γάλα το πεπτικό του σύστημα και σε αρκετά μεγάλη αποσύνθεση ήταν το βρέφος το οποίο εντοπίστηκε σήμερα το πρωί νεκρό στον ιμάντα επεξεργασίας αποβλήτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Κόσιη.
— Αμέσως μετά τον εντοπισμό του βρέφους ειδοποιήθηκε η αστυνομία μέλη της οποίας μετέβησαν στο χώρο. Στη σκηνή μετέβη και η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου η οποία προέβη σε αυτοψία και αργότερα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας σε νεκροτομή επί της σωρού του βρέφους.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας υπαστυνόμος Χαράλαμπος Ζαχαρίου ανέφερε ότι «σήμερα γύρω στις επτά το πρωί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από υπαλλήλους του ΧΥΤΥ στη Κόσιη ότι εντοπίστηκε στα σκουπίδια ένα γυμνό βρέφος, γένους θηλυκού, μόλις λίγων ημερών. Η σκηνή επιθεωρήθηκε από την αστυνομία και Ιατροδικαστή και περισσότερα θα μπορούμε να πούμε μετά την νεκροψία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ζαχαρίου είπε πως «το βρέφος εντοπίστηκε στον ιμάντα κατά την επεξεργασία των αποβλήτων, φαίνεται ότι κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων από διάφορους χώρους εντοπίστηκε το βρέφος».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ακόμα δεν μπορεί να εντοπιστεί από πού προερχόταν το απορριμματοφόρο όχημα εντός του οποίου βρισκόταν το βρέφος, πότε αφέθηκαν στο ΧΥΤΥ τα συγκεκριμένα απόβλητα, ούτε κατά πόσον το μωρό είναι ασιατικής, ευρωπαϊκής ή άλλης καταγωγής.
Ο Νικόλαος Σαραβελάκης Διευθυντής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Κόσιης, είπε πως «σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε ότι κατά το ξεκίνημα της παραγωγικής διαδικασίας επισημάνθηκε νεκρό βρέφος πάνω σε μεταφορική ταινία. Οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή από τον ενδελεχή οπτικό έλεγχο πριν την έναρξη της επεξεργασίας των απορριμμάτων, σταμάτησαν και ακολούθησαν τη προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται σε οποιαδήποτε περίπτωση εντοπιστεί κάτι το μη σύνηθες, δηλαδή επικίνδυνα απόβλητα, πυρομαχικά και οτιδήποτε άλλο».
Πρόσθεσε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση με την επισήμανση του νεκρού βρέφους, σταμάτησε η μεταφορική ταινία και ακολουθήθηκε η συνηθισμένη διαδικασία δηλαδή ειδοποιήθηκα εγώ, ως διευθυντής της μονάδας και ακολούθως πήραμε τηλέφωνο τον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου που είναι υπεύθυνος για το εργοστάσιο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σαραβελάκης είπε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε ε και από πού μεταφέρθηκε το φορτίο με το νεκρό βρέφος στο ΧΥΤΥ αφού το εργοστάσιο ήταν κλειστό για το Σαββατοκύριακο και την αργία των Θεοφανείων και στο χώρο υποδοχής των απορριμμάτων υπήρχαν σκουπίδια αρκετών ημερών που ήταν αποθηκευμένα.
Ανέφερε ακόμα ότι «το μωρό ήταν γυμνό και στο συγκεκριμένο σημείο που επισημάνθηκε το μωρό ήταν ακάλυπτο». Είπε επίσης ότι «επειδή το συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε το μωρό βρίσκεται στην αρχή της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή πριν ακόμα σχιστούν οι σακούλες» των σκουπιδιών ήταν πολύ δύσκολο το βρέφος να ήταν μέσα σε σακούλα, επαναλαμβάνοντας ότι «το μωρό ήταν γυμνό».
Γύρω στις 11.30 ολοκληρώθηκε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας η νεκροψία επί του βρέφους και η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου ανέφερε ότι «πρόκειται για θηλυκό βρέφος του οποίου το βάρος ανέρχεται στα τρία κιλά και 160 γραμμάρια, είναι σε αποσύνθεση γι’αυτό και δεν καθίσταται δυνατό να πούμε εάν είναι λευκό ή άλλης καταγωγής. Δεν είχε εξωτερικές κακώσεις, οι κακώσεις που έχουν γίνει είναι μεταθανάτια μάλλον πιθανών οι μηχανές να του άλεσαν το κεφάλι του και ο θάνατος πρέπει να επήλθε πέντε με επτά μέρες» πριν την ανεύρεση του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Αντωνίου είπε πως «το μωρό είναι ηλικίας λίγων ημερών μέχρι ενός μηνός σύμφωνα με το μήκος και το βάρος του. Δεν υπήρχε ομφάλιος λώρος πάνω στο βρέφος και πρέπει να ήταν ζωντανό κάποιες μέρες γιατί το στομάχι του ήταν γεμάτο φαγητό, γάλα. Το πεπτικό σύστημα γενικά ήταν πλήρες, δεν μπορούμε να πούμε την αιτία θανάτου για το λόγο ότι το μωρό είναι σε αρκετά μεγάλη αποσύνθεση και αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά του, ενώ δεν μπορούμε να πούμε κατά πόσον το μωρό που ήταν γυμνό» ήταν ζωντανό όταν πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Είπε ακόμα ότι λόγω του ότι το μωρό ήταν σε μεγάλη αποσύνθεση δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν γεννήθηκε σε κλινική ή στο νοσοκομείο, ούτε μπορούμε να πούμε οτιδήποτε από το χρώμα του δέρματος του.
Σύμφωνα με την κυρία Αντωνίου το μωρό φέρει λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά και έχουν ληφθεί δείγματα για ιστοπαθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
Η Αστυνομία έχει αρχίσει έρευνες σε κλινικές και νοσοκομεία των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου δεδομένου ότι στο ΧΥΤΥ μεταφέρονται σκουπίδια από τις δύο αυτές επαρχίες.
Επίσης έχει αρχίσει εξετάσεις στα απόβλητα ενώ έχει συσκευάσει και παραλάβει σκουπίδια που βρίσκονταν κοντά στο νεκρό βρέφος για να προσδιοριστεί η περιοχή από όπου παραλήφθηκαν αλλά και η ημερομηνία που αφέθηκαν στο ΧΥΤΥ.

  — Νεότερη ενημέρωση 18:51 (χθες) — Κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής για το νεκρό βρέφος στο ΧΥΤΥ Κόσιης (upd)

Δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο αναφορικά με τους γονείς του βρέφους το οποίο εντοπίστηκε σήμερα το πρωί νεκρό στον ιμάντα επεξεργασίας αποβλήτων, στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Κόσιη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί έρευνες στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου καθώς και στις Επαρχιακές Διοικήσεις στις οποίες έχουν καταχωρηθεί οι γεννήσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς όμως να προκύψει οτιδήποτε.
Αύριο οι έρευνες και εξετάσεις της Αστυνομίας αναμένεται να επικεντρωθούν σε ιδιωτικές κλινικές των δύο επαρχιών, δεδομένου ότι στο ΧΥΤΥ Κόσιης μεταφέρονται σκουπίδια με απορριμματοφόρα τόσο από τη Λάρνακα όσο και την ελεύθερη Αμμόχωστο.
Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες εάν γνωρίζουν οτιδήποτε για το θέμα θα δώσουν στοιχεία και πληροφορίες στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή στη Γραμμή του Πολίτη στο 1460.
Tο βρέφος, γένους θηλυκού, βάρους τριών κιλών και 160 γραμμαρίων, με σγουρά μαύρα μαλλιά, ηλικίας ολίγων ημερών μέχρις ενός μηνός εντοπίστηκε από υπαλλήλους του ΧΥΤΥ γύρω στις επτά το πρωί, λίγο πριν αρχίσει η επεξεργασία αποβλήτων.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό του βρέφους ειδοποιήθηκε η αστυνομία μέλη της οποίας μετέβησαν στο χώρο. Στη σκηνή μετέβη και η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου η οποία προέβη σε αυτοψία και αργότερα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας στη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου το βρέφος ήταν νεκρό εδώ και 5 – 7 ημέρες ενώ λόγω της μεγάλης αποσύνθεσης δεν κατέστη δυνατή η αναγνώριση και η εθνικότητα του, οι κακώσεις που έφερε το βρέφος έγιναν μεταθανάτια ενώ δεν μπορούσε να προσδιοριστεί κατά πόσον γεννήθηκε σε κλινική ή σε Νοσοκομείο. Από το μωρό λήφθηκαν δείγματα από τα μαλλιά για ιστοπαθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
Λόγω του ότι το ΧΥΤΥ ήταν κλειστό για το Σαββατοκύριακο και την αργία των Θεοφανείων, στο χώρο υποδοχής των απορριμμάτων υπήρχαν σκουπίδια αρκετών ημερών που ήταν αποθηκευμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί το πότε και από πού μεταφέρθηκε το φορτίο με το νεκρό βρέφος στο εργοστάσιο.
Ωστόσο η Αστυνομία έχει συσκευάσει και παραλάβει σκουπίδια που βρίσκονταν κοντά στο νεκρό βρέφος για να προσδιοριστεί η περιοχή από όπου προήλθαν αλλά και η ημερομηνία που αφέθηκαν στο ΧΥΤΥ.
Αναρτήθηκε από onlycy.com

Απάντηση