ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ…

17 Ιανουαρίου 2014
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 2  — Η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια έχει μακριά πορεία. Ο  διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η επαναχάραξη των συνόρων που  επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές, με το βρώμικο πόλεμο ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ ενάντια  στον γιουγκοσλάβικο λαό το 1999… 
   — του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ
   — Η δημιουργία του ευρωΝΑΤΟικού  προτεκτοράτου του Κοσσόβου. Οι μεγάλες στρατιωτικές – αστυνομικές  επιχειρήσεις της ΕΕ στις χώρες των Βαλκανίων (Βοσνία – Κοσσυφοπέδιο),  που επέβαλαν την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία Σερβίας – Κοσσόβου κάτω από τις απειλές και τους ωμούς  εκβιασμούς της ΕΕ, είναι επιλογές της στρατηγικής της ΕΕ, για τη  διείσδυση των μονοπωλίων στις χώρες της περιοχής, βαμμένη με το αίμα των λαών. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που  προωθούνται με προοπτική την ένταξη στην ΕΕ, η απίστευτη φτώχεια και  εκμετάλλευση, η μαζική μετανάστευση διαψεύδουν την ευρωενωσιακή  προπαγάνδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία  των λαών. Η ιστορία και η ζωή αποδεικνύουν ότι η ΕΕ μόνο βάσανα,  πολέμους και δυστυχία συνεπάγεται για τους λαούς.

  — Οι  διαδικασίες της διεύρυνσης συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και με τις εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράν και το Κυπριακό, με τους σχεδιασμούς της ΕΕ, αλλά και τους οξυμένους  ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στους οποίους συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη, με τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας την αναζωογόνηση της επιχειρηματικής της δράσης στην ευρύτερη περιοχή.

  — Συμφέρον των λαών είναι να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδυνάμωση της  ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τη διάλυσή της, με τον  εργαζόμενο λαό στην εξουσία, και την οικοδόμηση μίας άλλης Ευρώπης,  βασισμένης στις ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, τη φιλία και  αλληλεγγύη των λαών.

  — Κεντρικό ζήτημα της πολιτικής της ΕΕ
Θυμίζουμε ότι το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ανάμεσα σε αυτά που έθιξε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας ως προεδρεύων της ΕΕ, την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής αυτής, έχει αποκτήσει, τα τελευταία δύο έτη, μια σαφή δυναμική χάρη στην προσχώρηση της Κροατίας, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία. Οι εξελίξεις αυτές φωτογραφίζουν ότι η διεύρυνση προχωράει και μάλιστα σε μια περίοδο κατ’ εξοχήν μεταβατική για την Ενωση».

Αναρτήθηκε από ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Απάντηση