ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
Η  Πακιστανική αστυνομία συνοδεύει ένα θωρακισμένο όχημα, το οποίο μεταφέρει τον πράκτορα της CIA Raymond Davis για ακρόαση στη Λαχώρη την περασμένη εβδομάδα. Φωτογραφία: Arif Ali / AFP

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζυγίζει τη συμπεριφορά του (πράκτορα) Raymond Davis καθώς η Πακιστανική οργή μεγαλώνει εναντίον του πράκτορα της CIA, που κατηγορείται για τους θανάτους αμάχων στη Λαχώρη
=== Ο δυτικός κατάσκοπος των καταιγιστικών σκηνών θρίλερ του Χόλιγουντ μέσα στις πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, με φαιδρή εγκατάλειψη ενός στραπατσαρισμένου οχήματος, και παρακάμπτοντας την τοπική αστυνομία, αφανίζει τους εχθρούς του με εκρήξεις, βάζοντας στόχο και πυροβολόντας, κάθε έμπειρο (υποτιθέμενο εχθρό) ===
Η πραγματική ζωή, φαίνεται, ότι μπορεί να είναι σαν και αυτό το γεγονός, με μία διαφορά: μετά τα γεγονότα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και δαπανηρή.
Στις 27 Ιανουαρίου, ο Raymond Davis, ένα εύσωμος 36χρονος πράκτορας της CIA, έπαθε σοκ προσπαθόντας να διασχίσει τη χαοτική κίνηση της Λαχώρης, όταν σταμάτησε σε ένα κόκκινο φανάρι. Μια μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση, σταμάτησε μπροστά από το Honda Civic του. Ο (πράκτορας της CIA ισχυρίζεται), ότι συνεπιβάτης είχε ένα όπλο. και ο Davis, ένας πρώην στρατιώτης ειδικών δυνάμεων, αντέδρασε με το ημι-αυτόματο Glock πιστόλι του των 9 χιλιοστών και, ενώ ήταν ακόμα πίσω από το τιμόνι του, άνοιξε πυρ. Πέντε φορές χτύπησε μέσα από το παρμπρίζ, τον Muhammad Faheem, ένα 19χρονο αλήτη του δρόμου, ο οποίος έπεσε νεκρός.
Ο Davis βγήκε από το αυτοκίνητο και σημαδεύει τον οδηγό της μοτοσικλέτας, Faizan Haider, ο οποίος επανεμφανίσθηκε. Άλλους πέντε πυροβολισμούς έριξε εκεί έξω (πλέον από το αυτοκίνητη) και ο Haider έπεσε στο έδαφος, ο οποίος πρώτα είχε διανύσει περίπου 50 μέτρα! Μετά τις εκτελέσεις, ένας (αυτόπτης μάρτυρας) ανέφερε ότι (το δεύτερο θύμα) χτυπήθηκε τρεις φορές από εμπρός και δύο φορές στην πλάτη.

Ο Davis επέστρεψε στο αυτοκίνητό του, και κάλεσε για βοήθεια με ένα στρατιωτικού τύπου ραδιοτηλέφωνο (ασύρματο), ενώ στη συνέχεια άρχισε να φωτογραφίζει τους νεκρούς άνδρες. Ο Anwar Khan, που παρακολουθούσε από το εστιατόριό του, από την απέναντι πλευρά του δρόμου, κατάπληκτος είδε τον Αμερικανό που τραγουδούσε ψυχρά. “Ήταν πολύ ήσυχος και με αυτοπεποίθηση. Αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσε να είναι έτσι μετά την εκτέλεση δύο ανθρώπων”, είπε.
Η αμερικανική ομάδα διάσωσης αποτελείτο από ένα Toyota Land Cruiser, πιθανότατα επανδρωμένο από τους συναδέλφους πράκτορες της CIA, οι οποίοι στη κυριολεξία ψήθηκαν για να διασχίσουν τους δρόμους (και να μπορέσουν να φτάσουν) στον Davis. Πλησιάζουν στο Mozang Chowk, όπου έγιναν οι εκτελέσεις, ο οδηγός είδε ότι ο δρόμος είχε αποκλειστεί από τους περιοίκους που έκλεισαν την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να καβαλήσει με το όχημα πάνω στο κεντρικό διάζωμα και συνέχισε με πολύ ταχύτητα αντίθετα στα άλλα οχήματα. Εκεί (το όχημα των πρακτόρων που ήλθε για βοήθεια) χτύπησε και σκότωσε έναν επιχειρηματία καλλυντικών που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του, τον Ibad ur Rehman, τον οποίο στη συνέχεια τον παρέσυρε. Αλλά όταν έφτασαν (στον τόπο των εκτελέσεων), ο Davis είχε φύγει.
Προφανώς πανικοβλήθηκε από ένα μεγάλο πλήθος, και ο πράκτορας της CIA είχε ήδη κατευθυνθεί προς το κέντρο της Λαχώρης, αγνοώντας την αστυνομία που προσπαθούσε να σταματήσει τις αντιδράσεις. Στο Mozang Chowk, ένας αρχιφύλακας προσπάθησε να σταματήσει το Land Cruiser. Οι Μάρτυρες του επεισοδίου είπαν αργότερα στην αστυνομία ότι ένας Αμερικανός ταλαντευόταν στην ανοιχτή πόρτα του αυτοκινήτου, κραδαίνοντας το όπλο του και απειλούσε να βάλει φωτιά σε όποιον τον εμποδίσει στον δρόμο του. Το Toyota υποχώρησε στο προξενείο των ΗΠΑ, ξεφορτώθηκε ορισμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων 100 σφαιρών, μαχαίρια, γάντια, ένα blindfold και, παραδόξως, ένα κομμάτι ύφασμα με μια αμερικανική σημαία.
Περίπου την ίδια ώρα, η αστυνομία πρόφθασε τον  Davis στο κατάμεστο παζάρι της παλιάς Anarkali, περίπου δύο μίλια μακριά, όπου και τον “συνέλαβε”. Τα εξοργισμένα πλήθη άρχισαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λαχώρης.
Από τότε το “περιστατικό Lahore», όπως το αποκάλεσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι αυτή την εβδομάδα, έχει αναδείξει το Πακιστάν στη κορυφή (των ειδήσεων;;) που οδηγεί τα ΜΜΕ σε καυτά άρθρα, βυθίζοντας τον μπουμπούνα και τη πουλημένη κυβέρνηση σε νέα κρίση, και τονίζοντας τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανταγωνιζόμενων υπηρεσιών κατασκοπείας, πράγμα που εγείρει ερωτήματα, σχετικά με το κυνήγι της Αλ Κάιντα στην επικίνδυνη αυτή ζώνη…….. ……ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ
ΠΗΓΗ: guardian.co.uk
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση