Κερίμ Ουράς -Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα   — Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΕΙΛΗ;;;

  — Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα αποκαλύπτει τι έρχεται…

  — “Η Κύπρος από εκεί που ήταν μια χώρα που μας φρέναρε θα γίνει ο Νο.1 υποστηρικτής μας”

  — Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κεριμ Ουράς [φωτο], σχολίασε στο πρακτορείο Αναντολού τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά ανφέρθηκε και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης . Σημεία των δηλώσεών του θα προκαλέσουν συζητήσεις.

  — Για την Κύπρο:

  — “Η Κύπρος ένα μήνα μετά από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έγινε μέλος της Ε.Ε. Από τότε και μετά μπλόκαρε τα 8 από τα 13-14 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που περιμένει λύση 50 χρόνια και το κλειδί για την επίλυση του είναι οι υδρογονάνθρακες, το νερό και οι φυσικοί πόροι Αυτά είναι στοιχεία που δεν υπήρχαν παλιότερα και με αυτή την ελπίδα πια αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Έστω και αν χάθηκε χρόνος, η υπογραφή της ανακοίνωσης από τους δύο ηγέτες, έδωσε νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Αυτή την φορά φαίνεται να υπάρχει ένα διαφορετικό περιβάλλον”.

  — Ο πρέσβης Ουράς πρόβλεψε πως “η Κύπρος από εκεί που ήταν μια χώρα που μας φρέναρε θα γίνει ο Νο.1 υποστηρικτής μας”. Ανέφερε πως στην προβλεπόμενη λύση προβλέπεται πως ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι Ελληνοκύπριος και ο υπουργός Ε.Ε. Τουρκοκύπριος και έτσι όταν πίσω από την ταμπέλα της Κύπρου κάτσει ένας Τουρκοκύπριος θα υπερασπιστεί διαφορετικά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και η χώρα που την μπλοκάρει θα γίνει μια χώρα που την υπερασπίζεται”.

  — Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε και στο πιο δύσκολο όπως είπε θέμα αυτό των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. Και έκανε την απίστευτη πρόταση υποστηρίζοντας ότι “σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το 80% των ιδιωτικών περιουσιών στην Βόρεια Κύπρο είναι περιουσίες Ελληνοκυπρίων, και η επίλυση αυτού του θέματος αποτελεί όρο. Και αυτό θα χρειαστεί πάρα πολλά χρήματα. Στο οικονομικό περιβάλλον του καιρού μας, δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο με την απόδοση μέρους από τα κέρδη που θα προέλθουν από τους φυσικούς πόρους, με τα οποία θα σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημιώσεων. Με αυτό τον τρόπο η επίλυση αυτού του θέματος θα καταστεί δυνατή με αυτοχρηματο-δότηση, χωρίς να αναλάβει κανείς ένα τέτοιο οικονομικό βάρος”.

  — Για την ΑΟΖ:

  — Ερωτηθείς σχετικά με την ΑΟΖ ο Ουράς δήλωσε: “Την τελευταία περίοδο υπήρξαν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Εξ όσων ανακοινώνονται στον ελληνικό τύπο, η Ελλάδα δε μπόρεσε να αποσπάσει αυτό που επιθυμούσε”.

“Η Αίγυπτος είναι ένα ριζωμένο κράτος και λαμβάνοντας υπόψη τα μακροχρόνια συμφέροντα της δεν έκανε κάτι ενάντια στη Τουρκία”.

Για τη Θράκη έκανε λόγο για “αδικίες που γίνονται σε βάρος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης” και δήλωσε: “

Αν η Ελλάδα δεν κάνει βήμα για την μειονότητα μας, εμείς δεν θα κάνουμε θετικά πράματα για τους δικούς μας ανθρώπους; Δεν αποτελεί μια αντίθεση αυτό ; Κατά την άποψη μου εμείς πρέπει να κάνουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αναλογεί στην ανωτερότητα μας και να θέτουμε την προσδοκία μας να γίνουν και εδώ”.

* Οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη μεταφράστηκαν από τα tourkikanea.gr

Αναρτήθηκε από ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Απάντηση