Μαυρογιάννης Ανδρέας διαπραγματευτής  — ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ;

  — Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας από την επίσκεψη του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην Άγκυρα.

  — Πρώτος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι οι επισκέψεις των διαπραγματευτών είναι μια εξέλιξη που θα επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε ωφέλιμο αυτές οι συναντήσεις να συνεχιστούν και μάλιστα να υπεισέλθουν σε βαθύτερα θέματα.

  — Μάλιστα αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στις δηλώσεις Νταβούτογλου ήταν ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Κυπριακή Δημοκρατία», αναφερόμενος στην Κύπρο. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε με τις συμφωνίες του 1959-60 και από τις δύο κοινότητες. Σήμερα και οι δύο κοινότητες έχουν την πολιτική θέληση ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

  — Πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφεραν μάλιστα ότι την Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα να πάει στα Κατεχόμενα ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

  — Σε δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός για την Ε.Ε., Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίες χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «ωραία εξέλιξη για την Κύπρο».

  — Στο μεταξύ, αν και δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση Μαυρογιάννη και Σινιρλίογλου, πηγές ανέφεραν ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής δεν έφερε στο τραπέζι τα εθνικά ζητήματα κατά την πρώτη αυτή συνάντηση. Μίλησε περισσότερο για το πολιτικό όραμα της λύσης κι έδωσε το μήνυμα ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λύση. Είπε ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, ότι έχει αλλάξει η εποχή και γενικά έδωσε ένα θετικό μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί. Μάλιστα ζήτησε την κατανόηση της Άγκυρας, δηλαδή να αντιληφθεί και τις θέσεις της ε/κ πλευράς, ενώ άφησε ανοιχτό τί θα συζητήσει στο μέλλον με την Άγκυρα.

  — Ο κ. Μαυρογιάννης έτυχε θερμής υποδοχής από την Άγκυρα και η συζήτηση έγινε μέσα σε κλίμα κατανόησης και συνεργασίας.

  — Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσαν ότι ήταν μία θετική αρχή κι ότι οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν, παρόλο που δεν έχει καθοριστεί η επόμενη ημερομηνία.

* Φωτογραφία από τη συνάντηση του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου έδωσε αργά το απόγευμα στη δημοσιότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναρτήθηκε από ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Απάντηση