Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες έξω από την Κυπριακή Βουλή.

4 Μαρτίου 2014
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ   — ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

  — Έξω από τη Βουλή πάλι οι συντεχνίες για τις αποκρατικοποιήσεις.
— Δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων αναμένεται σήμερα έξω από τη Βουλή, την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις

  — Σε κλοιό… διαμαρτυρίας θα βρεθεί ξανά σήμερα η Βουλή. Εργαζόμενοι σε ημικρατικούς οργανισμούς αλλά και σε άλλους κλάδους, καθώς επίσης και κοινωνικές ομάδες αναμένεται πως θα βρεθούν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου κατά την ώρα ψήφισης του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην ΑΗΚ και τη Cyta θα κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ εξετάζουν και νομικά μέτρα σε περίπτωση που περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

  — Το κάλεσμα της ΠΕΟ
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ αναφέρει ότι «θεωρεί απαράδεχτη και καταδικαστέα την απόφαση της Κυβέρνησης, σε συμπαιγνία με το κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΟ, ώστε να επαναφέρουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο είχε απορριφθεί την περασμένη Πέμπτη» και καλεί τα μέλη της και όλους τους εργαζομένους και τους πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή την Τρίτη. Η ΠΕΟ παρατηρεί ότι «η απόφαση είναι σε πλήρη αντίφαση με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος δεν επιτρέπει τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές, αλλά και με την ηθική τάξη».
Περαιτέρω αναφέρει ότι «η απόφαση για επαναφορά του νομοσχεδίου και ανατροπή της προηγούμενης απόφασης μετά τα μαγειρέματα που ακολούθησαν την απόρριψή του, προκαλεί βάναυσα τους εργαζομένους και την κοινωνία, η οποία ανέμενε σεβασμό στην απόφαση και συμμόρφωση με αυτή». Προσθέτοντας ότι η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στους εργαζομένους αυτών των ημικρατικών οργανισμών ήταν σαφής, καλεί τα μέλη της Βουλής να αντιδράσουν και να σεβαστούν την απόφαση επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική υπευθυνότητα.

  — Η ΔΕΟΚ
Η ΔΕΟΚ, σε δική της ανακοίνωση, καλεί τη Βουλή και κάθε βουλευτή χωριστά να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα. Η συνδικαλιστική οργάνωση απευθύνει εξάλλου έκκληση σε εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και την κοινωνία ευρύτερα να διαμαρτυρηθούν δυναμικά, δημοκρατικά και ειρηνικά έξω από τη Βουλή σήμερα Τρίτη, απαιτώντας από τη Βουλή να απορρίψει το νομοσχέδιο ακόμα μια φορά.
Όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισαν «δογματική επαναφορά της επιζήμιας και αντικοινωνικής επιλογής των ιδιωτικοποιήσεων, παρά την απόρριψη από τη Βουλή. Μετά τις απαράδεκτες απειλές και εκβιασμούς ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο, ο Πρόεδρος διακηρύττει ότι δεν πτοείται από απειλές των εργαζομένων και της κοινωνίας. Δυστυχώς, δεν πτοείται από απειλές στο εσωτερικό, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις απειλές και εκβιασμούς της Τρόικας ότι θα του στερήσουν την επόμενη δόση του δανείου», αναφέρεται.

  — Οι συντεχνίες της ΑΗΚ και της Cyta
Έξω από τη Βουλή, επίσης, θα βρεθούν από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ώρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι θα κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας, και οι εργαζόμενοι σε ΑΗΚ και Cyta, προκειμένου να εκφράσουν εκ νέου την αντίθεσή τους με την ιδιωτικοποίηση των οργανισμών όπου εργάζονται. Πέραν τούτου, οι εργαζόμενοι στη Cyta προειδοποιούν και με σωρεία προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις ψηφιστεί από τη Βουλή «χωρίς να επέλθουν σ’ αυτό κάποιες απαραίτητες διορθώσεις».
Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Εισαγγελέα, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι μελέτησαν το τροποποιημένο νομοσχέδιο με τους νομικούς τους συμβούλους και διαπίστωσαν ότι αυτό «εξακολουθεί να περιέχει πρόνοιες, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά τρόπο που να παραβιάζεται η συνταγματική νομιμότητα» και παραθέτουν τις ελάχιστες αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στο νομοσχέδιο, ώστε να περιοριστεί ο πιο πάνω κίνδυνος.

  — Αστακός και πάλι η Βουλή
Ενόψει των διαμαρτυριών και του μεγάλου όγκου, που αναμένεται πως θα έχει η κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, η Αστυνομία θα λάβει και σήμερα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από το Κοινοβούλιο για αποτροπή εκτρόπων. Όπως και στις προηγούμενες εκδηλώσεις, αναμένεται πως ο δρόμος μπροστά από τη Βουλή θα κλείσει από την αρχή της οδού Νεχρού, με την τοποθέτηση μεταλλικών οδοφραγμάτων, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη θα παραταχθεί μπροστά από αυτά, ούτως ώστε να επέμβει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση που οι διαμαρτυρόμενοι προσπαθήσουν να σπάσουν τα οδοφράγματα για να πλησιάσουν το κτίριο της Βουλής.
Αναρτήθηκε από ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Απάντηση