ΒΟΥΡ ΟΙ… δι-ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ…

6 Μαρτίου 2014
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

  — Έρογλου στην Αθήνα, Αναστασιάδης στην Άγκυρα;

Νίκος Αναστασιάδης -Ντερβίς Έρογλου 1  — Για επαφές που αποτελούν προέκταση της λεγόμενης χιαστί διαδικασίας, κάνουν λόγο στην Τουρκία. Μετά τις πρώτες επισκέψεις, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα, εμφανίζονται άλλα σενάρια, τα οποία εκπορεύονται από τουρκικές πηγές. Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτε επ’ αυτών των σεναρίων και δηλώνει πλήρη άγνοια. Η τουρκική εφημερίδα Ακσάμ, αναφερόμενη στις επισκέψεις Μαυρογιάννη και Οζερσάι, έσπευσε να αναφέρει πως υπάρχουν και δύο ακόμα προτάσεις της Άγκυρας:

  — Η πρώτη είναι ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου να επισκεφθεί την Αθήνα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Άγκυρα, ταυτόχρονα, με τον τίτλο «των ηγετών των δύο κοινοτήτων». Η Ελλάδα δεν βλέπει ακόμα θετικά την πρόταση αυτή, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Όμως, σύμφωνα με την Άγκυρα, στην περίπτωση που συνεχισθούν οι αμοιβαίες επισκέψεις των ειδικών εκπροσώπων, η ε/κ και η ελληνική πλευρά μπορεί να αρχίσουν να προσεγγίζουν θετικά τη «διπλωματία των κοινοτήτων».

  — Η δεύτερη πρόταση, σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής Ακσάμ, είναι ο  υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Ευάγγελος Βενιζέλος, να προβούν σε επαφές και στις δύο πλευρές του νησιού. Προς την κατεύθυνση αυτή, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στην πράσινη ζώνη ζητείται να επισκεφθούν μαζί με τους εκπροσώπους των Η.Ε. τους «ηγέτες των κοινοτήτων στα γραφεία τους». Όμως, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά, προς το παρόν, δεν βλέπουν θετικά ούτε αυτή την πρόταση, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

ΚΥΠΕ
Αναρτήθηκε από ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Απάντηση