ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ 4  — Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ – 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822 

   — ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΒΟΙΩΤΕΣ ΚΗΔΕΥΟΥΝ   ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΑ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ, ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΟΒΙΟ ΚΑΙ 15 ΑΛΛΑ  ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ, ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

  — ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ  ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ (12ου  αιώνα) ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ.

  — ΟΣΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑ  ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ Η   ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
i) ΣΤΟΥ “ΚΑΝΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ” ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, ii) ΣΤΟ ΟΥΡΔΗ ΚΑΙ iiii )ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ.

   === ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

   — ΣΤΟΥ “ΚΑΝΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ” ΕΝΤΑΦΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΟΥΡΔΙ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΔΑ ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΨΥΧΗΣΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ.

   — ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ Η ΣΤΕΡΝΑ

Του Πανού η στέρνα 8  — ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΔΩ, ΣΤΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ, ΠΑΝΟΥ ΔΟΥΔΑΛΗ ΤΗ ΣΤΕΡΝΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ, ΚΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΟΒΙΟΣ.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΑΘΕΙ  ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΟΙ  ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ,  ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ!!!

ΦΩΤΟ:Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 
Αναρτήθηκε από ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ Β.Μ.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ…

Απάντηση