ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ -ΔΙΑΣΠΑΣΗ  — Σε παρουσίαση των γενικών σκέψεων του σε σχέση με το διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου που στόχο θα έχει τη δημιουργία επενδυτικής αξίας σε σχέση με την εταιρική δομή του Συγκροτήματος, προέβη κατά τη συνεδρία της Πέμπτης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Τράπεζας, ο εξωτερικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, HSBC.

  — Το ΔΣ άκουσε τις σκέψεις της HSBC, τις οποίες θα μελετήσει. Δεν ετίθετο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το ΔΣ να λάβει σήμερα (την Πέμπτη) απόφαση επί του θέματος του διαχωρισμού της Τράπεζας.
Ωστόσο, λόγω των πολλών θεμάτων που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, η συνεδρία του ΔΣ δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (25/4) το πρωί, στις 11:00.

  — Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης μετά τη συνάντηση του ΔΣ της Τράπεζας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ενδεχόμενος διαχωρισμός θα αφορά τη δημιουργία χωριστής «τράπεζας αναπτύξεως».
«Όλο το Διοικητικό Συμβούλιο μιλά για τράπεζα αναπτύξεως” και “όχι κακή τράπεζα. Συζητάμε για τον πιο σωστό τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η τράπεζα αναπτύξεως”, ανέφερε ο κ. Χασάπης.

  — Όπως δήλωσε στο τέλος Μαρτίου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο εξωτερικός σύμβουλος θα υποβάλει τις εισηγήσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, την πρόοδο εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, αναλύσει τις χρηματοδοτικές επιλογές και την κεφαλαιουχική δομή του Συγκροτήματος, και εντοπίσει εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης παράλληλα και σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του Συγκροτήματος.
Εξήγησε πως κάθε εισήγηση εξωτερικού συμβούλου αποτελεί ένα από τα πολλά εργαλεία που το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει για να αξιολογήσει την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και πρόσθεσε ότι με βάση αυτή την αξιολόγηση και μόνο τότε, το Συγκρότημα θα εξετάσει τυχόν εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες θα υπόκεινται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών.

  — Είδηση 12:34
Το διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου που συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κρίσης Χασάπης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ενδεχόμενος διαχωρισμός θα αφορά τη δημιουργία χωριστής τράπεζας αναπτύξεως.

>>>> Διαβάστε: Τι δήλωσε αποκλειστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο onlycy για την Τράπεζα Κύπρου

  — Πρόσθεσε ότι επί του θέματος αυτού, το ΔΣ της Τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και το πιθανότερο και αύριο. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν πιθανόν να ανακοινωθούν αύριο.
Ο κ. Χασάπης είπε ότι το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» δεν συζητήθηκε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «ο όρος «κακή τράπεζα» είναι κακός όρος. «Μιλούμε για πιθανόν ‘τράπεζα αναπτύξεως’ όχι κακή τράπεζα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις.

  — Ούτε πολιτικές πιέσεις, ούτε διχογνωμίες εντός ΔΣ
Διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχει η όποια διχογνωμία επί του θέματος, όπως έχει γραφτεί σε ΜΜΕ, ο κ. Χασάπης είπε ότι «όλο το Διοικητικό Συμβούλιο μιλά για τράπεζα αναπτύξεως απλώς συζητάμε για τον πιο σωστό τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η τράπεζα αναπτύξεως. Έχουμε προσλάβει ως ΔΣ την HSBC, η οποία θα έρθει σήμερα στο Συμβούλιο να μας πει τις απόψεις της».
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική πίεση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ή οποιαδήποτε κόντρα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ.
Αναφορικά με τα ΜΕΔ, ο κ. Χασάπης είπε ότι υπάρχει μονάδα αναδιάρθρωσης ΜΕΔ που αποτελείται από περίπου 500 άτομα με επικεφαλής τον Σκωτσέζο Τζόν Χάμιλτον. Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα έχει φέρει 4 άτομα από την KPMG του Λονδίνου, ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης αυτών των δανείων.
«Κινούμαστε μπροστά προς την σωστή κατεύθυνση με σωστό προγραμματισμό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα απελευθερωθούν τα εννιαμηνιαία γραμμάτια, ο κ. Χασάπης είπε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη, κάτι που θα αποφασιστεί σε ειδική συνεδρία την ίδια μέρα.
Ο κ. Χασάπης χαρακτήρισε ως πολύ καλή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι η Τράπεζα Κύπρου, ως συστημική επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομία. «Η Τράπεζα κάνει σοβαρά βήματα προς τα εμπρός, άρα θεωρώ ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χασάπης αναφέρθηκε σε προβλήματα που δημιουργούνται στην Τράπεζα από την υφιστάμενη νομοθεσία, όπως το πρόσφατο ζήτημα που προέκυψε με ναυτιλιακή εταιρεία που κίνησε ποινική αγωγή κατά της τράπεζας .
Επί τούτου, ο κ. Χασάπης είπε ότι το θέμα της νομοθεσίας είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η Τράπεζα υπακούει στους νόμους του κράτους και ότι το ΔΣ θα πρέπει να εμφανιστεί στο Δικαστήριο δύο φορές το Μάιο για την υπόθεση του συγκεκριμένου πελάτη.

  — Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εταιρείας Τζον Πάτρικ Χούρικαν ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ότι δεν δέχθηκε οποιαδήποτε πολιτική πίεση για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ και σημείωσε ότι η τράπεζα ασχολείται με κάθε δανειολήπτη με έναν πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο τρόπο, με σκοπό την ανάκτηση της θέσης της τράπεζας και τη δίκαιη αντιμετώπιση του καθενός.
Ερωτηθείς κατά πόσο επικράτησε η γνώμη του για το θέμα της κακής τράπεζας, ο κ. Χούρικαν είπε ότι δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι (στο ΔΣ της Τράπεζας).
«Υπάρχει μια εξέταση, με επαγγελματικό τρόπο από το ΔΣ της τράπεζας, των διαφόρων επιλογών, που είναι στη διάθεσή μας και αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης και διαλόγου και δεν έχουμε καταλήξει σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές, όπως θα περίμενε κανείς από εμάς να κάνουμε», ανέφερε.

  — Αναφορικά με τα ΜΕΔ, ο κ. Χούρικαν είπε ότι έχουν σταθεροποιήσει την ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και είναι δουλειά τους να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για να δοκιμάσουν να επιταχύνουν την εξέλιξη της τράπεζας έναντι του σχεδίου ανάκαμψης της.
«Αυτή τη στιγμή τρέχουμε μπροστά από το σχέδιο ανάκαμψης μας και είναι δουλειά μας να επιταχύνουμε αυτό το ταξίδι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της Κύπρου», ανέφερε.

  — Κυβέρνηση: Αρμοδιότητα της Τράπεζας το θέμα του διαχωρισμού
Το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

  — Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, μια από τις πλέον σημαντικές κυπριακές τράπεζες, μια συστημική τράπεζα.
Έγινε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα και όλοι μαζί εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος».
Ερωτηθείς για τη θέση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Τράπεζα Κύπρου είναι υπεύθυνη για να αποφασίσει και η Κυβέρνηση ενημερώνεται. Εκείνο που πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο είναι πως δεν πρέπει να μιλάμε για ‘καλή’ και ‘κακή’ τράπεζα σε καμιά απολύτως περίπτωση».
Πρόσθεσε ότι το θέμα του διαχωρισμού είναι στην αρμοδιότητα της Τράπεζας Κύπρου και για το θέμα ενημερώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, γενικότερα, σημειώνοντας ότι «ο στόχος είναι κοινός».

Αναρτήθηκε από onlycy

Απάντηση