ΝΤΟΝΕΤΣΚ -ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ  — Written by  Onlycy Team / SN

  — Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

  — “Το 89% ψήφισε υπέρ” ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, χαρακτήρισε παράνομη πράξη.

  — “Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε”, είπε επίσης ο Λιάγκιν, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαϊου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

  — Από τη δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

  — Το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι “εμποτισμένα με αίμα”. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα.

  — Ενας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η “ανατολή” ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία , είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας .

  — Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

  — Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούνν μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης.

Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των “υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων” για την ανεξαρτησία που διεξάγονται στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της ΕΕ.
Τα “υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους”, σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Αυτοί που τα διοργάνωσαν “δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα” και “η διοργάνωσή τους είναι αντίθετη με τους στόχους της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την άμβλυνση της έντασης”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ρουμανία κάλεσε την Ρωσία να μην αναγνωρίσει “τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα” στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι ψηφοφορίες “δεν μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα”.

“Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να μην αναγνωρίσει τα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα και τα αποτελέσματά τους, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω επίσης μιας άμεσης αποχώρησης από την Κριμαία”, σημειώνει το ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Βουκουρέστι, “το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας επαρχίας ή μιας περιοχής, απουσία της συγκατάθεσης του κράτους στο οποίο αυτές ανήκουν”.

“Καμία εδαφική αλλαγή που προήλθε από μια παράνομη πράξη και από την προσφυγή στην βία δεν μπορεί να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο”, καταλήγει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Αναρτήθηκε από Onlycy

Απάντηση