Schauble ΔΡΑΧΜΗ 2  — ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΥΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΣΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και  ΣΑΜΑΡΑ – ΜΠΕΝΑΚΗ.

  — Έλληνας πολιτικός είχε δηλώσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο, κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times.

  — «Έλληνας πολιτικός, για το αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης του οποίου αμφιβάλλω, είχε πει ότι θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να έβγαινε από το ευρώ» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει το όνομα του πολιτικού, στον οποίο αναφέρθηκε.   O κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι “υπήρχε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να φύγει η χώρα από το ευρώ…” και τόνισε ότι η Γερμανία, ως δημοκρατική χώρα, είχε ασφαλώς εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για μια τέτοια περίπτωση. “Και σχέδιο Β είχαμε και Γ και Δ…” δήλωσε χαρακτηριστικά.
   — Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι για τα προβλήματα των Ελλήνων ευθύνονται οι ελίτ της χώρας και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ έκανε γνωστό ότι τον επόμενο μήνα θα δεχθεί επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και επιβεβαίωσε ότι θα υποδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο στις 11 Ιουνίου.

  — Διευκρινίσεις από το γερμανικό ΥΠΟΙK
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της δήλωσης Σόιμπλε, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σχετικώς με δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα πρόσφατα δημοσιεύματα των Financial Times, τοποθετήθηκε ως εξής:

Ο κ. Σόιμπλε ερωτήθηκε σχετικώς με «δημοσιεύματα που τον ήθελαν να πρωτοστάτησε στην προώθηση το 2012 της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και σχετικώς με το εάν η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες Ευρωεκλογές.

«Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε επανειλημμένα έκκληση σε εκείνη τη χρονική περίοδο στη γερμανική Βουλή και αλλού ότι πρέπει να έχουμε λίγη κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι χρειάστηκε να υποφέρουν από τις παραλείψεις δεκαετιών των δικών τους ελίτ και για το ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να βαδίσουν έναν δύσκολο δρόμο, στον οποίο πρέπει να τους βοηθήσουμε. Και μετά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πάντα έλεγε ότι είναι απόφαση της Ελλάδας, εάν θέλει να σηκώσει αυτά τα βάρη, ή εάν δε το θέλει. Αυτή είναι απόφαση του ελληνικού λαού και, εάν αποφασίσει να σηκώσει τα βάρη, εμείς θα τους στηρίξουμε σε αυτό. Και μετά, υπήρχε στην Ελλάδα μια συζήτηση για έξοδο από το ευρώ. Αναφέρατε έναν πολιτικό, για του οποίου το δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης έχω αμφιβολίες. Αλλά δεν είναι δική μου δουλειά σήμερα να μιλήσω γι αυτό. Αυτοί λένε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να φύγει κανείς από το ευρώ. Αυτό υπάρχει και στην Ιταλία, à la bonheur (Ζήτω!). Μετά υπήρχε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να διεξάγει ένα δημοψήφισμα: Να βγούμε ή όχι.

Πιστεύετε ότι η διοίκηση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου δεν κάνει σκέψεις για το τι θα κάναμε εάν τύχαινε κάτι που δεν θέλουμε; Από αυτό μπορείτε τώρα να κάνετε ένα σχέδιο C, Y, ή Z. Αυτά είναι ανοησίες. Αυτός ο τρόπος εικασίας είναι απλώς μη σοβαρός. Εμείς δεχτήκαμε μεγάλη κριτική ότι δεν είχαμε σχέδιο για την επανένωση (ενν. της Γερμανίας). Έρχονταν οι έξυπνοι από παντού και έλεγαν: «Γιατί δεν τα είχατε όλα αυτά στο συρτάρι;».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ να του αποδίδει πρόθεση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Κατά τα άλλα, γίνεται αναφορά στον αξιότιμο πρώην συνάδελφό μου Τίμοθι Γκάιτνερ. Αυτός ρητά δεν το είπε αυτό. Το διάβασα επακριβώς και το έλεγξα. Εάν μεταφέρετε κάτι, τότε τουλάχιστον να το μεταφέρετε σωστά». Κατέληξε δε επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο: «Η κατάσταση εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι όλοι υποθέταμε – και στις υποθέσεις τις οποίες έβαλαν ως βάση το ΔΝΤ και η τρόικα όταν συνέτασσαν το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Γι αυτό παραμένουμε σε αυτό. Είναι όμως η απόφαση κάθε δημοκρατικού κυρίαρχου».

kathimerini.gr

Απάντηση