ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΥΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ  — Πρόκειται για τα ιστολόγια  colpomathgym  και  colpomath, του συνταξιούχου μαθηματικού κ. Μπάμπη Σολδάτου.

  — Ο ίδιος ο καθηγητής, προλογίζει το έργο του και λέει: 

  — Καλή η ηλεκτρονική εκπαίδευση, αλλά το ζωντανό μάθημα που γίνεται μέσα στην τάξη είναι γεγονός μοναδικό, ανεπανάληπτο και αναντικατάστατο.

  — Διάφορα

  — Γηράσκω αεί διδάσκων και διδασκόμενος.
— Μετά από τριάντα…τόσα χρόνια σαν εκπαιδευτικός Μαθηματικός συνταξιοδοτήθηκα.
Η αγάπη μου προς τους μαθητές και ο ελεύθερος χρόνος ήταν η αφορμή να δημιουργήσω τις ιστοσελίδες colpomath http://colpomath.blogspot.gr/ για μαθητές Λυκείου και colpomathgym  http://colpomathgym.blogspot.gr/ για μαθητές Γυμνασίου με μικρά μυστικά γύρω από τα Μαθηματικά.
Όσοι μαθητές προσέλθετε. Κάτι θα πάρετε.
Ευχαριστώ
Σολδάτος Μπάμπης

  — Συμβουλές προς νέους Συναδέλφους
Μετά 34 χρόνια στη Δημόσια εκπαίδευση και 8 περίπου ως φροντιστής παίρνω το θάρρος (και το θράσος ίσως) να απευθυνθώ στους νέους Μαθηματικούς και να καταθέσω τις θέσεις μου σχετικά με το μάθημα στην τάξη. Κατέληξα στις συμβουλές αυτές, γιατί η στάση της κοινωνίας απέναντί μας δεν είναι η καλύτερη και η ευθύνη που έχουμε είναι μεγάλη. Η Παιδαγωγική στην εποχή μου ήταν ανύπαρκτη, και πειραματίστηκα αρκετά μέχρι να καταλήξω να είμαι δάσκαλος, επιστήμονας, εκπαιδευτής, παιδαγωγός. Επειδή τα μαθηματικά είναι ο φόβος των μαθητών προτίμησα να είμαι περισσότερο φίλος τους. Σε ότι αφορά την συμπεριφορά ήμουν απέναντι. Το “γεια σας κύριε” που εισπράττω κάθε μέρα είναι η απόδειξη ότι δεν έκανα λάθος.
1) Οργανώστε την διδασκαλία σας. Οι οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι αρκετά κατατοπιστικές. Μια ώρα πάνω, μια ώρα κάτω απόκλιση δεν είναι τρομερό.
2) Φτιάξτε σχέδια μαθήματος. Φύλλο και μάθημα. Θα σας “φάει” λίγο χρόνο την πρώτη χρονιά, αλλά
θα σας απαλλάξει από αρκετό άγχος τα επόμενα.
    α) Τι θα διδάξετε (στόχοι)
    β) Ποιές ασκήσεις του βιβλίου ταιριάζουν με τους στόχους.
    γ) Ποιές ασκήσεις από βοηθήματα θα κάλυπταν τυχόν κενά του σχολικού βιβλίου. (Το φαινόμενο να μπαίνουν κάποιοι συνάδελφοι στην τάξη με ένα βοήθημα, ντυμένο για να μη φαίνεται ο συγγραφέας είναι επιεικώς απαράδεκτο. Κάνει το μάθημα ο συγγραφέας. Εσείς να γράφετε το…σενάριο, εσείς να είστε και ο πρωταγωνιστής)
3) Στα μαθήματα που έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα από προηγούμενες τάξεις π.χ. βασικές έννοιες της Γεωμετρίας, δώστε φωτοτυπίες και…απειλείστε με τεστάκι. (να δείτε πως θα τα μάθουν!)
4) Αξιοποιείστε το κομπιούτερ. Στο wordυπάρχει το mathtypeγια εκτύπωση μαθηματικών συμβόλων. Αποθηκεύστε τα σχέδια μαθήματος και τα διαγωνίσματα και έχετε την άνεση να τα βελτιώσετε για επόμενη χρήση.
5) Διδάξτε αντιπροσωπευτικές ασκήσεις. Μην χάνετε χρόνο σε εξεζητημένες περιπτώσεις. Αφήστε τα στην επανάληψη.
6) Άστρο λαμπρό…ο μαθητής. Γι’ αυτόν γίνεται το μάθημα. Αυτόν θέλουμε να μυήσουμε στον κόσμο των μαθηματικών. Φροντίστε να τους μάθετε από τις πρώτες κιόλας μέρες. Πώς να αξιολογήσεις έναν μαθητή αν δεν τον γνωρίζεις καλά; Με τα επώνυμα φυσικά. Να κρατάμε τις…αποστάσεις. Υπάρχουν  μαθητές που δεν…τραβάνε. Ασχοληθείτε με αυτούς, όχι όμως σε βάρος της γνώσης. Μην ξεχνάτε αυτούς που θέλουν να μάθουν.
7) Να βγει η ύλη, όσο αυτό είναι δυνατόν. Είναι απαράδεκτο να χάνονται ώρες και ώρες στην αρχή της χρονιάς και στο τέλος να παραδίνετε ένα κεφάλαιο σε μια ώρα.
8) Να μη κάνετε μάθημα για να…μπείτε στο μάτι των φροντιστών. Αυτοί να σας ακολουθούν, να σας συμπληρώνουν, όχι το αντίστροφο. “Μας το είπε ο καθηγητής” να λένε οι μαθητές το απόγευμα στο     φροντιστήριο.
9) Η εξέταση να γίνεται γραπτώς. Λίγο κουραστικό αλλά δίκαιο. Εξετάζονται όλοι την ίδια ώρα, στα ίδια θέματα, στον ίδιο χρόνο. (έβαζα τουλάχιστον 5 testστο τρίμηνο, τα οποία μου επέστρεφαν με υπογραφή του κηδεμόνα. ΠΟΤΕ οι κηδεμόνες δεν μου έκαναν παράπονα). Τα θέματα να
αναφέρονται κατά προτεραιότητα σε ύλη που έχετε διδάξει. Έτσι ελέγχετε και τον εαυτό σας. Σε μεγάλη αποτυχία αναρωτηθείτε: Μήπως δεν τα είπα καλά;
Στους καλούς μαθητές μη λυπάστε τα 20άρια. Είναι κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια. Για τους…τεμπέληδες, (το τονίζω) υπάρχει και ο Σεπτέμβριος.
10) Το μάθημα να γίνεται σε ευχάριστο περιβάλλον. Κάποιο ανέκδοτο, κάποιο πείραγμα- προς Θεού- όχι προσωπικό, αυξάνει την διάθεση για το μάθημα, αλλά μέσα στα όρια. Η πλάκα- πλάκα και το μάθημα- μάθημα.
Στα παραπάνω βάλτε το προσωπικό σας στυλ. Κάντε τις βελτιώσεις ανάλογα με την ποιότητα των μαθητών. Ελιχθείτε και από τμήμα σε τμήμα. Το μάθημα είναι γεγονός μοναδικό, και ανεπανάληπτο. Να βγαίνετε από την τάξη και να λέτε: ΠΕΤΥΧΕ, ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ!.
___________________________________________________

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ …ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Συμβουλές προς μαθητές.
Μην περιμένετε από τις όποιες υποδείξεις και κόλπα να μάθετε αν δεν διαβάσετε την αντίστοιχη θεωρία και δεν την εμπεδώσετε. Όχι απλοί θεατές αλλά πρωταγωνιστές!
Ας αρχίσουμε λοιπόν.

  1. Για να λύσουμε μια άσκηση:

     Εντοπίζουμε σε ποιο θεώρημα…κολλάει. Όλες οι ασκήσεις αναφέρονται  κάπου. 
     Εντόπισέ το.
2. Αυτό που ζητάμε το…βαφτίζουμε.
    Πολλοί λένε “από πού να αρχίσω;” Μα φυσικά από αυτό που ζητάς.
    Ζητάς έναν αριθμό; Βάφτισέ τον x. Ζητάς ένα σημείο; Βάφτισέ το Μ(x0,y0)  κ.λ.π.

  1. Για να λύσουμε μία άσκηση εργαζόμαστε με πολλούς τρόπους.

     α) Από την υπόθεση πηγαίνουμε στο συμπέρασμα
     β) Εργαζόμαστε στην υπόθεση και στο συμπέρασμα και καταλήγουμε σε  ίδιο αποτέλεσμα.
     γ) Μετασχηματίζουμε την πρόταση που μας ζητούν και καταλήγουμε σε πρόταση που ισχύει.
    δ) Υποθέτουμε ότι η πρόταση δεν ισχύει και καταλήγουμε σε άτοπο.
    ε) Μήπως στηρίζεται στο προηγούμενο ερώτημα;
  στ) Ζωγραφίζουμε τα δεδομένα αν είναι δυνατόν.
_________________________________

…κι αν σε λυπούνται, να τους φοβάσαι…
…μπαίνεις στο παιχνίδι και συμμερίζεσαι τους κανόνες του, με την ίδια λογική που τόσα χρόνια αποδέχεσαι σιωπηλά, με ευχαρίστηση τον μεγάλο βαθμό. Κουρασμένος, βαριεστημένος και κακοπληρωμένος ο δάσκαλος αλλά ξεκούραστη, τεμπέλικη και πληθωρική η αξιολόγησή του.
Έζησες τόσα χρόνια μέσα σ’ αυτό το ψέμα, που ήρθαν στιγμές που το θεώρησες αληθινό…
…πατάς το πόδι σου στο σχολείο, αναλαμβάνουν να σε εκπαιδεύσουν χωρίς να σε παιδεύσουν, να σε διδάξουν χωρίς να σε προκαλέσουν, να σε μάθουν να κρίνεις χωρίς να σε αξιολογήσουν, να σου δείξουν τη χαρά της δημιουργικής δουλειάς χωρίς να σε κουράσουν. Είναι όλοι αυτοί που ταυτίζουν την ποιότητά σου με την επίδοσή σου, επειδή είναι ανίκανοι να εξηγήσουν τη διαφορά. Είναι οι ίδιοι που δε σε έκριναν και δε σε βαθμολόγησαν ποτέ ακριβοδίκαια, γιατί αυτό θα αναδείκνυε την υποχρέωσή τους να εργαστούν για σένα και ταυτόχρονα θα κάλυπτε την θλιβερή τους ανεπάρκεια…
Μιχάλης Αμοιραδάκης
Φροντιστής Εφήβων

(διαφορετικοί οι χώροι μας , ίδιες ιδέες…)

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας!
  Σε ελεύθερη μετάφραση: Να φοβάσαι τους μεγάλους βαθμούς, αν νιώθεις ότι δεν τους αξίζεις.
Οι μεγάλοι βαθμοί καταργούν την άμιλλα, απαξιώνουν το μάθημα, κοιμίζουν τους γονείς και κηδεμόνες, μυρίζουν…ελεημοσύνη. Αν έχεις λεβεντιά και φιλότιμο να τους επιστρέψεις στον απλοχέρη δάσκαλό σου και να ζητήσεις αξιοκρατία…. …. …. …. …. ….

  — Συμβουλές προς μαθητές…. …. …. …. …. …. ….

  === ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ: Τον κ. Μπάμπη Σολδάτο δεν τον γνωρίζω. Έτυχε να είναι αναγνώστης του ιστολογίου μου και μου γνωστοποίησε τις βοήθειες που προσφέρει με τις σελίδες του, στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, για να εξασκηθούν σωστά και χωρίς φόβο στα μαθηματικά.

Απάντηση