• ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΥΠΡΟΥΤα πολεμικά ελικόπτερα της ΕΦ καθηλώθηκαν και επειδή οι Ιπτάμενοι Μηχανικοί είχαν διαφορές για το επίδομα πτήσεως
  • ΟΚ από την Κυβέρνηση για αύξηση του πτητικού τους επιδόματος

  — Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
  — Ανά εξάμηνο και όχι ανά 18μηνο θα λαμβάνουν πλέον οι Ιπτάμενοι Μηχανικοί της ΕΦ το πτητικό επίδομα, αφού λόγω αυτής της πρόνοιας οι Μηχανικοί αρνούνταν να πετάξουν μαζί με τα ελικόπτερα Mi35 με αποτέλεσμα αυτά να είναι καθηλωμένα.

  — Πιο συγκεκριμένα η Κυβέρνηση ενέκρινε Κανονισμούς, βάσει των οποίων οι Ιπτάμενοι Μηχανικοί θα λαμβάνουν το 65% του πτητικού τους επιδόματος ανά εξάμηνο (όπως και οι διασώστες και οι χειριστές βαρούλκου).

Mi-35Μέχρι σήμερα, οι Κανονισμοί προνοούν πως οι Ιπτάμενοι Αξιωματικοί δικαιούνται στην καταβολή ολόκληρου του πτητικού επιδόματος ανά εξάμηνο ενώ όσον αφορά τα Μέλη Πληρώματος Αέρος, αυτά διαχωρίζονταν σε δυο κατηγορίες:
Α. Στους Διασώστες και Χειριστές Βαρούλκου
Β. Στα λοιπά Μέλη, όπως ιπτάμενοι μηχανικοί, χειριστές ανεμουρίου και Τεχνικοί Δοκιμαστικών Πτήσεων.

Η πρώτη κατηγορία λαμβάνει το 65% του πτητικού επιδόματος ανά 6μηνο ενώ η δεύτερη κατηγορία λαμβάνει ολόκληρο το πτητικό επίδομα ανά 18μηνο.

Η αλλαγή στους Κανονισμούς, ώστε οι Ιπτάμενοι Μηχανικοί να λαμβάνουν το 65% του επιδόματος ανά 6μηνο δεν θα στοιχήσει αρκετά στο κράτος, αφού η δαπάνη υπολογίζεται στις 22,478.02 ανά έτος.

Καθηλώθηκαν τα Mi35
Ωστόσο, αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως λόγω της διαφοράς αυτής στα επιδόματα οι Μηχανικοί αρνούνταν να πετάξουν με τα ελικόπτερα Mi35, με αποτέλεσμα τα ρωσικά ελικόπτερα να παραμένουν καθηλωμένα, αφού σύμφωνα με τα εγχειρίδια πτήσεων στα εν λόγω ελικόπτερα οι ιπτάμενοι μηχανικοί αποτελούν απαραίτητο προσωπικό.

Κάτι που σημειώνει και το Υπουργείο Άμυνας στην Εισηγητική του Έκθεση προς την Βουλή των Αντιπροσώπων (επισυνάπτεται αντίγραφο).

Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος 3 της εν λόγω Έκθεσης: «…σημειώθηκε σταδιακά παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των ιπτάμενων μηχανικών για άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την καθήλωση των ελικοπτέρων Mi35 της Εθνικής Φρουράς αφού, σύμφωνα με τα εγχειρίδια πτήσεων (flight manuals) των συγκεκριμένων πτητικών μέσων, οι ιπτάμενοι μηχανικοί αποτελούν, μαζί με τους δυο χειριστές τους, το απαραίτητο πλήρωμα για ασφαλείς πτήσεις».

Mi35-1 siteBΑναρτήθηκε από onlycy.com

Απάντηση