ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ -ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ 1  — «Ούτε ο τζίρος ούτε η απασχόληση στο εμπόριο αυξήθηκαν μετά την εφαρμογή του μέτρου για μερική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην αγορά» εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι διαθέτει και στοιχεία έρευνας που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της.
   — Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι έξι Κυριακές (από τον Νοέμβριο 2013 μέχρι και τον Μάιο 2014) δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο ούτε τον όγκο πωλήσεων ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι οποιοδήποτε μέτρο και πολιτική θα έπρεπε να συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων, η οποία κρίνει και την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
   — «Πριν από την αλλαγή των διατάξεων, η κυβέρνηση ανέφερε καλές πρακτικές από το εξωτερικό: σήμερα, όμως, υπάρχει ελληνική εμπειρία από τον Νοέμβριο 2013», υπενθυμίζει η ΕΣΕΕ.
   — Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, η πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές δεν πρόκειται να ενισχύσει την απασχόληση, εξαιτίας της ιδιαίτερης διάρθρωσης της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στηρίζονται σε σημαντικά υψηλό βαθμό (σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη) στην αυταπασχόληση και στα συμβοηθούντα μέλη: η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει στο άνοιγμα καταστημάτων είτε από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους και τα συμβοηθούντα μέλη είτε ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες, ώστε να αποφευχθεί το επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας. «Συνεπώς», τονίζει η ΕΣΕΕ, «οι επιπτώσεις στην απασχόληση δεν είναι ούτε σημαντικές ούτε διατηρήσιμες στον χρόνο».
   — Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις τουριστικές περιοχές στη χώρα μας τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, με απόφαση των τοπικών περιφερειαρχών (καθεστώς που προσιδιάζει με εκείνο σε Ισπανία και Πορτογαλία). Επίσης, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτό και τις Κυριακές, χάρη στο ειδικό σήμα του ΕΟΤ, που παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές ζώνες.
   — ΠΤΩΤΙΚΟΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
   — Η πτώση του κύκλου εργασιών συνεχίζεται παρά την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία για τον δείκτη κύκλου εργασιών (ΔΚΕ) του λιανικού εμπορίου τής Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 2,2% (κατά μέσον όρο) στο εξάμηνο Νοέμβριος 2013-Απρίλιος 2014, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
   — Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η περαιτέρω συρρίκνωση του κύκλου εργασιών παρατηρήθηκε παρά τις ενδείξεις για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση σειράς δομικών αλλαγών, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην αγορά προϊόντος.
   — ΤΟ 2014 ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ) ΑΠΛΩΣ ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ…
   — «Από τις αρχές του έτους είχαν δημιουργηθεί ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για αυξημένες αφίξεις τουριστών, ενώ ο αποπληθωρισμός ενίσχυσε ελαφρώς το πραγματικό εισόδημα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Οι εξελίξεις αυτές βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά δεν μετουσιώθηκαν σε αύξηση του τζίρου. Η κατακρήμνιση, ωστόσο, του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την απαράδεκτα υψηλή ανεργία, την πιστωτική ασφυξία, τις ιδιαίτερα υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις και την αβεβαιότητα οδήγησαν σε περαιτέρω υποχώρηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο», καταλήγει η ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.
     — ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Λιγότερες θέσεις εργασίας έφεραν τα ανοιχτά καταστήματα
Η αναποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων της αγοράς όσον αφορά στην τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου επιβεβαιώνεται -κατά την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)- και από την παράθεση των στοιχείων της μισθωτής απασχόλησης στον κλάδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τής Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι μισθωτοί απασχολούμενοι στο δ’ τρίμηνο 2013 (350.100 άτομα) υπολείπονταν σε σύγκριση με εκείνους του γ’ τριμήνου του ίδιου έτους (357.500 άτομα) κατά 7.400 εργαζομένους, γεγονός που διαψεύδει κατηγορηματικά όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο ενθάρρυνσης των προσλήψεων στον κλάδο, με είσοδο νέων ατόμων στην αγορά εργασίας.
   — ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Α’  ΤΡΙΜΗΝΟ 2014
Σχετικά με τη συνολική απασχόληση στο εμπόριο προκύπτει ότι στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2014 (χρονικό διάστημα στο οποίο οι διατάξεις του ν. 4177/2013 έχουν τύχει πλήρους εφαρμογής από τους φορείς της αγοράς), η εικόνα της συνολικής απασχόλησης συγκρινόμενη με το γ’ τρίμηνο του 2013 συνεχίζει να βαίνει μειούμενη (κατά 10.600 άτομα).
«Η πτωτική τάση του αριθμού των εργοδοτών στον κλάδο του εμπορίου», τονίζει η ΕΣΕΕ, «δεν ανακόπηκε ούτε στο α’ τρίμηνο του 2014, καταρρίπτοντας τα σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα των εμπνευστών τής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Είναι ενδεικτικό ότι η συρρίκνωση των εργοδοτών κατά 5.100 άτομα (γ’ τρίμηνο 2013 – α’ τρίμηνο 2014) αποστερεί σημαντικούς πόρους όχι μόνον από τα κρατικά ταμεία (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών-ΟΑΕΕ, Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων-ΙΚΑ, εφορία), αλλά ταυτόχρονα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πρωταρχικής σημασίας ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας: εκείνο της ανεργίας».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μισθωτή απασχόληση, η ΕΣΕΕ σημειώνει: «Η αποτυχία ενδυνάμωσης του απασχολούμενου αριθμού της συγκεκριμένης εργασιακής ομάδας, κατόπιν των νομοθετικών ρυθμίσεων απελευθέρωσης της αγοράς, μετά και την έλευση δύο διαδοχικών εξαμήνων, καταδεικνύει την αδυναμία προσδιορισμού και επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων της αγοράς από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με συνέπεια ο αριθμός των μισθωτών να καταγράφει μείωση της τάξεως των 7.600 ατόμων στο χρονικό διάστημα μεταξύ γ’ τριμήνου 2013 και α’ τριμήνου 2014».
   — ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΟΙ… ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
Από τη συνολική απασχόληση στο εμπόριο κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου 2013 (περίοδος κατά την οποία δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4677/2013 για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές) παρατηρείται πως αυτή ήταν υψηλότερη κατά 15.300 άτομα (631.700 άτομα) σε σύγκριση με εκείνη του δ’ τριμήνου 2013 (616.400 άτομα), όταν (τουλάχιστον για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο) εφαρμόστηκαν πλήρως οι διατάξεις του νόμου για άνοιγμα των καταστημάτων τρεις Κυριακές.
«Ακόμη ένα στοιχείο που χρήζει σχολιασμού» τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) «αφορά στη μείωση του αριθμού των εργοδοτών μεταξύ γ’ και δ’ τριμήνων 2013 κατά 4.100 άτομα στον κλάδο του εμπορίου -μια παράμετρος που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι, από την πρώτη κιόλας περίοδο εφαρμογής του νόμου, διαφαίνονται οι επιζήμιες συνέπειες του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και της απελευθέρωσης του ωραρίου τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο».
Τέλος, οι καταστροφικές συνέπειες του ν. 4677/2013 επαληθεύονται -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ- και από τη συρρίκνωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο (από τα 166.500 άτομα στο γ’ τρίμηνο 2013 ελαττώθηκαν στα 164.200 άτομα στη διάρκεια του δ’ τριμήνου 2013), συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στη διαιώνιση και στην ισχυροποίηση του φαινομένου των κλειστών επιχειρήσεων και των λουκέτων, όπως υποστηρίζει η συνομοσπονδία.
   — Η ΕΣΕΕ:  Περνά στην αντεπίθεση με δέκα «όπλα», για να ανατρέψει την απόφαση
Σήμερα Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στις μη τουριστικές περιοχές θα παραμείνουν κλειστά, όπως ενημέρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία, σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε δέκα δράσεις, επιχειρώντας να ανατρέψει την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ1-1119/7-7-2014, που καταργεί την κυριακάτικη αργία σε εκτεταμένες -μη τουριστικές- περιοχές της χώρας.
   — ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
   — Οι δράσεις στις οποίες αποφάσισε να προχωρήσει η συνομοσπονδία είναι οι εξής: 1. Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης Κ1-1119/7-7-2014 και των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή της ισχύος της. 2. Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε υπουργούς, σε βουλευτές, καθώς και στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και στους κατά τόπους μητροπολίτες. 3. Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για εθνική συμμαχία για το εμπόριο με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), τα τοπικά επιμελητήρια και τους λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς. 4. Έκδοση αφίσας με τους λόγους που προβάλλει για τη μη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου -πέραν των θεσμοθετημένων από τις τοπικές κοινωνίες- και ανάρτησή της στις προθήκες και στις βιτρίνες των καταστημάτων. 5. Επαφή με όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις, με αίτημα συνεργασίας και συμπαράστασης για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 6. Ενημέρωση των πολιτών-καταναλωτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης. 7. Προτροπή προς τους εμπορικούς συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές εφαρμογής της υπουργικής απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν από την υπογραφή της. 8. Καταχώριση των θέσεων του εμπορίου στον Τύπο -έντυπο και ηλεκτρονικό, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. 9. Άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους νέους περιφερειάρχες, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους, προκειμένου να απαξιωθεί στην πράξη η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. 10. Ενεργοποίηση από τους εμπορικούς συλλόγους των τοπικών βουλευτών, με άμεσο επιχείρημα ότι θα πληγούν οι τοπικές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Πηγή
Αναρτήθηκε από Petros Vergos

Απάντηση