ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΦΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ  — Διάβασα στο TaXalia, τη παρακάτω ενδιαφέρουσα, αλλά αμφιλεγόμενη (με τη λογική μου) διαμαρτυρία:

  === Μπράβο Βαγγέλη Σαμαρά! Έχω εισόδημα 4.420,93 το χρόνο, μου βάζεις φόρο 2.906,46

  — Ξεκινώ δανειζόμενος την κορυφαία κουβέντα που άκουσα σήμερα … Ο Ελληνας πάσχει απο το σύνδρομο της πόρνης και του νταβατζή. Εκδίδεται όλη την μέρα και τα ακουμπάει στους ίδιους νταβατζήδες που την έβγαλαν στο πεζοδρόμιο γιατί της έταξαν γάμο, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΓΑΠΗ.
  — Αγαπητό κράτος … κατ’αρχάς θέλω από το βήμα αυτό να σου ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στο δύσκολο έργο σου. Το λέω δύσκολο … γιατί αντιλαμβάνομαι πόσο κουραστικό είναι να διατηρείς τόσο υψηλές σεξουαλικές επιδόσεις προς τόσες πολλές ερωμένες όσα και τα ΑΦΜ.
  — Για να μπορέσω να σχολιάσω την φωτογραφία και τα νούμερα θα διηγηθώ μια φανταστική ιστορία αχαλίνωτης πραγματικότητας… όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Δημοσθένης Λιακόπουλος σε κάποια έργα του.
  — Ήρωας της ιστορίας είναι ο Ιορδάνης. Ο Ιορδάνης λοιπόν ασφαλιστής στο επάγγελμα έκανε το σφάλμα να επιμένει να θέλει να είναι ελεύθερος επαγγελματίας σε μια χώρα στην οποία εκδόθηκε συμβόλαιο θανάτου για τον λαό. Σε μια χώρα που δύο είναι οι αποδεκτές θέσεις (Ο.Α.Ε.Δ. ή ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ)
Ο Ιορδάνης λοιπόν έκανε την δουλειά του με τον προσήκοντα σεβασμό προς τον πελάτη του, ήταν πάντα τυπικός με τις διαδικασίες και τις πληρωμές του. Σε μια εποχή που τα κανόνια διαδέχονται το ένα το άλλο, βρέθηκε να έχει συνεργασία με γραφεία που έκλεισαν. Αυτό σημαίνει οτι έχασε ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών του μέχρι να εκκαθαριστούν οι εταιρείες και να μεταφέρει το πελατολόγιο του αλλού.
Η χρονιά εκείνη γι αυτόν είχε χαθεί. Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα.
Που να ήξερε οτι ερχόταν ένα ακόμα μεγαλύτερο …
Η αδίστακτη εφορία που την παραλογία την ονομάζει νόμο και τον εφαρμόζει χωρίς να λαμβάνει υπ’όψιν κανένα κριτήριο.
Ο Ιορδάνης … για να μην ξεχνιόμαστε, κατάφερε να περισώσει μόνο 4.421 ευρώ τα οποία και δήλωσε. Στην πραγματικότητα δήλωσε ένα εισόδημα που άγγιζε το όριο επιδόματος ΟΑΕΔ. Είχε όμως κι ένα αυτοκίνητο 13 ετών από τις εποχές που όλα ήταν φυσιολογικά. Επειδή όμως ζούσε κιόλας, πράγμα απαράδεκτο για το κράτος, έπρεπε να φορολογηθεί για 5.600 ευρώ. Και ζωντανός και αυτοκίνητο; … ας πρόσεχε!
Και είπε η Εφορία …
  — Πάρε Ιορδάνη φόρο 1.455,78 για να μάθεις να πηδάς από τα μπαλκόνια άλλη φορά ! Αφού θα πεθάνεις που θα πεθάνεις δώσε τα σε εμένα να πιάσουν και τόπο.
  — Γιατί είσαι ελεύθερος επαγγελματίας; Γιατί δεν είσαι δηλωμένος άνεργος; Πάρε και 650 τέλος επιτηδευματία … τι νόμιζες οτι θα σε αφήσω εγώ να κάνεις τον έξυπνο και να παρασύρεις κι άλλους να κάνουν έναρξη επιχείρησης; Λουκέτα επιδιώκουμε όχι ανάπτυξη, άσε τι λέμε στην τηλεόραση.
  — Επειδή μου λείπουν όμως και κάποια λεφτουδάκια από τα ποσά που μου επέβαλλε η Τρόικα … θα σου πάρω και μια προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά … φέρε μου λοιπόν και 800,00 ευρώ για τα εισοδήματα που δεν έχεις πάρει ακόμα.
  — Επειδή είμαι μεγαλόψυχη ως Εφορία … για φέτος σε αφήνω ήσυχο … αλλά του χρόνου έτσι και σε ξαναβρώ να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας θα σε τελειώσω.
  — Η Εφορία λοιπόν για ένα εισόδημα που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας στην ουσία ζήτησε να της αποδοθεί το 65% Του άφησε καθαρά εισοδήματα 1.515 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο.
Καλώ κάθε νοήμονα άνθρωπο, κάθε λογιστή και κάθε Οικονομολόγο να εξηγήσει πως ονομάζεται αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορώ να καταλάβω κάτω από ποια λογική φορολογείται με τέτοιο βάναυσο τρόπο ένα τόσο χαμηλό εισόδημα. Πως θα ζήσει ο Ιορδάνης με τα 126,00 ευρώ / μήνα που του αφήνει η Εφορία στην τσέπη.
Ο Ιορδάνης πλέον κοιμάται με τις πόρτες ανοιχτές. Δεν φοβάται τους κλέφτες γιατί δεν έχουν τίποτα πια να του πάρουν. Του πήραν τα τελευταία του χρήματα, του πήραν την υπερηφάνεια, του πήραν το φιλότιμο.
Οι κλέφτες στις μέρες μας μπαίνουν από το γραμματοκιβώτιο με συστημένες επιστολές.
Σκέφτεται κανείς σε αυτή την χώρα ή τα μυαλά των ιθυνόντων έχουν εξατμιστεί προ πολλού!
Ηθελα να ξέρω ποιος μπορεί να απαντήσει αυτόν τον γρίφο; Γιατί 65% φορολογία στον πιο αδύναμο κρίκο
www,epliroforia.eu
https://www.facebook.com/vassilios.canellos
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ
«Ιορδάνη ασφαλιστή.
1.– Αρχίζω από το τέλος σου και απερίφραστα σου λέω, ότι δεν ο ελευθεροεπαγγελματικός σου κλάδος, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήταν, ούτε είναι, ούτε θα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του φορομπηχτικού συστήματος. Οι κατά γενική οικονομολογική και φοροτεχνική ΠΑΡΑΔΟΧΗ, αδύναμοι κρίκοι, είναι κατά σειρά σπουδαιότητας πείνας, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικροεπιτηδευματίες μεταπωλητές και οίκοθεν μικροβιοτέχνες.
2.– Τα επαγγέλματα ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιατρών, Οικονομολόγων, Μηχανικών, Ασφαλιστών, Μεσιτών κλπ παροχών υπηρεσιών) Πάντα είχαν και έχουν περιθώρια απόκρυψης εισοδήματος και καταφυγής στη φοροδιαφυγή. Επίσης (χωρίς να εξισώνω ανόμμοια είδη) περιθώρια φοροδιαφυγής έχουν οι βιομήχανοι, οι εργολάβοι, οι χονδρέμποροι – εισαγωγείς, με προκάλυψη τη σύσταση και φοροτεχνικά ταυτόχρονη υποβοηθιτική λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών.
3.– Το πραγματικό σου εισόδημα δεν ταυτίζεται κατ΄ ανάγκη με το δηλωθέν των 4.421 €. Γενικά δε ο επαγγελματικός σου κλάδος φοροδιαφεύγει άγαρμπα και ποτέ δεν δηλώνει προς φορολόγηση το πραματικό του εισόδημα. Εδώ, όφειλες να μας πεις, ότι εσύ ειδικά, είσαι η φωτεινή εξαίρεση του κανόνος.  Να σου σημειώσω δε, ότι αν και δεν έχω εύκαιρα, όλα όσα θα ήθελα, για καραντί οικονομολογική κρίση, με εντυπωσίασε στο εκκαθαριστικό της δηλώσεώς σου, το παιχνίδι των δαπανών σου, ώστε το φορολοητέο σου εισόδημα να ταυτιστεί με αυτό που προκύπτει βάσει…. τεκμηρίων!!!!!! Θες να μας το εξηγήσεις???… Δεν νομίζω….
4.– «Ιορδάνη – Ασφαλιστή» λες πάρα πολλά, αλλά δεν λες τίποτα, ως προς τη προέλευση του ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ των 5.600 € που φαίνεται στο εκκαθαριστικό σου, και βάσει του οποίου τελικά φορολογήσαι. Μήπως θέλεις να μας το περιγράψεις, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλέστερη οικονομολογική κρίση???…
5.– Όπως ασφαλώς θα ξέρεις «Ιορδάνη – Ασφαλιστή» εφόσον είσαι ως λέγεις ελεύθερος επαγγελματίας (και όχι υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας), το επάγγελμά σου δεν προσφέρεται για πλανόδια άσκηση, ούτε για εργασία κατ΄ οίκον. Λες πολλά, αλλά για κάποια εκ των ουσιωδών στοιχείων της δραστηριότητός σου, όπως είναι το γραφείο – κατάστημα μόνιμης λειτουργίας σου ως επαγγελματία ασφαλιστή και η τυχόν απασχόληση υπαλλήλου (ή υπαλλήλων) δυστυχώς μας είναι άγνωστα και δεν κρίνεις άξια λόγου να μας πληροφορήσεις πέρα από τον πόνο σου.
6.– Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να γνωρίζω «Ιορδάνη – Ασφαλιστή» είναι η τυχόν συμμετοχή σου σε παρεμφερή εταιρεία, δια μέσου της οποίας, έχει εξαντληθεί κάθε άλλη φορολογική σου υποχρέωση, οπότε δεν είναι αναγκαίο να εμφανίζονται στο ΑΤΟΜΙΚΟ εκκαθαριστικό σου.
7.– Ο ετήσιος φόρος εισοδήματός σου «Ιορδάνη – Ασφαλιστή» είναι μόλις 1455 € (δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του φόρου, ενός φοροτεχνικά αιχμάλωτου μέσου μισθωτού ή συνταξιούχου). Τα περί φόρου 2.906 € να τα πεις αλλού, γιατί ο Μπαρμπανίκος αγριεύεται στο ψεύδος. ΔΙΟΤΙ κύριε, τόσο η από αρχαιοτάτων χρόνων ισχύουσα προκαταβολή φόρου (που συμψηφίζεται στον φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς), όσο και το τέλος επιτηδεύματός σου, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΟΥ. Αλήθεια κυρ «Ιορδάνη – Ασφαλιστή» αναρωτήθηκες ποτέ, ποιος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ που σε κάποιους επαγκελματικούς κλάδους, έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος???… Αυτό πρέπει να το γνωρίζεις, πριν κάνεις έναρξη επιτηδεύματος…..!
ΕΝ ΤΕΛΕΙ «Ιορδάνη – Ασφαλιστή» αν το ανίκανο φοροεισπρακτικά κράτος, σε αφήνει με 125 € τον μήνα (δηλαδή 4 € την ημέρα!!!) να το κλείσεις το ρημάδι, διότι δεν κάνεις γι΄ αυτή τη δουλειά και δεν είναι πρέπον να σου απομένει φορολογητέο εισόδημα, στο ένα τρίτο ενός υπαλλήλου σου!!!…
ΧΑΙΡΕΤΑΙ….

3 Comments

 • Ο/Η kalliopi λέει:

  έχεις δίκιο σε ότι μου γράφεις… τελικά πρέπει να το πάρω απόφαση…κάποιοι να καταστραφούμε εντελώς … αφού σε αυτή τη χώρα υπάρχει τεράστια διαφορά η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με άδικη υπερφορολόγηση με τεκμήρια, φόρο επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης και όχι μόνο… και σαφώς ο στόχος πρέπει να είναι αυτοί που έχουν να πληρώσουν … μόνο … που τελικά κάποιοι θα καταστραφούμε εντελώς και .. τα ταμεία θα είναι ακόμη άδεια.. και τα μεγάλα ψάρια θα έχουν γίνει μεγαλύτερα… εμείς στο κελί και αυτοί ελεύθεροι στους ωκεανούς.. να χαίρονται τα δις και την ελευθερία …

 • Ο/Η kalliopi λέει:

  Δυστυχώς, δεν έχεις δίκιο φίλε… καταρχήν δεν είναι όλοι οι ελ.. επαγγελματίες φοροφυγάδες. έπειτα, μετά το 2009 ελάχιστοι έχουν κέρδος… όταν δεν δηλώνεις έσοδα, ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητής σου περιουσίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΊΣΑΙ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ…….. ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΑΠ ΚΑΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ…ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ…

  • Ο/Η ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης λέει:

   1.– Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο εκκαθαριστικό, δια του οποίου συγκεκριμένος ασφαλιστής ελεύθερος επαγγελματίας, λέει αυτά που αυτός θέλει μόνο ενώ σε μένα που έχω γνώσεις, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.
   2.– Η ιδιωτική ασφάλιση, είναι από τους πλέον υπερπροστατευόμενους από το καθεστώς κλάδους και από τους ελάχιστους που δεν χτύπησε η οικονομική κρίση. Φοροτεχνικά, ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστών, έχει τεράστια περιθώρια φοροδιαφυγής και το καθεστώς δεν ενδιαφέρεται να τον συμμαζέψει.
   3.– Το ότι υπάρχουν μερικοί, κυρίως νέοι χωρίς πλάτες) ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ίσως και σοβαρά προβλήματα, δεν αναιρεί τον κανόνα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών.
   4.– Ξανατονίζω, ότι άλλο ελεύθεροι επαγγελματίες (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, Μεσίτες, Οικονομολόγοι, ασφαλιστές κλπ πάροχοι υπηρεσιών) και άλλο επιτηδευματίες έμποροι που σχεδόν καταστράφηκαν από την οικονομική πολιτική του καθεστώτος.
   5.– Συμφωνώ ότι το φορομπηχτικό σύστημα είναι άδικο και ίσως θα έπρεπε να μη φορολογούμασταν με τεκμήρια. Όταν όμως ο κρατικός φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος και ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ, λέω ναί στην ύπαρξη και φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης και συσσώρευσης πλούτου. Δεν μπορεί να αποκτάς τεράστιο πλούτο και να λες ότι δεν έχεις εισόδημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (πέρα από την κυβερνητική ανικανότητα) δεν τιμωρείσαι επειδή έχεις ακίνητα, αλλά φορολογείσαι, επειδή αποκτάς και διατηρείς και εκμεταλλεύεσαι μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ ποτέ σου δεν έχεις δηλώσει εισοδήματα. Αυτό που πρέπει να υποστηρίξουμε, είναι η φοροαπαλλαγή ακινήτων μέχρι 80 ή 90 τ.μ. και η φορολόγηση να ξεκινά για τα επί πλέον.
   6.– Τέλος, δεν μπορεί ένας να κυκλοφορεί με αυτοκίνητο 2.500 κ.ε. και να λέει ότι δεν έχει εισόδημα, ενώ φορολογείται άγρια ένας συνταξιούχος που δεν έχει καμία δυνατότητα να κρύψει το εισόδημά του.-

Απάντηση