ΝΤΑΛΙΚΕΣ   — …Ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει τις χωματερές οι παραγωγοί.
   — Ανυπολόγιστες οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο για τους έλληνες παραγωγούς
   — Τεράστιες οι ζημιές για τους παραγωγούς – Θα σαπίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα στις νταλίκες
   — Tα ρωσικά σύνορα είναι κλειστά για τα ελληνικά προϊόντα, με τους ροδακινοπαραγωγούς σε Ημαθία και Κοζάνη να μιλούν για ολική καταστροφή
   — Ζητούν την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

  — Οι παραγωγοί προκρίνουν ως μοναδική λύση τη βιολογική καταστροφή όλων των αποθηκευμένων προϊόντων στα ψυγεία, αλλά και των ροδάκινων που παραμένουν στα αζήτητα στα χωράφια τους, αλλά σημειώνουν πως το κόστος και τις αποζημιώσεις θα πρέπει να τις αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
   — Σημειώνουν δε πως τα συγκεκριμένα ροδάκινα δεν μπορούν να διατεθούν ούτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς είναι ευπαθή προϊόντα και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ψυγεία για να αποθηκευτούν.
   — Για το ενδεχόμενο να γίνουν χυμοί εμφανίζονται και πάλι αρνητικοί, αφού θα έδιναν τα ροδάκινα με 5 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος της παραγωγής τους είναι πολλαπλάσιο.

  — Οι αγρότες που βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση ζητούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ έχουν ζητήσει την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε: “Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες”.

Ενδεικτικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ειναι το γεγονός πως μόνο για το νομό Ημαθίας οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων ξεπερνά τους 9.000 τόνους.

Παράλληλα, οι παραγωγοί αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ:  newsit.gr

Απάντηση