GAZA 2  — Συνεχίζεται ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής! Τι έγινε… τα φάρμακα που μαζεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν στη Γάζα; Εκπληρώθηκε η εργασιοθεραπεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό;;;

  — Ολοκληρώθηκε η 5ήμερη αποστολή αλληλεγγύης των κινημάτων ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Ειρήνης Ισραήλ στην Παλαιστίνη, μετά από ένα ιδιαίτερα πλούσιο και «φορτωμένο» πρόγραμμα συναντήσεων, περιοδειών και επισκέψεων. Η αποστολή που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), μετέβη σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, στην Ιερουσαλήμ καθώς και στις ισραηλινές πόλεις Τελ Αβίβ και Χάιφα.

Οι μετακινήσεις της αντιπροσωπείας, από την άφιξη στη Ραμάλα, τη μετάβαση προς και επιστροφή από το Ισραήλ, τις μετακινήσεις μέσα στη Δυτική Όχθη, μέχρι την αναχώρηση προς το Αμμάν της Ιορδανίας, δεν ήταν πάντα εύκολες. Αυτή την πραγματικότητα όμως βιώνουν οι Παλαιστίνιοι σχεδόν καθημερινά, με προσβολή της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας τους, σε κάθε σημείο στρατιωτικού ελέγχου που συναντούν.
Οι πληροφορίες και συζητήσεις υπήρξαν συγκλονιστικές παντού, τα στοιχεία και οι αριθμοί συντριπτικά για την πρωτοφανή βαρβαρότητα με την οποία ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στην Παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, σε έναν άμαχο πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο σε μια λωρίδα γης 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, την πιο πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης στον πλανήτη.
Συνάντηση με την PLO – Απαίτηση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας
Το Σάββατο 10 Αυγούστου η αντιπροσωπεία των 4 κινημάτων ειρήνης συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) με τον Taisir Khaled, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το ΠΣΕ και τα μέλη του για την ολόψυχη υποστήριξη προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Τόνισε πως «η παλαιστινιακή πλευρά όλα αυτά τα χρόνια πριν και ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Όσλο, προσπάθησε με υπομονή να συνεργαστεί για την υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων, ωστόσο αυτό που εισέπραξε ήταν μόνο ψεύδη, αυταρχισμός, 3 πολέμους στη Γάζα με χιλιάδες θύματα, αποκλεισμός της Γάζας και αποκοπή της από την Δυτική Όχθη, ραγδαία αύξηση των εποικισμών και αρπαγή της παλαιστινιακής γης». Και ο αξιωματούχος της PLO συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλο κράτος που να μπορεί να διαπράττει τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ατιμώρητα. Ουσιαστικά τα θύματα των Ναζί συμπεριφέρονται σήμερα ως Ναζί». Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ, ΕΕ, απάντησε πως δίχως αυτούς δεν θα μπορούσε να επιχειρεί το Ισραήλ, και πως είναι συνένοχοι όσοι δεν καταδικάζουν έμπρακτα την γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού. Τέλος ο εκπρόσωπος της PLO αναφέρθηκε στο μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, που θυμίζει την αρχή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Αναφερόμενες στους στόχους των διαπραγματεύσεων των Παλαιστινίων με το Ισραήλ στο Κάιρο, ο Taisir Khaled ανέφερε τα βασικά αιτήματα της Παλαιστίνης για την επίτευξη εκεχειρίας, όπως την άμεση άρση του αποκλεισμού με το άνοιγμα των περασμάτων, το δικαίωμα χρήσης λιμανιού και αεροδρομίου, το δικαίωμα αγροτών στη μετάβαση και καλλιέργεια του 24% της γης που έχει απαγορευτεί από το Ισραήλ για λόγους ασφάλειας, και το δικαίωμα αλιείας στα 12 μίλια των ακτών της Γάζας.
Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Η αυξημένη επιθετικότητα του κράτους – τρομοκράτη γίνεται αισθητή όμως και στην Ιερουσαλήμ, απέναντι στους Παλαιστίνιους του Ανατολικού Αραβόφωνου τομέα της πόλης. Οι εβραϊκοί εποικισμοί συνεχώς επεκτείνονται και καταλαμβάνουν παλαιστινιακή γη, το διαχωριστικό τείχος (που χωρίζει τη Δυτική Όχθη από την Ιερουσαλήμ) εδραιώνεται, ενώ οι περιορισμοί για Άραβες υπηκόους της Ιερουσαλήμ να αποκτήσουν ακίνητα για τις οικογένειές τους και να ζήσουν στον τόπο τους, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Αυξάνει το φαινόμενο των κατασχέσεων σπιτιών για χρέη, ή της εξαγοράς και απαλλοτρίωσης κατοικιών μέσα στην ιστορική αγορά που οδηγεί προς το τέμενος Αλ Άκσα (θρησκευτικό σύμβολο των Παλαιστινίων και όλων των Αράβων). Πρόκειται και εδώ για φανερή προσπάθεια αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα και «εβραιοποίηση» της Ιερουσαλήμ, αποδεικνύοντας έτσι πως το Ισραήλ δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις ή να υλοποιήσει παλιότερες συμφωνίες, αντίθετα πριμοδοτεί εξτρεμιστικές νεοφασιστικές ομάδες που κυνηγάνε Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ, με αποκορύφωμα το βασανισμό και τη δολοφονία με εμπρησμό ενός 13χρονου παιδιού πριν ένα μήνα από ρατσιστές εποίκους της Ιερουσαλήμ.
Νοσοκομείο Al Makassed της Ιερουσαλήμ
Από τους χιλιάδες τραυματίες της σφαγής της Γάζας, ένα μικρό μέρος έχει μεταφερθεί υπό ειδικούς όρους και άδειες σε νοσοκομεία σε γειτονικές χώρες. Ανάμεσα στα νοσοκομεία που υποδέχτηκαν κυρίως τραυματίες παιδιά είναι και το Al Makassed, ιστορικό και γνωστό στον Αραβικό Tομέα της Ιερουσαλήμ νοσοκομείο. 44 τραυματίες της Γάζας νοσηλεύονται εκεί, παιδιά τα περισσότερα, που έχουν χάσει σχεδόν το σύνολο της οικογένειάς τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ενδιαφέρον για τον κυνισμό και τη βαρβαρότητα του Ισραήλ, αποτελεί το γεγονός ότι οι συγγενείς – συνοδοί των ασθενών έχουν 24 ώρες άδεια για τη μετάβασή τους από τη Γάζα στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια πρέπει να διαμείνουν μέσα στο νοσοκομείο, καθώς τους απαγορεύεται η μετάβαση σε συγγενείς ή ξενοδοχεία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αγωγής των ασθενών, κοιμούνται αναγκαστικά στο πάτωμα μέχρι να πάρουν το εξιτήριο οι ασθενείς, οπότε χορηγείται άλλη μια μέρα άδεια διέλευσης από το Ισραήλ προς τη Γάζα!
Οι εικόνες και τα συναισθήματα κατά την επίσκεψη στα δωμάτια των μικρών ασθενών της Γάζας, δεν μπορούν να περιγραφούν εύκολα. Ο τετράχρονος Yamen, με πολλαπλά κατάγματα και εγκαύματα Γ’ βαθμού, έχασε 10 μέλη της οικογένειάς του σε ανελέητο βομβαρδισμό μιας ώρας, σε γειτονιά τους στην πόλη της Γάζας. Ο παππούς του παιδιού, Abu Jaber, ο μόνος επιζών συγγενής, ασπαζόμενος την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, εξέφρασε με συγκίνηση τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη των μελών της. «Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά μόνο για το γεγονός ότι αφήσατε τις οικογένειές σας και μπήκατε στον κόπο για να βρεθείτε εδώ σήμερα, σας τοποθετώ πάνω από το κεφάλι μου σαν κορόνα. Διαδώστε την αλήθεια, σπάστε τη σιωπή του ψεύδους για τα ειδεχθή εγκλήματα κατά του λαού μας!».
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ μετέβη στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Tel Aviv. Σε όλη τη διάρκεια της διαμονής της στο Ισραήλ, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συνοδευόταν από την υπεύθυνη της Επιτροπής Ειρήνης του Ισραήλ, Aida Touma, που είναι και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ.
Συναντήσεις με τους εκπροσώπους αρνητών στράτευσης στο TelAviv
Με δύο οργανώσεις αρνητών στράτευσης Εβραίων Ισραηλινών συναντήθηκε το ΠΣΕ. Η μία οργάνωση με όνομα «Επιστολή Άρνησης» αποτελείται κυρίως από νέους άνδρες και γυναίκες (ηλικία στράτευσης τα 18) που αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό κατοχής, αντιμετωπίζοντας επανειλημμένες ποινές φυλάκισης και τη «ρετσινιά» του προδότη. Η δεύτερη οργάνωση, με όνομα «Μαχητές για την Ειρήνη», αφορά σε πρώην αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι δεν δέχονται την πρόσκληση ως έφεδροι. Και οι δυο οργανώσεις εναντιώνονται στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και στην κατοχή, και υποστηρίζουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του Ισραήλ.
ΚΚ Ισραήλ: «Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε άμυνα, από το 1948 μέχρι σήμερα».
Σημαντική στιγμή στο πρόγραμμα της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η συνάντηση με τον Mohamed Nafaa, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, και τον Mohamed Barrakei, μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και Ισότητα (Hadash), εκλογικό δικοινοτικό μέτωπο Αράβων και Εβραίων, που στηρίζεται από το ΚΚΙ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΙ στην Χάιφα, τα οποία πρόσφατα είχαν γίνει πάλι στόχος «αγανακτισμένων» Εβραίων εξτρεμιστών, που πετούσαν πέτρες και αντικείμενα φωνάζοντας: Σκοτώστε τους Άραβες. Στείλτε τους Κομμουνιστές στα κρεματόρια!
Καλωσορίζοντας ο Mohamed Nafaa την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης στις ιδιαίτερες συνθήκες του μονομερούς πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και τις κρυστάλλινες και συνεπείς θέσεις του ΠΣΕ πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα. Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΚΚ Ισραήλ ανέλυσε τις θέσεις τού κόμματός του, λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι από το 1948 βρίσκονται συνεχώς σε άμυνα, ποτέ δεν επιτέθηκαν, ποτέ δεν έκαναν κάτι περισσότερο από το να υπερασπίζονται το δικαίωμα σε πατρίδα, ελευθερία και γη, στο πλάι του Ισραήλ. Ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του, έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, εκδιώξεις, καταπατήσεις, μια αργή και συνεχιζόμενη γενοκτονία, με πιο πρόσφατο σταθμό της το μακελειό της Γάζας. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει σκοπό να συζητήσει βιώσιμη και δίκαιη λύση, αξιοποιεί τις συνομιλίες για να κερδίζει χρόνο, επεκτείνοντας τους εποικισμούς γύρω από την Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η αύξηση των εποικισμών μέσα σε 9 μήνες κατά 123%».
Ο ΓΓ του ΚΚΙ συνέχισε την ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ λέγοντας πως η κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά και η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, αποπροσανατολίζουν από την πραγματική κατάσταση, μιλώντας για «Ασφάλεια του Ισραήλ», σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, αξιοποιώντας και τις λαθεμένες θέσεις της Χαμάς στα ζητήματα της Συρίας και του Λιβάνου, αλλά και τη χειροτέρευση της κατάστασης στο Ιράκ. Ωστόσο το Ισραήλ για πρώτη φορά στην πρόσφατη Ιστορία του, δέχτηκε τέτοια αντίσταση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που στέλνει ουσιαστικά τους πολίτες της στα καταφύγια, γιατί οι βομβαρδισμοί στη Γάζα αποτελούν το στόχο και όχι το εργαλείο.
Ο Mohamed Barrakei υπενθύμισε την ιστορική μορφή του ΚΚ Ισραήλ, Tawfik Toubi, επί 41 χρόνια (μέχρι το 1990) ηγετικό στέλεχος και βουλευτή του ΚΚ Ισραήλ (που υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του ΠΣΕ), για να υπογραμμίσει τους δεσμούς τού κινήματος ειρήνης στο Ισραήλ με το ΠΣΕ. Ο Mohamed Barrakei ανέφερε έντονες τάσεις εκφασισμού της κοινωνίας και των θεσμών, μια στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, αυτολογοκρισία των ΜΜΕ, βάθεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, και ένα δικαστικό σύστημα πρόθυμο να βοηθάει την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα. Από τη μεριά του ο Mohamed Barrakei περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνει ο αραβικός πληθυσμός του Ισραήλ, καθώς αυξάνει ο αυταρχισμός και καταπατώνται δικαιώματά του σε πολλές πτυχές της ζωής. Το σύνθημα που κυριαρχεί παντού, είναι ο «εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους» -δηλαδή το Ισραήλ θα είναι το κράτος όλων των Εβραίων και όχι όλων των πολιτών του. Παράλληλα, η σύνδεση της ιθαγένειας με τη στρατιωτική θητεία -ως γνωστόν οι Άραβες του Ισραήλ δεν υπηρετούν στο στρατό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον την επιβράβευση κάθε Ισραηλινού στρατιώτη με απονομή κομματιού γης, από αυτά που κατάσχονται από τους Παλαιστινίους του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι το 1948 οι Άραβες Παλαιστίνιοι του Ισραήλ κατείχαν το 82% της γης, ενώ σήμερα μόνο το 3,5%. Η ισραηλινή κυβέρνηση επίσης σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την αύξηση του πλαφόν εισόδου στην Κνέσσετ από 2% σε 3,25%. Σημειώνουμε πως το ποσοστό του Hadash ήταν στις τελευταίες εκλογές 3%! Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την άνοδο τόσο φασιστικών τάσεων στους Εβραίους πολίτες, όσο και ισλαμιστικών τάσεων στους Άραβες πολίτες.
Συνάντηση επίσης πραγματοποιήθηκε με το Ινστιτούτο Emile Touma για Αραβικές και Εβραϊκές Μελέτες, το οποίο ασχολείται μεταξύ άλλων με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Eissam Makhoul, εξήγησε στην αντιπροσωπεία του ΠΣΕ πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα. Συγκεκριμένα διαθέτει ήδη 6 υποβρύχια που φέρουν τέτοιες κεφαλές, ενώ άλλα τρία βρίσκονται σε διαδικασία παράδοσης από τη Γερμανία. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εντάσσεται στους στόχους πάλης για την επίλυση του Παλαιστινιακού, και η απαίτηση για κατάργηση των πυρηνικών του Ισραήλ.
Οι συναντήσεις του ΠΣΕ στο Ισραήλ ολοκληρώθηκαν με συνάντηση με την Πρωτοβουλία Ειρήνης Αράβων Δρούζων, πληθυσμού μέσα στην Παλαιστινιακή Κοινότητα του Ισραήλ, που το καθεστώς έχει ξεχωρίσει εδώ και 40 χρόνια καλώντας τους άντρες να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό, ενώ δεν το πράττει με τους υπόλοιπους Παλαιστινίους του Ισραήλ. Οι εκπρόσωποι των Δρούζων, άντρες όλων των ηλικιών που έχουν φυλακιστεί από 7 ως 10 φορές, αρνούμενοι τη στράτευσή τους στον κατοχικό στρατό του Ισραήλ, εξηγούσαν υπερήφανα γιατί παρ’ όλες τις πιέσεις και τις συνέπειες (φυλάκιση επί εβδομάδες και μήνες κάθε χρόνο μέχρι το όριο ηλικίας στράτευσης), κρατάνε αυτή τη στάση. Ότι ούτε η θρησκεία τους ούτε ο πατριωτισμός τους τους επιτρέπει να υπηρετούν ένα απάνθρωπο καθεστώς, που κατέχει τη γη των Παλαιστινίων και τους σκοτώνει. Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Ειρήνης τόνισε πως «θέλουν να μας διαιρέσουν για να μπορούν να μας κάνουν κουμάντο. Δεν το επιτρέψαμε και δεν θα το επιτρέψουμε, γι’ αυτό και το ποσοστό των Δρούζων στο Ισραήλ, που αρνούνται τη στράτευση, ξεπερνά το 72%».
Μετά την επιστροφή στην Παλαιστίνη, η αντιπροσωπεία των κινημάτων του ΠΣΕ είχε σημαντικές συναντήσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ολοκληρώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα επαφών και επισκέψεων.
Συνάντηση με τη Φατάχ
Με τους εκπροσώπους της Φατάχ συναντήθηκε σε φιλικό κλίμα η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Ο Nabil Shaath, επί 14 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και σήμερα υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων της Φατάχ, και ο Abdallah Abdallah, αναπληρωτής υπεύθυνος (που διετέλεσε επί πολλά έτη πρέσβης στην Αθήνα), υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ στα γραφεία της Φατάχ. Οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι επισήμαναν την ενδιαφέρουσα και συμβολική σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ, που αντικατοπτρίζει τις θέσεις και τις αρχές του. Μετά την περιγραφή της κατάστασης με την ολοσχερή καταστροφή της Γάζας, τη δολοφονία αμάχων και παιδιών, ο Nabil Shaath εξήγησε πως δεν είναι τυχαία η στιγμή της επίθεσης του Ισραήλ, αφού επί δύο χρόνια γίνονταν προσπάθειες για εσωτερικό διάλογο ανάμεσα στις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης, και μόλις επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αξιοποιήθηκε η απαγωγή τριών εποίκων κοντά στη Χεβρόνα (για την οποία δεν έχει αναλάβει καμιά παλαιστινιακή οργάνωση την ευθύνη), για την έναρξη βομβαρδισμών. Η συνέχεια είναι γνωστή, και αφού απαντούσαν οι Παλαιστίνιοι με ρουκέτες που δεν έπληξαν σχεδόν κανέναν άμαχο, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα και στρατεύματα στη Γάζα, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αρνητική στάση των ΗΠΑ, του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και των κυβερνήσεων της ΕΕ, που δεν διαφοροποιήθηκαν στο ελάχιστο από τη γραμμή του Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε άμυνα, ενώ «λυπούνται» για τις «παράπλευρες απώλειες», που είναι οι χιλιάδες άμαχοι. Σε ερώτηση για το ρόλο της κυβέρνησης της Τουρκίας, εξηγήθηκε πως όλοι γνωρίζουν τις δεσμεύσεις και συμμαχίες όλων, αλλά και το ρόλο του καθενός σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία και Ιράκ. Ο ΓΓ του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, επισήμανε την απαράδεκτη και αντιδραστική θέση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, που όχι μόνο στηρίζει στην πράξη την ισραηλινή σφαγή, αλλάζοντας έτσι παραδοσιακές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ότι βάζει σε κίνδυνο τις παραδοσιακές θέσεις αραβικών χωρών και της Παλαιστίνης, στη Διάσκεψη Ισλαμικών Χωρών σχετικά με τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Συνάντηση με τη Χαμάς
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε επίσης με εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, ο οποίος μίλησε για τη φυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων δίχως δίκη, σε κτηνώδεις συνθήκες κράτησης, αλλά και για το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των βουλευτών τους από τη Δυτική Όχθη, έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Σημείωσε ότι εχθρός της Χαμάς δεν είναι οι Εβραίοι, αλλά η κατοχή και οι έποικοι. «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους κατοίκους της ιστορικής αυτής γης, σε ισότιμη βάση και χωρίς διακρίσεις», τόνισε.
Ζωντανή σύνδεση με Γάζα
Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η μιάμισης ώρας τηλεδιάσκεψη με τη Λωρίδα της Γάζας. Στα γραφεία της Παλαιστινιακής Ένωσης Ανακούφισης Αγροτών της Ραμάλα, στήθηκε μια γέφυρα οπτικοακουστικής επικοινωνίας με τον τόπο του εγκλήματος της ισραηλινής θηριωδίας, τη Γάζα. Απερίγραπτη συγκίνηση γέμισε τις δυο αίθουσες στις δυο παλαιστινιακές πόλεις, όταν στα Τούρκικα, Ελληνικά, Αραβικά και Αγγλικά, οι εκπρόσωποι φορέων της Γάζας και οι οικογένειές τους απεύθυναν χαιρετισμό στην αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, ευχόμενοι να μπορούσαν να τους σφίξουν τα χέρια τους και στις αγκαλιές τους.
Από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το συντονιστικό κοινωνικών κινημάτων, την Ένωση Γυναικών της Γάζας και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Γάζας, έγινε παράθεση των στοιχείων που συνιστούν μια ανθρωπιστική κρίση. Ομόθυμο το αίτημα να χαρακτηριστεί η Γάζα περιοχή γενικευμένης καταστροφής, όπως στην περίπτωση του τσουνάμι. Μετά από 8 χρόνια αποκλεισμού και τρείς πολέμους, η καταστροφή είναι «βιβλική». 6.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, άλλα 6.000 σπίτια μπορούν να επισκευαστούν με κόπο, αλλά δεν μπορούν να κατοικηθούν προσωρινά, ενώ 27.000 σπίτια έχουν ζημιές αλλά μπορούν να κατοικηθούν. 150 εργοστάσια (κυρίως παραγωγής τροφίμων) έχουν βομβαρδιστεί. Εκτιμάται πως χρειάζονται 5 εκατομμύρια τόνοι οικοδομικά υλικά για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός MNabilο, οποίος ενημέρωσε πως τα 2/3 των 10.000 τραυματιών θα έχουν μακρόχρονες συνέπειες και αναπηρίες, άρα προκύπτει ανάγκη για συγκεκριμένη βοήθεια. Η εκπρόσωπος των Γυναικών, Amal Siam, μίλησε για τις τραυματικές εμπειρίες των γυναικών που γέννησαν στα καταφύγια και σε σχολεία, την απώλεια κάθε έννοιας ιδιωτικής σφαίρας, την ταπείνωση και το φόβο, τον πόνο όσων έχασαν τα παιδιά τους, τις φωνές και τα κλάματα φοβισμένων παιδιών. Με πόνο στην ψυχή και μέσα σε κλάματα, η μητέρα 4 παιδιών διηγήθηκε πώς επέζησε από πολύωρο βομβαρδισμό, σε ένα κτίριο 40 ατόμων, όπου έτρεχαν για τη ζωή τους, για να γλυτώσουν από τα χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εναλλάσσονταν με τα άρματα μάχης. Εικόνες κόλασης!
Ο Amzad Shawa, ΓΓ του Συντονιστικού Κοινωνικών Κινημάτων, τόνισε ότι η ζωή και πριν τη βάρβαρη επίθεση ήταν πολύ δύσκολη στη Γάζα. Συνολικά 5 – 6 ώρες ημερησίως υπήρχε ηλεκτροδότηση. Τώρα ακόμη χειρότερα. Από το σύνολο των 450.000 του πληθυσμού που έχουν μείνει άστεγοι, μόνο οι 150.000 έχουν βοηθηθεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ (UNRWA), οι υπόλοιποι παραμένουν σε σχολεία και καταφύγια.
Με μια φωνή όλοι οι εκπρόσωποι επαναλάμβαναν την απαίτηση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας, για την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι εκπρόσωποι των φορέων της Γάζας ζήτησαν από το ΠΣΕ να συμβάλει σε τρεις τομείς με την παρέμβασή του και μέσα από τις οργανώσεις – μέλη του:
  • Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις, να διατηρηθεί η εκεχειρία.
  • Ανακούφιση των θυμάτων και του λαού.
  • Να σπάσει ο αποκλεισμός, και να καταδικαστεί το Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια.
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ δεσμεύτηκε να παλέψει για τα παραπάνω, και να οργανώσει στο άμεσο μέλλον νέα και μεγαλύτερη διεθνή αποστολή κινημάτων, που θα συμπεριλάβει και γιατρούς, για να επισκεφτεί την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε στη Ραμάλα και με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Shawqi Al Ayssa, ο οποίος κατέχει προσωρινά και τα υπουργεία Γεωργίας, Πολιτικών Κρατούμενων, αλλά και το υπουργείο Προσφύγων. Αιτία για την προσωρινή πολλαπλή ευθύνη αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στις 23 Απρίλη 2014 ένα υπουργικό συμβούλιο 16 μελών, από αυτό αποχώρησαν 3 μέλη χωρίς να μπορεί να συμπληρωθεί ακόμη με νέα πρόσωπα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός, που έχει και την ευθύνη της διαχείρισης και του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εξήγησε τα μέτρα που παίρνει η Παλαιστινιακή Αρχή υπό αντίξοες συνθήκες, για τον πληθυσμό της Γάζας, που καταστράφηκε ολοσχερώς, για την μεγάλη ανταπόκριση κινημάτων και οργανώσεων, που οργανώνουν αποστολές υλικών, φαρμάκων. Ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε πως μετά τη συμφωνία για δημιουργία κυβέρνησης ενότητας, που έβαλε τέλος στη διαίρεση των εδαφών και του λαού, το Ισραήλ βρέθηκε σε σχετική απομόνωση, αναζητώντας προσχήματα για όξυνση της αντιπαράθεσης. Ενώ δεν χρειαζόταν χερσαία εισβολή στρατευμάτων, το έπραξε με στόχο να διαλύσει τα πάντα στη Γάζα. Οι πληροφορίες της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης είναι ότι οι νεκροί στρατιώτες του Ισραήλ ξεπερνούν τους 500, ενώ το Ισραήλ παραδέχεται μόνο 67! Στο Κάιρο η παλαιστινιακή πλευρά απαιτεί άρση του αποκλεισμού, χρήση λιμανιού και αεροδρομίου, και την απελευθέρωση όλων των πρόσφατων 2.000 κρατούμενων, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δυο μήνες. Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε για τη διεθνή διακυβερνητική διάσκεψη δωρητών, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη στο Κάιρο για τη στήριξη της Γάζας. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Zuhal Okuyan, επισήμανε την υποκρισία της κυβέρνησης Ερντογάν, που για άλλη μια φορά εμφανίζεται ως φίλος των Παλαιστινίων, ενώ -πέρα από τους λεονταρισμούς- δεν τόλμησε να παγώσει ούτε μια συμφωνία με το Ισραήλ, αντίθετα στηρίζει και διμερώς και μέσα από το ΝΑΤΟ, όλα τα σχέδια του Ισραήλ και του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε ότι τη λαθεμένη εκτίμηση για το ρόλο της Τουρκίας, την πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια κι άλλοι λαοί της περιοχής.
Συνάντηση με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)
Τελευταία συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ αποτέλεσε αυτή με την ηγεσία του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο εκπροσώπησαν οι Abdel Rahim Malouh, μέλος του ΠΓ της Οργάνωσης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, και ο Omar Shada, μέλος του ΠΓ και εκδότης της εφημερίδας της Οργάνωσης. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ ενημερώθηκε για τις θέσεις της Οργάνωσης σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας των παλαιστινιακών κομμάτων, που μετά το 2007 βρίσκονταν σε διάσταση. Θετικά εκτιμάται ότι στις συνομιλίες στο Κάιρο μετέχει ενιαία αντιπροσωπεία από την Παλαιστίνη, κάτι που ενόχλησε το Ισραήλ, το οποίο επί χρόνια ισχυριζόταν πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το σύνολο του λαού. Το Ισραήλ στοχεύει προοπτικά στη δημιουργία παλαιστινιακής κρατικής οντότητας μόνο στη Γάζα, αφού θα έχει καταλάβει σταδιακά τα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ με διάφορους τρόπους, διώχνοντας τους Παλαιστινίους προς τη Γάζα. Για το PFLP βάση της λύσης για ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να είναι σε λιγότερο από το 22% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης, με τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, αλλά και με την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων, με βάση και την απόφαση 194 του ΟΗΕ.
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της και την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη και ΓΓ της Οργάνωσης, Ahmad Sa’adat.
Πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από την Παλαιστίνη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα παλαιστινιακά ΜΜΕ:
«Μετά από 5 μέρες επίσκεψης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μέσα από πάνω από 12 συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα από τους δυο λαούς, και έχοντας καταγράψει τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά του άμαχου Παλαιστινιακού Λαού στη Γάζα, επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαίτηση να μπει τώρα τέλος στη σφαγή των Παλαιστινίων, να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της κατοχής, με την άμεση άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τη δυνατότητα μετακινήσεων ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη είναι βάρβαρη και ανάλγητη, γιατί τη στηρίζουν και την εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχουν τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή. Είναι συνεργοί στο καθημερινό έγκλημα. Η άνοδος των εξτρεμιστικών θρησκευτικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί εκτός του θρησκευτικού μίσους που διαδίδει, δεν αφήνει τους λαούς να δουν τα πραγματικά αίτια της δυστυχίας τους, που βρίσκονται στο σύστημα που τους εκμεταλλεύεται και γεννάει πολέμους και μιζέρια. Το ΠΣΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα την οργάνωση της αλληλεγγύης των λαών με τον Παλαιστινιακό Λαό, στηρίζοντας τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση για δημιουργία και αναγνώριση Ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιούνη 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για όλα τα παραπάνω, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα οργανώσει Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης των λαών με την Παλαιστίνη, στις 28 – 29 Νοέμβρη στην Ινδία. Αυτή θα είναι και μια συμβολική απάντηση σε κυβερνητικές «διασκέψεις δωρητών», που όταν δεν συγκαλύπτουν και ανέχονται το έγκλημα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ενώ ετοιμάζουν τις κατασκευαστικές τους εταιρείες να πλουτίσουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε η ισραηλινή θηριωδία».
902
Αναρτήθηκε από  sibilla

Απάντηση