ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ -ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ  — Ο ΥΠΕΞ «ομολογεί» και αντεπιτίθεται κατηγορώντας το ΘΕΜΑ για λαϊκισμό…

  — Σάλος από το δημοσίευμα και τις φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πήρε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να πάει από τη Σκιάθο στις Βρυξέλλες και επέστρεψε στο νησί των Σποράδων – Τι απαντά το ΘΕΜΑ 

  — Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει ακόμη δουλειά για να καταστεί… ιπτάμενη, όμως η εξουσία δίνει φτερά, τουλάχιστον στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Παρότι μοιάζει ανεξήγητο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πριν από λίγες μέρες κατάφερε να πείσει τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να εγκρίνει την προσγείωση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους στη Σκιάθο για τη μετακίνηση του πρώτου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, που ζήτησε να τον παραλάβει το VIP αεροσκάφος από το νησί των Σποράδων για να μη χαλάσει τις διακοπές του, έκανε κι αυτός μια παραχώρηση: μετακινήθηκε στη Σκιάθο από τη Σκόπελο όπου παραθέριζε με πλωτό μέσο… Βλέπετε, η Σκόπελος δεν διαθέτει αεροδρόμιο…

Για να καταστεί δυνατή η πτήση του κ. Βενιζέλου προς το Βέλγιο μέσω Σποράδων, ο κ. Αβραμόπουλος ήρε τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει πριν από 12 μήνες, τον Αύγουστο του 2013, όταν είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει πανομοιότυπο αίτημα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τότε μάλιστα ο υπουργός Αμυνας είχε δώσει στη δημοσιότητα το αίτημα του κ. Βενιζέλου να προσγειωθεί το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων στη Σκιάθο για να ταξιδέψει ο τελευταίος στις Βρυξέλλες, σχεδόν αδιαφορώντας για τη δημόσια διαπόμπευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που επικρίθηκε ότι έχει παράλογες απαιτήσεις και δεν ενδιαφέρεται για την εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος. Τότε, μάλιστα, είχε «διαρρεύσει» έγγραφο του ΓΕΑ στο οποίο χειρόγραφα είχαν προστεθεί οι εξής φράσεις: «Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και μέχρι εκδόσεως τροποποιήσεως το δρομολόγιο επιστροφής περιλαμβάνει στάση στη Ν. Σκιάθο και η ώρα αναχωρήσεως είναι η 09.30». Το αίτημα που απερρίφθη τότε ενεκρίθη φέτος χωρίς κανένα παρατράγουδο. Με την ενδιάμεση στάση του κυβερνητικού Embraer στη Σκιάθο το κράτος επιβαρύνθηκε με πολλές χιλιάδες ευρώ για μια πτήση προς τις Βρυξέλλες που θα μπορούσε να κοστίσει ελάχιστα χρήματα, ιδίως αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεγε να πετάξει με πτήση της γραμμής. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, θα έπρεπε να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με απλούς πολίτες που δεν εκφράζονται ακριβώς με κολακευτικό τρόπο για τον υπουργό Εξωτερικών όταν έχουν την ευκαιρία να τον συναντήσουν δημοσίως…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Πόσο κοστίζει μία ώρα πτήσης με το συγκεκριμένο αεροσκάφος; Σύμφωνα με το επίσημο τιμολόγιο, κάθε ώρα πτήσης με το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων τύπου Εμπραέρ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με το ποσό των 5.660,80 ευρώ. 

Το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο των Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα, όπου ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι μετακινήθηκε προς τη βελγική πρωτεύουσα μέσω Σκιάθου για να μην χαλάσει τις εργάσιμες -όπως τις χαρακτηρίζει- διακοπές του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών:

«Κατά την άποψη της εφημερίδας, η μετακίνηση κακώς έγινε με υπηρεσιακό αεροσκάφος με ενδιάμεση στάση στη Σκιάθο, όπου βρισκόταν για διακοπές τεσσάρων εργασίμων ημερών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Το δημοσίευμα προφανώς εννοεί ότι ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να μετακινηθεί στις 14.8 από τη Σκιάθο στην Αθήνα, να ταξιδεύσει στις 15.8 στις Βρυξέλλες, να επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ή την επομένη (16.8), οπότε και περίττευε να αναζητήσει τρόπο επιστροφής στη Σκιάθο, προκειμένου να συναντήσει την οικογένεια του, με δεδομένο ότι ήταν, ούτως ή άλλως, προγραμματισμένη η επιστροφή του στην Αθήνα στις 17.8. Έτσι, θα είχε διαθέσει τρεις ημέρες από τις ελάχιστες των διακοπών του για μια έκτακτη συνεδρίαση έξι ωρών στις Βρυξέλλες!

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και ο εκάστοτε Υπουργός των Εξωτερικών μετακινούνται για τις αποστολές τους στο εξωτερικό με υπηρεσιακό αεροσκάφος γιατί διαφορετικά δεν είναι εφικτή τεχνικά η ανταπόκριση στις διάφορες υποχρεώσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, όποτε υπάρχει δυνατότητα χρήσης εμπορικών πτήσεων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τις χρησιμοποιεί. Τούτο όμως δεν ήταν τεχνικά εφικτό για την έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Αυγούστου.

Η κριτική είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Ο ακραίος λαϊκισμός απλώς αυτοακυρώνεται και αφήνει μόνο την οσμή της κακοπιστίας του».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΓΡΕΚΙ

Απάντηση