Η ΖΩΗ ΜΟΝΑΧΩΝ ΓΝΗΣΙΑΣ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ 1  — ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΓΝΩΣΙΩΝ ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

  — ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   — Άρθρο από την εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” — Πέμπτη 18.09.2014

   — Θέμα: Στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται η αντιπαράθεση (κατά της γνήσιας Ιεράς Μονής Εσφιγμένου)

  — Εσφιγμένου — Νέα ένταση με κλητήριο εκκένωσης.

  — Νέα ένταση παρατηρείται στις σχέσεις των ζηλωτών μοναχών της Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος και των μοναχών που απαρτίζουν τη νέα αδελφότητα. Αφορμή στάθηκε μία νέα απόφαση που κοινοποι­ήθηκε στους ζηλωτές με την απαίτηση να εκκενώσουν αυτήν τη φορά το κονάκι του μοναστηριού, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Του Κώστα Καντούρη
— Η προσπάθεια των νεοεσφιγμενιτών να αποκτήσουν κτίρια τα οποία εκμεταλλεύονται οι ζηλωτές, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί “σχισματικοί” και γι’ αυτό ζητήθηκε η αποχώρηση τους από τη μο­ναστική Πολιτεία, προκαλεί διαρκώς προβλήματα στην Πολιτεία του Άθω. Μόλις πριν από λίγους μήνες προκλή­θηκαν επεισόδια όταν δικαστικός επι­μελητής επιχείρησε να εισβάλει με σκα­πτικό μηχάνημα στο αντιπροσωπείο του μοναστηριού στις Καρυές, στο οποίο ζουν οι ζηλωτές, επιχειρώντας να σπάσει την πόρτα.

  — Οι εικόνες έκαναν πάλι τον γύρο του κόσμου και θύμιζαν τα τραγικά επει­σόδια με τις συγκρούσεις που είχαν ση­μειωθεί μεταξύ των μοναχών της παλιάς και της νέας αδελφότητας, στα οποία αιμόφυρτοι μοναχοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

  — Τώρα το ζήτημα μεταφέρεται εκτός Αγίου Όρους, καθώς η απόφαση εκκέ­νωσης που επιδόθηκε στους ζηλωτές της μονής Εσφιγμένου αφορά διαμέρι­σμα που διατηρεί το μοναστήρι στην οδό Βενιζέλου. Οι ζηλωτές, αντιδρώντας στην απόφαση εκκένωσης, έστειλαν επι­στολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα που ταλαιπωρεί τη μοναστική Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, ενώ εξαπολύουν πάλι επίθεση εναντίον του Πατριάρχη. “Για μία ακόμη φορά η δικαιοσύνη είναι με τους ισχυρούς και παραδίδει περιουσιακά στοιχεία που με κόπο απέκτησε η αδελ­φότητα μας”, αναφέρουν στην επιστολή τους οι ζηλωτές της Εσφιγμένου, αρ­νούμενοι να εγκαταλείψουν το χώρο από το διαμέρισμα – κονάκι του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η ΖΩΗ ΜΟΝΑΧΩΝ ΓΝΗΣΙΑΣ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ 2ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΝΑΚΙ

Στο κονάκι της Βενιζέλου βρίσκεται πάντα ένας μοναχός της παλιάς Εσφιγμένου, όμως τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την κοινοποίηση της απόφασης εκκένωσης, άρχισε να ενισχύεται ο χώρος με μοναχούς και λαϊκούς. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ζηλωτές, η προθεσμία εκκένωσης αφορά ένα τριήμερο και εκπνέει το βράδυ της Παρασκευής, εκφράζοντας φόβους πως από τη Δευτέρα θα κινηθούν οι διαδικασίες με δικαστικό επιμελητή. “Εγώ δεν πρόκειται να βγω από το σπίτι μου. Εδώ είναι το αντιπροσωπείο μας. Εδώ έρχονται όσοι μοναχοί χρειάζονται έναν γιατρό και πρέπει να μείνουν εκτός μοναστηριού”, τόνισε ο μοναχός Μαρδάριος, ο οποίος ζει αυτήν την περίοδο στο κονάκι της Θεσσαλονίκης.

Από την εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”
Πέμπτη 18.09.2014

— Θέμα: Στα … όπλα πάλι οι Εσφιγμενίτες. — Επιστολή στον Πρωθυπουρό από τους ζηλωτές μοναχούς.

Ρεπορτάζ:  Θάνος Χερχελετζής
Νέο κύκλο διώξεων εναντίον τους καταγγέλλουν οι ζηλωτές μοναχοί της Ιερής Μονής Εσφιγμένου Αγίου Ορους. Απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι δικαστικός επιμελητής τούς κοινοποίησε απόφαση, με βάση την οποία πρέπει να εκκενώσουν το κονάκι του μοναστηριού που βρίσκεται στο κέντρο της θεσσαλονίκης και να το παραδώσουν στη νέα αδελφότητα, «που εν μια νυκτί», όπως καταγγέλλουν, «βατπίστηκαν Νεοεσφιγμενίτες με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη».
«Δεν πρόκειται να παραδώσουμε το κονάκι, αλλά και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο του μοναστηριού στους μοναχούς του ευρώ και της διαπλοκής. Δεν μας φοβίζουν και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.
Οι ζηλωτές μοναχοί μέσω της επιστολής εξηγούν στον πρωθυπουργό τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και καταγγέλλουν ότι εξαιτίας αυτής της διαφωνίας διώκονται και δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, καύσιμα και
ό,τι άλλο χρειάζονται για την επιβίωση τους.

«Μετά τις απαγορεύσεις ήρθαν οι δικαστικές διεκδικήσεις των περιουσιακών μας στοιχείων, κινητών και ακίνητων. Δεν μένει τίποτε άλλο στο Φανάρι παρά να διατάξει και τη σταύρωση μας» σημειώνουν. Οι μοναχοί εξαπολύουν πυρά κατά του κ. Βαρθολομαίου και τονίζουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν «έναν μοχλό πίεσης του “Πατέρα”μας και “Φιλεύσπλαχνου” και βαθιά “Χριστιανού” Οικουμενικού, ώστε να αποδεχτούμε τα φιλοπαπικά του αισθήματα και να χειροκροτήσουμε και εμείς, όπως το υπόλοιπο Άγιον Όρος, τα συλλείτουργα με τον Πάπακαι την έκπτωση Πίστης. Ένας Βαρθολομαίος ενάντια σε κανόνες των Πατέρων της Εκκλησίας και της Ομολογίας της Πίστεως. Οικουμενικός και προστάτης της πίστης, μαϊμού. Σας ενημερώνουμε, όμως, ότι η πίστη μας δεν μεταβιβάζεται ούτε με δικαστικές αποφάσεις ούτε με όλες τις διωκτικές Αρχές της Ελλάδος».

Οι Εσφιγμενίτες μοναχοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν παραδίδουν τίποτα σε προδότες της πίστης και υπογραμμίζουν ότι «οι μοναχοί του ευρώ έχουν καρπωθεί με δικαστικές αποφάσεις περιουσιακά στοιχεία που επιτρέπουν σε αυτούς, τέσσερις μοναχούς, μια πλούσια ζωή, ενώ στους 128 μοναχούς της Εσφιγμένου αποτελούν πόρους επιβίωσης».

Απόσπασμα από την Δικαστική απόφαση:

Αριθμός Απόφασης: 1228/2014
Αριθμός κατάθεσης έφεσης 4134/15-12-2011
Αριθμός κατάθεσης προσθέτων Λόγων 2356/4-9-2013 ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Ανέστη Μηλιόπουλο, Πρόεδρο Εφετών, Άννα Πελεκούδα, Αναστασία Παπαδοπούλου-Εισηγήτρια Εφέτες και τη Γραμματέα Σταυριανή Κωνσταντινίδου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο του την 7 Οκτωβρίου 2013^ για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ :
ΤΩΝ ΕΚΚΑΛΟΥΝΤΩΝ-ΕΝΑΓΟΜΕΝΩΝ 1) Μεθοδίου-Ματθαίου Παπαλαμπρακόπουλου του Δημητρίου, 2) Θεοκλήτου-Θωμά Γερμανού του Βασιλείου, 3) Γρηγορίου-Γεωργίου Πολυχρονίου του Ιωάννη, 4) Σεραφείμ-Κωνσταντίνου Λάμαρη του Ιωάννη, 5) Βαρνάβα-Βασιλείου Χαμαλίδη του Κωνσταντίνου και 6) Εφραίμ-Ευαγγέλου Σαρλάνη του Γεωργίου, κατοίκων απάντων κεντρικού κτιρίου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, τους οποίους εκπροσώπησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Σταμάτης Κουμάνης (ΑΜ 7899), με βάση την από 4-10-2013 δήλωση, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.
ΤΗΣ ΕΦΕΣΙΒΛΗΤΗΣ-ΕΝΑΓΟΥΣΑΣ : Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, που εδρεύει στο Άγιον Όρος, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, την οποία εκπροσώπησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Διογένης Καραγιαννακίδης (ΑΜ 3550), με βάση την από 4-10-2013 δήλωση, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.
Η ενάγουσα με την από 2-9-2009 και με αριθμό κατάθεσης 35987/2009 αγωγή της, διεκδικητική ακινήτου, ασκηθείσα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ζήτησε ό,τι ανέφερε σ’ αυτήν. Το παραπάνω Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 24608/2011 οριστική του απόφαση δέχθηκε την αγωγή… …. …. …. …. ….

ΠΗΓΗ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Απάντηση