Το κοινοβούλιο του Ισραήλ (κνεσέτ) ψήφισε μέτρο την Τρίτη, που επιτρέπει την άρνηση της κρατικής χρηματοδότησης σε ιδρύματα, (που δεν στηρίζουν στο καταστατικό τους), το ζήτημα ύπαρξης της χώρας ως Εβραϊκό κράτος Η κίνηση αυτή επικρίθηκε ότι έχει σαν στόχο την αραβική κοινότητα στο Ισραήλ.
Η λεγόμενη Νάκμπα νόμου, χρησιμοποιήθηκε αντί της αραβικής λέξης “καταστροφή”, η οποία δείχνει το πώς βλέπουν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι την ίδρυση του Ισραήλ, πέρασε και εγκρίθηκε με ψήφους 37 –  έναντι 25, μετά από θυελλώδη συζήτηση μεταξύ δεξιών και “αριστερών” βουλευτών.
Ομάδες αστικών δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει το μέτρο ως μια προσπάθεια να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης των Αράβων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Ισραήλ κατά κύριο λόγο.
Ο νόμος θα επιτρέψει την παρακράτηση των πόρων, που προορίζονται για τα δημόσια ιδρύματα (ΝΠΔΔ), τα οποία θα θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε δημόσια αμφισβήτηση της ίδρυσης του Ισραήλ ως Εβραϊκού κράτους ή ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα, (δια της οποίας οι Ισραηλινοί θα θεωρούν) «ότι αρνούνται την ύπαρξη του Ισραήλ ως Εβραϊκό και …δημοκρατικό κράτος”.
Πολλοί Άραβες στο Ισραήλ, συγγενείς των Παλαιστινίων που παρέμειναν σε αυτό που είναι τώρα το Ισραήλ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά τη διάρκεια των πολέμων από το 1948 (και μετά) που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη οι Ισραηλινοί, αμφισβητούν αν θα πρέπει το Ισραήλ να είναι ένα (αμιγώς) Εβραϊκό κράτος.
Σε αντίθεση με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, οι Ισραηλινοί Άραβες (των εδαφών του 1948) είναι προσαρμοσμένοι στο καθεστώς αν και πολλοί διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις.
Δεξιοί ισραηλινοί βουλευτές που εισήγαγαν το νομοσχέδιο (του οικονομικού στραγγαλισμού) επέμειναν ότι η πρόθεσή τους είναι, να υπερασπιστούν το Ισραήλ ενάντια σε αυτό που βλέπουν, σαν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά της νομιμότητας, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους και με άλλα αραβικά κράτη.
Οι “φιλελεύθεροι” Ισραηλινοί βουλευτές υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο ήταν αντιδημοκρατικό.

Ο Άραβας βουλευτής Jamal Zahalka είπε, ότι το μέτρο πιθανόν θα ενθαρρύνει περισσότερους Ισραηλινούς Άραβες να συμμετάσχουν στο είδος των γεγονότων που προσπαθεί να εμποδίσει – όπως “το κοινό πένθος” των Αράβων για τη δημιουργία του Ισραήλ, για το οποίο πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας κάθε χρόνο σε ορισμένες αραβικές πόλεις του Ισραήλ, την “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” του.
ΠΗΓΗ: http://www.reuters.com/
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης
======================
Υπενθυμίζω, ότι τον προηγούμενο χρόνο, άλλες δύο φορές ανάρτησα παρόμοιο θέμα σιωνιστικής-νεοναζιστικής νομοθεσίας της Ισραηλινής Βουλής, σε ένδειξη της ρατσιστικής συμπεριφοράς της απέναντι στους Άραβες, από την εκάστοτε πλειοψηφία της.
======================

ΤΥΧΟΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ

Απάντηση