Δυστυχώς αποδεικνύεται και στη μικρή κοινωνία των δύο νησιών μας ότι η μεγάλη μάζα της μεσαίας -κυρίως- τάξης παραμένει με το μέσο της πολίτη ασάλευτο, κοιμώμενο και αδρανή.
Ασάλευτος, σα να ελπίζει ότι αυτός, με τις ακρούλες του και το μεροκάματο ή το μισθουλάκο του θα τη γλιτώσει, δεν θα πληγεί από την οικονομική κρίση.
Κοιμώμενος: ονειρευόμενος ότι δεν θα είναι αυτός που θα στερηθεί των βασικών δικαιωμάτων για μια ευπρεπή ζωή, αλλά ο διπλανός του, που ζούσε άσωτα. Δεν θα χρειαστεί γιατρό ούτε ασθενοφόρο -γιατί σε αυτόν θα τύχει τώρα;- και τα παιδιά του δεν θα βιώσουν υποβάθμιση της παιδείας και συνένωση σχολείων και τάξεων, αλλά μόνο τα παιδιά άλλων σχολείων, και εν τέλει ας διαμαρτυρηθούν αυτοί που τους ψηφίσαμε να μας εκπροσωπούν.

Και αδρανής: Πιάσε τώρα ένα καπουτσίνο και φέρε και κανέλα χωριστά – μερακλήδικος.
Η χθεσινή συγκέντρωση για τα προβλήματα της υγείας στα δύο νησιά αφορά προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν τα έβλεπε:
– μόνο τώρα που έλειψε ο παιδίατρος καταλάβαμε ότι ο παράδεισος μας στα δύο πιο χαρισματικά νησιά του κόσμου ίσως και να μην είναι και τόσο ελκυστικός για έναν νεοδιοριζόμενο γιατρό για να έρθει και να υπηρετήσει εδώ.
-μόνο τώρα που τα μπουκαλάκια του μικροβιολογικού μας τέλειωσαν διαπιστώσαμε ότι γεμίσαμε τα τελευταία χρόνια ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια που πρέπει να τους ευχαριστούμε κιόλας για τις υπηρεσίες τους.
-μόνο τώρα, που οι βάρδιες του ΕΚΑΒ δεν “βγαίνουν”, θυμηθήκαμε ότι στον 21ο αιώνα γίνονται πανάκριβες διακομιδές με ψαροκάϊκα, ενώ το υγειονομικό αεροσκάφος αναζητείται.
-μόνο τώρα, που πήραν σύνταξη δυο παιδίατροι, ανακαλύψαμε ότι λείπουν πολλές βασικές ειδικότητες γιατρών σε ένα παρωχημένο οργανόγραμμα που βγήκε τόσο παλιά, τότε που ο Ανδρέας ακόμα δεν γνώριζε τη Λιάνη.
-μόνο τώρα, που αναζητήσαμε που πάνε τα 5 ευρώ, διαπιστώσαμε ότι ακόμα και τα χειρουργικά ράμματα (αν δεν είναι σε έλλειψη) είναι αμφίβολης ποιότητας, ότι τα γάντια μιας χρήσης σχίζονται πριν τα φορέσεις, ότι τα γλωσσοπίεστρα (τα κοινά “ξυλαράκια”) είναι σε έλλειψη, ότι γάζες, οινόπνευμα και λοιπά υλικά πρέπει να τα φέρει ο άρρωστος από το σπίτι του ή από φαρμακείο, κι ότι, τέλος, ακόμα δεν έχουμε μάθει που πήγαν κάποια λεφτά που χάθηκαν μέσα από το ΚΥ.
-μόνο τώρα, που αναζητείται κάποιος για να μιλήσει εκ μέρους του Κέντρου Υγείας, ανακαλύπτουμε ότι κανένας δεν επιθυμεί να αφανιστεί πολιτικά αναλαμβάνοντας διοικητής (αυτό από μόνο του δείχνει αφενός ποιοι γίνονται διοικητές και γιατί και οι άξιοι καταποντίζονται).
-μόνο τώρα, που φάγαμε πόρτα από τον λογιστή Υπουργό Υγείας μας κακοφάνηκε η γενικότερη απάθεια της 2ης ΔΥΠΕ (κ. Παπανικολάου και κ. Ζώτος) και μόνο τώρα, που ερημώνει το Κέντρο Υγείας, γίνεται αντιληπτό ότι το νοσοκομείο μπορεί να γίνει μόνο ως ιδιωτική τουριστοκλινική από ιδιώτες.

Όλα αυτά κι άλλα πολλά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Η κορύφωση των προβλημάτων (κι όχι τα προβλήματα) του ΚΥ Πάρου είναι που συνέπεσαν χρονικά με το Μνημόνιο: αυτός είναι ο λόγος που όλοι συσπειρώθηκαν γύρω από αυτό και ζητούν λύσεις τώρα σε ένα πρόβλημα του προχτές. Δυστυχώς το Μνημόνιο μετριέται με το μοιρογνωμόνιο, και ούτε μοίρα απόκλιση δεν συγχωρείται για τη δική μας Μοίρα.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Γενναίες αποφάσεις ας μην περιμένουμε, προσλήψεις επίσης δεν προβλέπονται από το Μνημόνιο, μόνο φωνή δεν φτάνει, τουλάχιστον όμως ας είναι πιο δυνατή. Άλλο να έχεις 200 άτομα και να φωνάζουν “η Υγεία πάνω απ’ όλα” κι άλλο 3000 να το διατυμπανίζουν. Έτσι που αυτό το “πάνω απ’ όλα” να σκεπάζει το “μία απ’ όλα” του παρακείμενου καφεμεζεδοπωλείου.

Αναμένοντας τα νέα μέτρα της επιτροπής, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Κι ας βολευτούμε όπως όπως εν τω μεταξύ, σαν εκείνο το “νέο” ασθενοφόρο πίσω από το Δήμο Αντιπάρου, που πρέπει κάθε πρωί να το βάζει μπρος ο οδηγός του Δήμου για να μην πέσει η μπαταρία του, και το καλοκαίρι θα το βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες, όπως βγάζουμε εμείς φωτογραφίες τα ρετρό αυτοκίνητα στην Κούβα.
Αξίζει ένας καλός λόγος για τη δυναμική παρουσία του δημοτικού συμβουλίου Αντιπάρου, υπήρχε σχεδόν απαρτία για ένα θέμα που δεν είναι άμεσο του νησιού, αλλά το επηρεάζει έμμεσα σε μεγάλο βαθμό (διακομιδές, εργαστηριακές εξετάσεις, ειδικότητες ιατρών ΚΥ, μετακινήσεις ιατρών Αντιπάρου, προμήθειες υλικών). Παράλληλα με τα αιτήματα του ΚΥ  Πάρου, μπορούν να διεκδικήσουν μοίρα στο μοιρογνωμόνιο του κ. Λοβέρδου και αιτήματα που έχουν παρουσιαστεί από την αντιδήμαρχο στην προηγούμενη συγκέντρωση και που έφερε ο δήμαρχος Αντιπάρου στο τραπέζι της Επιτροπής για την Υγεία. Ακόμα κι αν τίποτα δεν γίνει, όπως αρχικά ελέχθη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που γίνονται είναι δυστυχώς για αυτοεκτόνωση μιας οργής που τελικά δεν εκτονώνεται, αντίθετα γιγαντώνεται. Μέχρι που για κάποιον λόγο, που συνήθως είναι τραγικός, ξεσπάει επί δικαίων και αδίκων, κι εκεί δεν αποκαλείς τον πολιτικό “ψεύτη”, όπως δήλωσε ο αξιότιμος κ.Ροκονίδας, αλλά κλέφτη και φονιά. Και ανάλογα του φέρεσαι.
Προτείνουμε, κι ας το λάβουν υπ’ όψιν όσοι εμπλέκονται στα της υγείας του νησιού:
Πρόταση στους ιδιώτες ιατρούς να αναλαμβάνουν δωρεάν επείγοντα περιστατικά του ΚΥ Πάρου, δηλαδή του πληθυσμού που τους φιλοξενεί και τους “τρέφει’: παθολόγους, εργαστηριακούς γιατρούς, παιδίατρο, καρδιολόγους, ορθοπεδικό, χειρουργό. Αν η κρίση έχει αποδέκτες όλους μας, τότε και αυτοί που έχουν την γνώση πρέπει να τη μοιράζονται προς όφελος του πληθυσμού σε δύσκολους καιρούς όπως τώρα.
Συνεισφορά του Βελεντζείου όπως κάνει εδώ και καιρό.  Και της Εκκλησίας, που δήλωσε βροντερότατο παρόν, ας μας δείξει έμπρακτα ότι μπορεί να στηρίξει τις ελλείψεις του ΚΥ Πάρου, πχ. συνεισφέροντας από το  εισόδημα της για την πρόσληψη νοσηλευτών ή προσωπικού ΕΚΑΒ και αποδεικνύοντας ότι δεν βρέθηκε εκεί για πολιτικούς λόγους αλλά για λόγους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.
Εύρεση εκ μέρους του δήμου Πάρου ενοικιαζόμενων σπιτιών και εστιατορίων που να μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τους νεοδιοριζόμενους γιατρούς ως προς τη στέγη και τη σίτιση.

Νέα παράσταση στο Υπουργείο Υγείας, ακόμα πιο δυναμική, με συμμετοχή των συλλόγων των νησιών.
Υπόμνημα στον “φίλο” Υπουργό Εσωτερικών για ενεργή υποστήριξη. Ενεργή κι όχι θεωρητική.
Εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα και λοιπά νομικά μέτρα. Αν είμαστε θυμωμένοι ας το δείξουμε, ώστε στην πρώτη απώλεια εκ Μνημονίου και πριν γραφτεί στην ταφόπλακα “υπέρ Στρος Καν” να χρεωθεί η αναλογούσα ευθύνη στους υπευθύνους που μας έστειλαν στον πάτο του πηγαδιού.
Κάθε άλλη ιδέα ας κατατεθεί ΤΩΡΑ εκεί που πρέπει, πριν γίνει η επόμενη παράσταση που θα είναι τρεις κι ο κούκος στο Κέντρο Υγείας και τρεις ζάχαρες στο διπλανό καφέ.
Δείτε τι συνέβη χτες:
ΠΗΓΗ ΠΑΡΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αναρτήθηκε από antiparos-blog.blogspot
ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ (ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 22.00′ μ.μ.) Η  ΔΙΕΚΟΨΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΟΥ – ΑΝΑΖΗΤΩ ΞΑΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Απάντηση