Στη μνήμη του Imad Fayez Mughniyah

12 Απριλίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Ο Imad Fayez MUGHNIYAH (Γενήθηκε 7 Δεκ 1962 – Δολοφονήθηκε 12 Φεβρουαρίου 2008).Επίσης φαίνεται γραμμένος και σαν Mughniyya, Mughniyeh, Mogniyah, Moughnie, και ήταν περισσότερο γνωστός και ως Χατζ Radwan ( الحاج رضوا). Ηταν ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ήταν αναπληρωτής αρχηγός, αναφέρεται και ως επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της οργάνωσης, ανώτερος αξιωματούχος υπηρεσιών πληροφοριών και ως ιδρυτής της οργάνωσης. Ο Mugniyah έχει συσχετισθεί με τη βομβιστική επίθεση στους στρατώνες της Βηρυτού και τον βομβαρδισμό της πρεσβείας των ΗΠΑ, οι οποίες έλαβαν χώρα το 1983 και σκοτώθηκαν πάνω από 350 άτομα, καθώς και για την απαγωγή δεκάδων αλλοδαπών στο Λίβανο το 1980. Ήταν αυτός που κατηγορήθηκε στην Αργεντινή, για τον σημαντικό ρόλο του, στην επίθεση κατά της Ισραηλινής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες. Στο υψηλότερο προφίλ επιθέσεων, για τις οποίες διατυπώνεται ο ισχυρισμός, ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 1980, λίγο μετά την ίδρυση της Χεζμπολάχ. Θεωρείται ότι έχει σκοτώσει τους περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ, από οποιονδήποτε άλλον αγωνιστή, στις πριν από το 2001 οι επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, και συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές, που φέρεται να έχει οργανώσει μαζί με άλλους, με τις οποίες όμως πέτυχαν την κατάργηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Λίβανο το 1980.

Οι Πληροφορίες γι’ αυτόν είναι περιορισμένες. Έχει αναφερθεί από το  FBI  των ΗΠΑ, ότι χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο του Χατζ, και να έχει ονομασθεί σαν Αμπού Dokhan, που στα αραβικά σημαίνει «καπνός στον κομιστή» ή «πατέρας του καπνού», σύμφωνα με την συγγραφέα φαντασίας των ΗΠΑ Richard Couch, εξαιτίας της ικανότητάς του να εξαφανίζεται όταν τον κυνηγούσαν. Ο MUGHNIYAH συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αναζήτησης Καταζητούμενων Τρομοκρατών και είχε επικυρηχθεί «γενναιόδωρα», με 5 εκατομμύρια $ US στη λίστα των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI.

Ο Imad MUGHNIYAH δολοφονήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2008, με τη χρησιμοποίηση ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου, στο οποίο είχαν τοποθετήσει ισχυρά εκρηκτικά στο εσωτερικό του προσκέφαλου του οδηγού, περίπου στις 23.00 μ.μ. τοπική ώρα στη γειτονιά Kfar Suseh της Δαμασκού, στη Συρία. Όταν ο MUGHNIYAH έφτασε για να προσπεράσει το αυτοκίνητο με τα πόδια, η βόμβα πυροδοτήθηκε. Μέρη του σώματος του Mughniyeh βρέθηκαν αργότερα διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου.
Περισσότερα στη http://en.wikipedia.org/wiki/Imad_Mughniyah
http://mavroskrinos.blogspot.com/2011/04/hezbollah-imad-fayez-mughniyah.html
Αναρτήθηκε από Διηνέκης – ΕΣΧΑΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΣΧΕΣΕΩΣ

Απάντηση