Ομάδες Πίεσης (Λόμπι) των Εβραίων, αναζητούν τρόπους για να σταματίσουν στον ΟΗΕ, τη πιθανή αναγνώριση της «Παλαιστίνης». Συσκέπτονται για να βρουν τρόπους να σταματήσουν το “τσουνάμι” που έρχεται.

Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να αποκρούσουν τα σχέδια απόφασης που κατατίθενται στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, που προβλέπουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης (ως κράτους) από τη Γενική Συνέλευση (φωτό).
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (JTA) – Τη πορεία προς την διεθνή αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το Σεπτέμβριο – προβλέπεται σε σχέδιο απόφασης, που θα καταθέσουν οι Παλαιστίνιοι ως θέμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – είναι πλέον κάτι ολοφάνερο.
Το πρόβλημα για το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του, που αντιτίθενται σε μια τέτοια αναγνώριση είναι, το πως θα προλάβουν να δημιουργήσουν μια παράκαμψη (αποφυγής της πρωτοβουλίας).

Μερικοί λένε ότι ένας τρόπος είναι, να πειστούν (ξανά οι Παλαιστίνιοι) πάνε το (θέμα σε διαπραγματεύσεις) μέσω της διπλωματικής οδού. Άλλοι λένε πρέπει να υπάρξει μια ώθηση προς τα εμπρός στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Ακόμα άλλοι πιστεύουν ότι η εκδήλωση απειλής νέας δυναμικής (στρατιωτικής) αναμέτρησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτροχιαστεί το Παλαιστινιακό σχέδιο.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η μονομερής αναγνώριση της Παλαιστίνης, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μονομερή Ισραηλινή ενέργεια, όπως (για παράδειγμα) η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ περιμένει να δημιουργηθεί ένα νέφος με αυτή την αναγνώριση της Παλαιστίνης, με καταστροφικές συνέπειες. Αρκετές εβδομάδες πριν, ο Εχούντ Μπαράκ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, αποκάλεσε την αναγνώριση “διπλωματικό τσουνάμι”. … … … … …
… … … …ο Alan Elsner, ανώτερος διευθυντής επικοινωνιών για το Ισραήλ Project, έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με διπλωμάτες του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα. Αυτός υπολογίζει (από ό,τι είπε), ότι ήταν πέντε οι πιθανοί ψήφοι κατά της πρότασης, σχετικά με τη σημερινή σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας: Μόνιμα Μέλη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκ περιτροπής τα μέλη της Γερμανίας και της Κολομβίας.

“Εάν δεν μπορούν να το βγάλουν εκτός των θεμάτων του Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έχαναν πολύ από το κύρος τους”, δήλωσε για την ώθηση της Παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.
Θα επικεντρωθούμε στη συνέχεια, στην επεξεργασία (των θέσεων) σε τουλάχιστον δύο ή περισσότερες Δυτικές χώρες – κλίνοντας κάποιες, μεταξύ των εκ περιτροπής δέκα μέλών (του Σ.Α.-ΟΗΕ). Υπάρχουν τρεις δυνατότητες, ανάλογα με (τις σκέψεις) του Elsner. Η μία είναι η (αδύναμη) Πορτογαλία. Η δεύτερη είναι η υποψήφια (για ένταξη στην ΕΕ, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, μια μουσουλμανική χώρα που είναι πιθανό να βρεθεί στο πλευρό του (Ισραήλ), αφού έχει προσδεθεί στη Δύση, λόγω της δυσπιστίας που πλανάται σε αυτό (έναντι) της Ρωσίας, για την υποστήριξη (της Ρωσίας) προς τη Σερβία, κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετίας του 1990. Η τρίτη (πιθανή θετική για το Ισραήλ) χώρα είναι η Γκαμπόν, η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Δυτικής Αφρικής, με απολυταρχικό καθεστώς, που έχει στενές σχέσεις με τη Γαλλία (Εβραίος Σαρκοζί) και διότι έχει κυβερνηθεί κατά τα τελευταία χρόνια από …Εβραϊους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Jack Rosen, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου.
Τα άλλα μέλη του συμβουλίου είναι τα μόνιμα μέλη Ρωσία και  Κίνα και τα εκ περιτροπής μέλη της Ινδίας, του Λίβανου, της Βραζιλίας, τη Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής.
Η παράλληλη στρατηγική, είπε ο Elsner, είναι να τεθούν οι βάσεις τώρα, και να εξηγήσουμε στους διπλωμάτες από τα 120 έθνη που ευνοούν συστηματικά τους Παλαιστίνιους, ότι ακόμα και μια συμβολική αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν είναι μια συνηθισμένη επίπληξη του Ισραήλ.

“Το κόλπο είναι, να κάνουμε τις χώρες να γνωρίζουν, ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη ψηφοφορία”, είπε ο Elsner, σημειώνοντας ότι μια τέτοια προσπάθεια ήταν ήδη σε εξέλιξη στο Κογκρέσο (των ΗΠΑ). Βασικά στο Κογκρέσο και από τα δύο μέρη γίνεται το άνοιγμα (ενημέρωση) προς τους πρέσβεις, για να εξηγήσουν, ότι η ψηφοφορία θα είχε επιπτώσεις όσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο David Harris, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, η οποία επικεντρώνεται στην Αμερικανο-Εβραϊκή προβολή διεθνώς, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή αντιπολίτευση (στο θέμα αναγνώρισης) του Παλαιστινιακού κράτους δεν ήταν δεδομένη.
«Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό τα θέματα,” είπε ο Harris, σημειώνοντας ότι τα 192 κράτη του κόσμου, θα δούν στα 27 μέλη της (ΕΕ) μια ηθική ηγεσία. «Είτε η ΕΕ θα λάβει μία ενιαία θέση ή θα καταρρεύσει σε εθνικές θέσεις. Μένει να δούμε”.
Ο Ντάνιελ Mariaschin, ο εκτελεστικός διευθυντής της (Εβραϊκής) B’nai B’rith International, δήλωσε ότι, όταν συναντιέται με διπλωμάτες, επισημαίνει τη μακροπρόθεσμη βλάβη στην ειρήνη και στον ΟΗΕ, που θα φέρει η αναγνώριση, εν απουσία μιας πραγματικής (συμφέρουσας για το Ισραήλ) ειρηνευτικής συμφωνίας… … … … … … … …
…. …. ….ο Aaron David Miller, ένας μακροχρόνιος διαπραγματευτής, επί διαδοχικών διοικήσεων (κυβερνήσεων) των ΗΠΑ, αναφέρεται πρόσφατα στην Washington Post Op-Ed, πως η πρωτοβουλία θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για τους Παλαιστίνιους, αναγκάζοντας το Ισραήλ να αναλάβει μονομερή δράση.
“Η παλαιστινιακή εκστρατεία θα οδηγήσει επίσης, στην άμεση εντατικοποίηση της Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στους Παλαιστίνιους, ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι πραγματικές και όχι εικονικές”, έγραψε. “Σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, το Ισραήλ θα αντιδράσει κατά πάσα πιθανότητα, με οριοθέτηση του μέρους εκείνου της Δυτικής Όχθης που σκοπεύει να κρατήσει”.
Η μονομερής Παλαιστινιακή δράση, θα αποξενώσει πιθανόν την κυβέρνηση Ομπάμα, και θα ενισχύσει το Κογκρέσο, στο να κόψει κονδύλια, είπε ο Μίλερ…. … … … … ….. …..

Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης — Το πλήρες κείμενο στη ΠΗΓΗ >>>
ΠΗΓΗ: http://www.jta.org/news/article/2011/04/15/3086895/heading-off-recognition-jewish-groups-outline-strategies

Απάντηση