«Ο Ισραηλινός πρεσβευτής εγκατέλειψε την Αίγυπτο, μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες»

PressTV
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κάιρο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εγκατέλειψε την Αίγυπτο, λίγες ημέρες μετά από τη συγκλονιστική διαδήλωση, πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιων διαδηλωτών, που απαίτησαν την άμεση εκδίωξή του και ζήτησαν να δοθεί ένα τέλος στα δεινά των Παλαιστινίων.
O Γιτζάκ Levanon θα είναι πλέον στο Τελ Αβίβ, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, όπως δήλωσε σε ανταποκριτή, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία, στην οποία οφείλεται η αναχώρησή του απ’ την (Ισραηλινή) πρεσβεία του Καϊρου.
Η αναφερόμενη αποχώρησή του από τη πρεσβεία, έρχεται λίγες ημέρες μετά τη τεράστια διαδήλωση πλήθους Αιγυπτίων που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Απελευθέρωσης του Καΐρου, στις 8 Απριλίου, που έγινε με απαίτηση, να σταματήσει η Αίγυπτος κάθε συνεργασία με την Ισραηλινή κυβέρνηση που πολιορκεί τη Λωρίδα της Γάζας αδιάκοπα, από τα μέσα Ιουνίου του 2007.
Σε μια ξεχωριστή επίδειξη δύναμης, οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, όπου έβαλαν φωτιά στην Ισραηλινή σημαία.
Και στις δύο περιπτώσεις οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές ζήτησαν από τη κυβέρνηση του Καϊρου, την άμεση εκδίωξη του
Γιτζάκ Levanon.
Οι Αιγύπτιοι ξεκίνησαν μια επανάσταση κατά του φιλοισραηλινού καθεστώς τον Ιανουάριο 2011, η οποία έβαλε οριστικά ένα τέλος στον 30ετή βίο της δικτατορίας του (πρώην) προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, το Τελ Αβίβ επέτρεψε στη κυβέρνηση του Καϊρου, να αναπτύξει αιγυπτιακά στρατεύματα στην χερσόνησο του Σινά, στη ζώνη επιτήρησης και να αφήσει μόνο να είναι ανοικτά, τα αναγκαία για τις αστυνομικές δυνάμεις της Αιγύπτου (περάσματα), σύμφωνα με διμερή συμφωνία ειρήνης.

Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποίησε την νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, ότι θα μπορούσε να γίνει εχθρική προς το Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι “ανησυχεί ιδιαίτερα” για τις παρατηρήσεις που έγιναν από τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ αλ-Arabi.

Ο Αιγύπτιος πολιτικός, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε “εχθρό” της Αιγύπτου το Ισραήλ.

Σχολιάζοντας, σχετικά με τη δυνατότητα των οικονομικών δεσμών με το Τελ Αβίβ, ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου κ. Samir Radwan τόνισε επίσης, ότι το Κάιρο δεν έχει ανάγκη από τις επενδύσεις “του εχθρού”.
Πηγή: TV Press
ΠΗΓΗ: http://www.rebelnews.org/politics/middle-east/787862-israel-envoy-leaves-egypt-after-protest
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση