Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, σε μια μέρα γεμάτη σκληρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτικών δυνάμεων στην δυτική πόλη Misurata της Λιβύης.
Οι μάχες στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης την Τετάρτη, ήταν συνέχεια μιας εβδομάδας συγκρούσεων, που έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς και απειλεί να βυθίσει την πόλη σε μια ανθρωπιστική κρίση, καθώς τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες στερεύουν.
“Άγρια πάλη διεξάγεται σήμερα στον δρόμο Nakl ελ-Thequeel που οδηγεί στο λιμάνι. Οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ελέγξουν αυτόν το δρόμο, για να πετύχουν την απομόνωση της πόλης”, είπε ο Abdelsalam, ένας εκπρόσωπος των επαναστατών.

“Το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στη Misurata. Το ΝΑΤΟ έχει αποτύχει πλήρως και δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην πράξη”.
Είπε επίσης ότι «βίαιες μάχες» ξέσπασαν στην οδό προς την  Τρίπολη, μια κεντρική λεωφόρο, που είναι ένα άλλο κρίσιμο πεδίο μάχης.
“Ακούω εκρήξεις τώρα. Ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων σκοπευτών έχουν πάρει θέσεις εκεί”, είπε ο Abdelsalam. “Οι άμαχοι δεν μπορούν να βγουν από τον φόβο μήπως σκοτωθούν”.

Σκοτώθηκαν δημοσιογράφοι
Ο Κρις Χονδρός και ο Tim Hetherington, και οι δύο φωτορεπόρτερ, σκοτώθηκαν επίσης στη μάχη κατά της Misurata, είπαν οι γιατροί στο νοσοκομείο της πολιορκημένης πόλης.
Οι γιατροί είπαν νωρίτερα την Τετάρτη (χθες), ότι ο Hetherington ήταν ήδη νεκρός, ενώ Χονδρός ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η Getty Images κυκλοφόρησε αργότερα μια δήλωση, λέγοντας ο Χονδρός είχε υπέκυψε στα τραύματά του.
Η Ισπανίδα φωτογράφος Guillermo Cervera είπε, ότι η ομάδα (των φωτορεπόρτερς) είχε προσπαθήσει να αφήσει τον δρόμο της Misurata προς τη Τρίπολη, όταν βρέθηκαν στο κέντρο των εκρήξεων.
Ο Hetherington ήταν υποψήφιος για το Oscar σκηνοθεσίας και φωτογραφίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.  Ο Χονδρός, ένας Αμερικανός (μάλλον Ελληνοαμερικάνος), που κάλυπτε μεγάλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, της Αγκόλα, της Σιέρα Λεόνε, του Λίβανου, του Αφγανιστάν, του Κασμίρ, της Δυτικής Όχθης, του Ιράκ και της Λιβερίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Misurata την Τρίτη, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με το Κίνημα Δυνάμεων υπέρ της Δημοκρατίας…. …. …. …. ….
ΠΗΓΗ: ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση