Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ (Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, λέει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, θα πρέπει να προσαχθούν σε δίκη, στο “Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο” (ΔΠΔ), για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Ο Ελ Μπαραντέι σε ένα νέο βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, “The Age of Deception”, λέει ότι τα στελέχη της κυβέρνησης Μπους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διεθνή ποινική έρευνα για την “ντροπή ενός περιττού πόλεμο” στο Ιράκ.
Κατηγόρησε δε τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους και στελέχη τη κυβέρνησής του “για κατασκευή στρεβλώσεων”, ώστε να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, με δικαιολογία, να αφοπλιστεί το Ιράκ, να ελευθερώσει τους ανθρώπους του Ιράκ και για να υπερασπιστεί τον κόσμο από σοβαρό κίνδυνο των όπλων μαζικής καταστροφής (WMD).
Το λεγόμενο κυνήγι για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ωστόσο, δεν έδωσε κανένα αποτελέσματα.

Η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυριζόταν, ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής παρά τα αντίθετα δεδομένα που είχε συλλέξει ο Ελ Μπαραντέι και οι άλλων επιθεωρητές όπλων στο εσωτερικό της χώρας του Ιράκ.
Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) 1997 – 2009, αναφέρει ότι οι επιθεωρητές του στο Ιράκ είχαν βρει ορισμένους σωλήνες αλουμινίου, που είχαν σχεδιαστεί για ρουκέτες πυροβολικού, και όχι για τον εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου για την κατασκευή πυρηνικών βομβών, όπως ισχυριζόταν η Ουάσιγκτον.
Ανέφερε τα συμπεράσματά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 27 Ιανουαρίου του 2003, και όμως την επόμενη μέρα ο Μπους, με μια «αξιοσημείωτη» (=εξωφρενική) αντίδραση, παρέδωσε στα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ έκθεση, με την οποία επαναλάμβανε τον αβάσιμο ισχυρισμό σχετικά με τους σωλήνες αλουμινίου, γράφει (στο βιβλίο του) ο Ελ Μπαραντέι.

Ο Ελ Μπαραντέι αποκάλεσε την εισβολή στο Ιράκ “επίθεση όπου δεν υπήρχε άμεση απειλή”, και πρότεινε ότι, τα Διεθνή Δικαστήρια πρέπει να τον εξετάσει ως πιθανό εγκληματία πολέμου.
«Δεν θα έπρεπε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να διερευνήσει κατά πόσον αυτό συνιστά «έγκλημα πολέμου» και να καθορίσει ποιος είναι υπεύθυνος»???, αναρωτήθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΔΟΑΕ.
Ο Ελ Μπαραντέι έγραψε επίσης, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τον δίδαξε, ότι “η εσκεμμένη εξαπάτηση δεν περιοριζόταν στο να απομονωθούν οι αδίστακτοι δικτάτορες από τις μικρές χώρες”.

SB / MGH / HRF — Πηγή: TV Press
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση