Από την Eli Shvidler
Ένας ισραηλινός πολίτης καταδικάστηκε χθες σε 18 χρόνια φυλάκιση από το στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας, για την οργάνωση ενός τεράστιου δικτύου διακίνησης γυναικών και για εξώθησή τους στη πορνεία. Σύμφωνα με το δικαστήριο, από το 1999 έως το 2007, όταν τα περισσότερα μέλη του δικτύου συνελήφθησαν από πράκτορες, ο Avi Yanai και οι συνεργοί του, πωλούσαν εκατοντάδες γυναίκες για πορνεία στο Ισραήλ, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες. Η ελάχιστη επίσημη εκτίμηση ανεβάζει σε 129 τις υπό εκμετάλλευση γυναίκες, αλλά ορισμένα από τα αναφερόμενα κράτη εξακολουθούν να ερευνούν το δίκτυο, και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γυναικών φτάνει σε αρκετές εκατοντάδες. Οι γυναίκες αυτές παρασύρονταν από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν.
Εκτός από τον Yanai, 83 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, 14 από αυτούς στη Ρωσία. Για το δίκτυο υπάρχει η υποψία ότι έχει αποκομίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κέρδη από τις παράνομες επιχειρήσεις του, καθώς επίσης, πιστεύεται, ότι και μερικά από τα εξαφανισμένα θύματα του εμπορίου γυναικών, μπορεί να έχει δολοφονηθεί από την αλβανική μαφία.

“Κάποιοι άνθρωποι, χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα, τα οποία τους τα παραχωρούσαν εικονικές εταιρείες στη Ρωσία, που υποσχόταν σε αυτούς νόμιμη εργασία στο εξωτερικό, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη”, δήλωσε ένας ανώτερος ερευνητής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο Vitaliy Danilov, στην εφημερίδα Izvestia. “Βάζουν τις διαφημίσεις και οι άνθρωποι έρχονταν (σ’ αυτούς), φέρνοντας τα έγγραφα και τις φωτογραφίες τους. Μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν για να πάρουν τα έγγραφά τους, τις άδειες εργασίας και τις θεωρήσεις για τη ζώνη Σένγκεν, οι εταιρείες έλεγαν ότι τα έγγραφα είχαν κλαπεί. Κανείς, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, δεν είχε καμία ένδειξη σχετικά με το γιατί τα έγγραφα αυτά είχαν κλαπεί”. Περίπου 2.500 διαβατήρια εκλάπησαν συνολικά. Ο άνθρωπος που ήταν επιφορτισμένες με τα διαβατήρια και τις θεωρήσεις για λογαριασμό του δικτύου ήταν αξιωματικός, ο Αντισυνταγματάρχη Dmitri Strikanov, ο οποίος καταδικάστηκε από το ίδιο στρατοδικείο σε 12 χρόνια στη φυλακή, μετά την ποινική δίωξη δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι δεν γνώριζε, ότι τα πλαστά έγγραφα θα χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο γυναικών.
Το δίκτυο στη συνέχεια, προσελάμβανε τις γυναίκες με υποσχέσεις για νόμιμη εργασία ως χορεύτριες και σερβιτόρες. Οι γυναίκες, που πλήρωναν από 3 έως 5.000 ευρώ, και ελάμβαναν τα διαβατήρια, που νωρίτερα αναφέρονταν ως κλεμμένα, με τις φωτογραφίες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν πλαστά χαρτόσημα.
“Μόλις έφευγαν στο εξωτερικό, οι γυναίκες κατέληγαν σε πραγματική σκλαβιά”, δήλωσε ο Danilov. “Η σεξουαλική δουλεία. Δεν έπαιρναν καθόλου χρήματα, τα διαβατήρια τους ήταν συνήθως κρατημένα και δεν υπήρχε (διέξοδος) από το σπίτι. Οι Αλβανοί προαγωγοί ήταν ιδιαίτερα σκληροί, χτυπώντας τους αλύπητα για οποιαδήποτε απόπειρα διαφυγής. Από όσα έχουμε ακούσει, θα πρέπει να έχουν σκοτώσει τουλάχιστον μία γυναίκα”.
Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι ο ισραηλίτης Yanai ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις περισσότερες δραστηριότητες της επιχείρησης. Ο Yanai, ο οποίος μετακόμισε στη Ρωσία το 2001, συνελήφθη τον Μάιο του 2007, μετά ένα μήνα από την υπόλοιπη ομάδα. Ο δικηγόρος του, Karen Nersisyan, επιμένει, ότι ο πελάτης του ήταν εντελώς σίγουρος ότι δούλευε σε μια νόμιμη επιχείρηση – ένα μικρό εργοστάσιο φίλτρων – και δεν είχε παραβιάσει κανένα νόμο.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Yanai να εφεθεί ελεύθερος με μια εγγύηση εκατομμυρίων δολαρίων. …..Παλαιότερα ο Yanai είχε συλληφθεί στο Ισραήλ και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 30.000 σέκελ…..
Ο δικηγόρος του και η οικογένειά του διαμαρτύρονται για την αθωότητά του. Ο (δικηγόρος) Nersisyan είπε ότι εάν ο Yanay ήταν το αφεντικό μιας οργανωμένης συμμορίας εγκλήματος, θα είχε εξαφανιστεί στον ενάμιση μήνα που μεσολάβησε μεταξύ της συλλήψεις των άλλων συνεταίρων και της δικής του. Η κόρη του Yanai, η Limor Yanai, χαρακτήρισε “παράλογη” τη συμπεριφορά εκ μέρους της δίωξης και κατηγόρησε το δικαστήριο για επιβολή λογοκρισία. Ο Ρώσος εισαγγελέας είπε, ότι ο Yanay συνόδευε συχνά τις γυναίκες που πωλήθηκαν στο Ισραήλ, για να τις παρουσιάσει προσωπικά στις τοπικές συμμορίες. Είπαν επίσης, ότι χρησιμοποιούσε ξένο διαβατήριο σε αυτά τα ταξίδια.
ΠΗΓΗ: http://www.haaretz.com/print-edition/news/russia-sentences-israeli-to-18-years-for-sex-trafficking-1.358278
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος

Απάντηση