Οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις της Χαμάς και της Φατάχ, ήσαν σε απόσταση, από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2006.
Μια ιρανική βουλευτής (Zohreh Elahian) προειδοποιεί για σχέδια επιθέσεων, ώστε να δημιουργηθεί ξανά ρήξη μεταξύ των μουσουλμάνων, γιατί όπως λένε, η τελευταία συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων της Χαμάς και της Φατάχ έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

“Η πρόσφατη συμφωνία για την ενότητα μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς [του Ισραήλ]. Η διασπορά κρουσμάτων πρόκλησης διχόνοιας, χρησιμοποιείται σαν όπλο για να επιτύχουν τους στόχους τους στην περιοχή, ώστε οι Παλαιστίνιοι να παραμένουν διαιρεμένοι” δήλωσε η Zohreh Elahian, που είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και της Πολιτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ιρανικού Κοινοβουλίου (Majlis), στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, τη περασμένη Πέμπτη.
Τα σχόλιά της έρχονται σαν συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, η οποία θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με αυτή τη συμφωνία έληξε ένα χρόνιο μεταξύ τους ρήγμα.
Ο Γραμματέας του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αρχηγός της Φατάχ, υπέγραψαν με την Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση συμφωνία συμφιλίωσης στο Κάιρο την περασμένη Τετάρτη.
Η ιρανική βουλευτής πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα περικόψουν τη βοήθειά της προς τη Φατάχ, μετά τη συμφωνία αυτή, και σημείωσε, ότι η αντίδραση της Ουάσιγκτον είναι ενδεικτικό της οργής των ΗΠΑ κατά της ενότητας μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων.
Η Elahian επεσήμανε, ότι οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής είναι αποφασισμένες και θα επιδιώξουν να επιτύχει τη νίκη και να ενισχύσουν την ενότητά τους με το σύνθημα “να διώξουμε τους εχθρούς”.
Εξέφρασε δε την υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τη σφυρηλάτηση της ενότητας των οργανώσεων Χαμάς-Φατάχ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες αυτές θα οδηγήσουν στη νίκη του παλαιστινιακού λαού.

“Το Ιρανικό Majlis (κοινοβούλιο) προτείνει δράσεις στις παλαιστινιακές ομάδες, για να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους για την καταπολέμηση του Σιωνιστικού καθεστώτος [του Ισραήλ] και να αποφεύγουν τη δημιουργία διαφορών μεταξύ τους”, κατέληξε η Elahian.
Στις 28 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Salehi, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των οργανώσεων της Χαμάς και της Φατάχ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή, ως “ευνοϊκό και θετικό” βήμα προς την επίτευξη των ιστορικών στόχων του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού.

ΠΗΓΗ: http://www.presstv.ir/detail/178493.html
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος

Απάντηση