Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα ώστε να καταφέρει να εξέλθει από την κρίση χωρίς «κούρεμα» του χρέους της, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τάγκες Αντσάιγμερ» ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος απορρίπτει τα σενάρια για πιθανή έξοδο της χώρας, από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και βρεθούν και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε η Ελλάδα να έχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και να τη διατηρήσει.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ρομάνο Πρόντι, το βασικό πρόβλημα είναι ότι το 2004 οι χώρες της Ε.Ε. μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αρνήθηκαν αυστηρότερους ελέγχους επί των βασικών αρχών που είναι προαπαιτούμενες για την επιτυχία του κοινού νομίσματος. Υπενθυμίζεται ότι, το 2004, ο Ρομάνο Πρόντι, επί προεδρίας του είχε ζητήσει από τη Eurostat να ελέγξει τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ή παροχή χαμηλότερου επιτοκίου είναι αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση. Ωστόσο, όπως αναφέρει, αν και τα εργαλεία είναι γνωστά, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας έτσι τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίας.
enet
Αναρτήθηκε από KAPISTRI

Απάντηση