Ο Strauss-Kahn κατάθεσε σε μετρητά 1.000.000 $ σαν πρόσθετη εγγύηση, στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση (ηλεκτρονικό βραχιόλι) και θα τον βλέπει ένοπλος φρουρός ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού του.
Ο (Ισραηλινογάλλος) Dominique Strauss-Kahn, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έχει ήδη καταβάλει εγγύηση στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αφού επισήμως πλέον κατηγορείται, ότι προσπάθησε να κακοποιήσει σεξουαλικά και να βιάσει μια καμαριέρα του ξενοδοχείου που διέμενε.
Μεταξύ των περιοριστικών της ελευθερίας του όρων περιλαμβάνονται, η επιβολή από τον δικαστή στον 62χρονο Στρος-Καν χρηματικής εγγύησης 1.000.000 $, παραμονή του σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική παρακολούθηση και να παρακολουθείται από μια ένοπλη φρουρά, ανά πάσα στιγμή στην κατοικία, όπου θα παραμένει μέχρι να δικαστεί.
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για ποσό 5.000.000 $.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Εισαγγελέας αντέδρασε, διατυπώνοντας την άποψη, ότι ο Στρος-Καν θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει στη Γαλλία και είχε ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, αλλά και την ικανότητα, για να εγκαταλείψει τη χώρα (τις ΗΠΑ).
Η Εισαγγελική δίωξη είπε επίσης, ότι η έξοδο του Στρος-Καν από την υποτιθέμενη σκηνή του εγκλήματος ήταν «εξαιρετικά βιαστική», και κάθε πακέτο εγγύησης θα ήταν ανεπαρκές.
Ο πρώην ηγέτης του ΔΝΤ αναμένεται να περάσει ένα ακόμα βράδυ στη διαβόητη φυλακή Rikers Island, και που θα βγει, μετά τις τυπικές διαδικασίες επιβεβαίωσης καταβολής της εγγύησης και την κοινοποίηση της χθεσινής απόφασης, σήμερα Παρασκευή (20-5-2011).

Αγώνας για τη διαδοχή του

Η παραίτηση του Στρος-Καν, από τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ (που έγινε) αργά την Τετάρτη, έδωσε το έναυσμα για ένα παγκόσμιο αγώνα διεκδίκησης της κορυφαίας θέσης  εργασίας.
Από τον Ευρωπαϊκό χώρο, έχουμε κυρίως την “βαρέων-βαρών” υποψηφιότητα της Γαλλίδας Υπουργού Οικονομικών Christine Lagarde, είναι επένδυση για να παίξει σπουδαίο ρόλο, και θεωρείται ως η σημαντικότερη υποψήφια, αν και η Κίνα έχει ζητήσει την ηγεσία του ΔΝΤ, αντικατοπτρίζοντας τις αναδυόμενες αγορές.
Την Πέμπτη,  η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε, ότι μια γρήγορη απόφαση είναι αναγκαία για την ανάδειξη του διαδόχου του Στρος-Καν.
“Δεν θα αναφέρω ονόματα σήμερα, αλλά θα μιλήσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Νομίζω ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, αλλά είμαι βέβαιη, ότι θα βρούμε μια γρήγορη λύση.
Ο Γάλλος πολιτικός (Στρος-Καν) ήταν φαβορί για τη διεκδίκηση της Γαλλικής προεδρίας στις εκλογές του 2012, και προβλεπόταν, ότι αυτός θα αντιμετώπιζε τον εν ενεργεία Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Αλλά αυτές οι τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να μετακινήσουν εντυπωσιακά αρνητικά τη δυναμική της υποψηφιότητάς του – και θα κριθεί, από το κατά πόσον θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τους εναντίον του ισχυρισμούς και τη ποινική δίωξη.

Στη Γαλλία, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καλέσει  τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, να ασκήσει πίεση στις αρχές των ΗΠΑ, για να διασφαλιστούν στον Strauss-Kahn συνθήκες μιας δίκαιης δίκης.
Ο εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος, Harlem Désir, είπε ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες τέτοιες, που να του επιτρέπουν να μπορέσει να “οργανώσει την υπεράσπισή του με έναν αξιοπρεπή τρόπο”.

Αρκετοί οι υποψήφιοι…….. ….. ….. ….. ….. …… ….. ….. ……. ….
…..Η επιστολή Παραίτησης:

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, κυκλοφόρησε την επιστολή παραίτησής Στρος-Καν την Τετάρτη (18-5-2011), με την οποία αρνείται τις κατηγορίες, αλλά είπε ότι αισθάνθηκε “με” θλίψη του, ότι είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από τη θέση του ως επικεφαλής του ΔΝΤ.
“Είναι άπειρη η θλίψη που αισθάνομαι, αλλά είμαι υποχρεωμένος σήμερα, να υποβάλω στο εκτελεστικό συμβούλιο την παραίτησή μου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΝΤ”, δηλώνει ο Strauss-Kahn στην επιστολή.
“Προς όλους, θέλω να πω ότι αρνούμαι με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα όλες τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον μου”, πρόσθεσε στη δήλωση παραίτησης.
“Ευχαριστώ τη γυναίκα μου – που αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο – και τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου, που μου συμπαραστάθηκαν από τη πρώτη στιγμή.

“Ευχαριστώ επίσης, τους συναδέλφους μου στο ΔΝΤ! Μαζί έχουμε καταφέρει τόσα σπουδαία πράγματα τα τελευταία τρία και πλέον έτη.
“Ιδιαίτερα και ειδικά, θέλω να προστατεύσω αυτό το θεσμικό όργανο το οποίο έχω υπηρετήσει με τιμή και ευλάβεια. Θέλω να αφιερώσω όλη μου τη δύναμη, όλο το χρόνο μου και όλη μου την ενέργεια, για να αποδείξω την αθωότητά μου”.
Ο επόμενος (προηγούμενος) στην ιεραρχία του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, θα παραμείνει ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου.

Πηγή: Al Jazeera
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Απάντηση