Ο οίκος αξιολογήσεως Moody’s , με… «πάτο» τη βαθμίδα C , τοποθέτησε την Ελλάδα στη βαθμίδα Caa1 !!! Μάς ξεπερνούν σε πιστοληπτική ικανότητα χώρες όπως η Αγκόλα , το Πακιστάν και η… Δομινικανή Δημοκρατία !!! Από τη βαθμίδα Ba1 και «κάτω», τα ομόλογα χαρακτηρίζονται ως «junk» («σκουπίδια») – Παπακωνσταντίνου και πάσης «μπανανίας»
«Ψαλίδι» στην πιστοληπτική αξιολόγησης της Ελλάδας και μάλιστα κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες από Β1 σε CAA1 έβαλε η Moody’s, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών και Ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι χαρακτήρισαν την κίνηση «αδικαιολόγητη» και την απέδωσαν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Σύμφωνα με τον οίκο η υποβάθμιση οφείλεται στις εντεινόμενες ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, στον απόηχο της αύξησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, στις ιδιαίτερα αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας και τις μη επαρκείς επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σημειώνει δε την αύξηση της πιθανότητας οι υποστηρικτές της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) κάποια στιγμή στο μέλλον να απαιτήσουν και τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

***** Σαν τήηης γαρδένιας τοοον ανθόοο… που ζειειει μια νύχτα μόοονο…
και το δικόοο μας όνειροοο το βρήηηκα κάποιο δειλινόοο…
σκουπίιιδι, σκουπίιιδι, μες το δρόοομοοο……*****

Οι ανωτέρω κίνδυνοι αφήνουν κατά τη Moody’s ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας με τις πιθανότητες να διαμορφώνονται στο 50% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τραπεζίτες εξήγησαν πάντως ότι από την υποβάθμιση δεν επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση της καλυμμένες ομολογίες. Και πρόσθεσαν ότι παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι, καθώς μέσα στον Ιούνιο υπάρχουν λήξεις CDS που υπολογίζονται στα 20 με 30 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η απόφαση της Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της τρόικας. «Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία».

Πηγή: imerisia
Αναρτήθηκε από Διηνέκης

Απάντηση