ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

7 Ιουνίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης
Aυτό το θέμα προσελκύει αρχικά το ενδιαφέρον, όμως οι “ενδιαφερόμενοι” με τον δικό τους τρόπο (της σιωπής) πολύ σύντομα το κάνουν να γειώνεται/θάβεται.
Ωστόσο, θα τολμήσω να το θίξω το θέμα-ταμπού: Τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεων τους.
Ως γενική αρχή, ισχύει ότι Τα Ασφαλιστικά Ταμεία Δεν Αποζημιώνουν Φαρμακευτικά Σκευάσματα Όταν Αυτά Χορηγούνται Εκτός Των Ενδείξεων Τους.
Η ένδειξη (ή οι ενδείξεις) ενός φαρμάκου αναφέρονται στο φύλο οδηγιών (SPC) του, και, συγκεντρωτικά, στο Εθνικό Συνταγολόγιο του ΕΟΦ (πιο πρόσφατη έκδοση: 2009).
Εκεί μας περιμένουν πολλές, μα πολλές εκπλήξεις.
Για παράδειγμα οι Αναστολείς της ΑchE (φάρμακα τύπου Exelon, Aricept, Reminyl, Ebixa) έχουν επίσημη ένδειξη “Ήπια ως μέτρια άνοια της Ν. Alzheimer” και νομίζω τώρα πρόσφατα προσπαθούν να πλασάρουν και την “Παρκινσονική άνοια”.
Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται κατά κόρον με διάγνωση “Άνοια” (έτσι, απλά), “Οργανικό Ψυχοσύνδρομο”, και άλλες, δηλαδή …συνταγογραφούνται εκτός των ενδείξεών τους.
Χορηγούνται ακόμη και σε ασφαλισμένους με διαταραχές μνήμης, σε ασθενείς με σοβαρή άνοια ή άνοια τελικού σταδίου, μέχρι και σε κατάκοιτους ως …δυναμωτικό!!!
Η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0%!!!
(Μιλάμε για σκευάσματα με εξωπραγματική/εξωφρενική τιμή, που αγγίζει το ύψος της …μηνιαίας σύνταξης του ασφαλισμένου!!!)
Με αυτό το αίσχος, τι θα γίνει; Πότε θα πάψει το ξεχείλωμα των επίσημων ενδείξεων των φαρμάκων, που γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εκ του πονηρού, κακώς εννοούμενη συνταγογραφία???
Πότε θα ξυπνήσουν οι Ελεγκτές των Ταμείων???
Πότε θα λογοδοτήσει κάποιος γίγαντας/μερακλής επιστημονάρας (κυρίως πρόκειται για “ειδικολόγους”, π.χ. “ανοιολόγος”, “κολοκυθολόγος”, κ.λπ.) που γράφει σε ασφαλισμένο μια συνταγή αγωγή με φάρμακα εκτός ενδείξεων???
ΛΟΒΕΡΔΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΠΙΖΝΑΣ-ΚΟΜΠΙΝΑΣ??????
Αναρτήθηκε από Τ.Ν.

ΣΧΕΤΙΚΟ: ΤΑ ΛΟΒΕΡΔΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ….ΕΛΑΙΟΔΙΑΤΡΙΒΗ!!!!

Απάντηση